Απόρροια της Συμφωνίας του Προεδρικού της 28ης Ιουλίου 2017 στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

ΠΑΣΥΚΙ: Η Συμφωνία διορθώνει στρεβλώσεις ετών του συστήματος με ενοποίηση των κονδυλιών για υπερωριακή αποζημίωση των ιατρών

Συμφωνία για την Αναθεώρηση της αποζημίωσης του Συστήματος Αναμονής και Κλήσης υπέγραψαν στις 21.12.2018,  ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων των ιατρών του δημοσίου, ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΕΣΙ. Προηγήθηκε στις 18.12.2018, έγκριση της Συμφωνίας από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μιλώντας μετά την τελετή υπογραφής της Συμφωνίας, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως η υπογραφή αφορά στην τελευταία πρόνοια, που εκκρεμούσε απόρροια της Συμφωνίας που οι συντεχνίες συνυπέγραψαν με τον τέως Υπουργό Υγείας στο Προεδρικό στις 28 Ιουλίου 2017, στην παρουσία του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Με τη Συμφωνία, η οποία τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019 και λήγει τον Ιούνιο του 2020 με την ολοκλήρωση της εφαρμογής του ΓεΣΥ, αποκαθίστανται διάφορες στρεβλώσεις και ανισότητες που υπήρχαν στον τρόπο που εφαρμοζόταν μέχρι στιγμής το Σύστημα Αναμονής και Κλήσης στα δημόσια νοσηλευτήρια. Εντάσσονται στο Σύστημα τουλάχιστον εφτά νέες Κλινικές, οι οποίες είτε δημιουργήθηκαν, είτε ενισχύθηκαν με προσωπικό συγκεκριμένων ειδικοτήτων και είναι πλέον δυνατό να συμμετάσχουν στο Σύστημα», σημείωσε ο κ. Ιωάννου.

Πρόσθεσε πως παράλληλα, «ενοποιούνται οι δαπάνες των υπερωριών και ενσωματώνονται στο Σύστημα Αναμονής και Κλήσης ως ενιαίο κονδύλι. Το ποσό που παραχωρείται είναι πιστεύω ικανοποιητικό και αναγνωρίζει τον χρόνο ετοιμότητας και προσφοράς των γιατρών στην πραγματική του διάσταση».

Σε σχέση με τις δομές και τα οργανογράμματα, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι «Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και συνδικαλιστικές οργανώσεις θα πρέπει σύντομα και άμεσα να μπουν σε εντατική διαβούλευση για να διαμορφώσουν τις δομές και τα οργανογράμματα, λαμβάνοντάς υπόψη και τη Συμφωνία της 28ης Ιουλίου 2017 για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των δημοσιών νοσηλευτηρίων μέσω της εφαρμογής ειδικών ωραρίων και νοικοκύρεμα των υπερωριών και επιδομάτων, έχοντας υπόψη και την επικείμενη εφαρμογή του ΓεΣΥ, η οποία ολοκληρώνεται την 1η Ιουνίου 2020». Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι «με θετική στάση και βούληση, ο διάλογος θα έχει σύντομα τα επιθυμητά αποτελέσματα, ώστε τελικά τα δημόσια νοσηλευτήρια να εκσυγχρονιστούν, εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές που θα διευκολύνουν το έργο των επαγγελματιών υγείας, αλλά πρωτίστως αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς όφελος του Κύπριου ασθενή».

Τέλος, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων των ιατρών του δημοσίου, μετέφερε τις ευχαριστίες του για την εποικοδομητική και παραγωγική στάση που διατήρησαν στο τραπέζι του διαλόγου τους τελευταίους τρεις μήνες.

«Συγκεντρωμένοι στην επιτυχία του στόχου της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων με επιστέγασμα την ολοκλήρωση της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και την επικείμενη εφαρμογή του ΓεΣΥ, απευθύνω κάλεσμα σε όλους να συστρατευθούν στην τελική ευθεία, αφού η σημερινή ημέρα αποδεικνύει ότι με υπεύθυνη στάση και καλή θέληση για διαβούλευση, μπορούν να εξευρεθούν λύσεις και να ικανοποιηθούν εύλογα αιτήματα, αφού εξάλλου όλοι είμαστε εντεταλμένοι να διαφυλάσσουμε την υγεία και να υπηρετούμε τον Κύπριο ασθενή», υπογράμμισε καταληκτικά ο Υπουργός Υγείας.

ΠΑΣΥΚΙ: ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ


Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) δρ Σωτήρης Κούμας εξέφρασε ικανοποίηση για τη υπογραφή της Συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων και του Υπουργείου Υγείας.

Η Συμφωνία, είπε, είναι αποτέλεσμα και συνέχεια της Συμφωνίας της 28ης Ιουλίου 2017, όπου εκεί υπήρχε σχετική πρόνοια και ρήτρα ότι έπρεπε το σύστημα υπερωριών να τύχει επαναδιαπραγμάτευσης, εφόσον έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Συμπλήρωσε πως «εκτός από το οικονομικό σκέλος που σίγουρα μας ικανοποιεί, μας ικανοποιεί ιδιαίτερα η ρήτρα που καταγράφεται ότι υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, ο ΟΚΥπΥ και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε συνέχεια και της Συμφωνίας της 28ης Ιουλίου 2017, θα πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο στο επίπεδο των δομών και των οργανογραμμάτων, των υπερωριών, των ωραρίων και της αξιολόγησης υπό τις νέες συνθήκες».

Η συγκεκριμένη Συμφωνία, πρόσθεσε ο Δρ Κούμας, αποδεικνύει ότι εκεί που υπάρχει θέληση και διάλογος, το αποτέλεσμα είναι εφικτό, και ευελπιστούμε ότι αυτό θα είναι παράδειγμα στη συνέχεια και στις μεταρρυθμίσεις που έπονται.

Να μην παραλείψουμε να πούμε ότι η συγκεκριμένη Συμφωνία άρχισε μετά από προσωπική παρέμβαση του ίδιου του Υπουργού από τον Ιούλιο και έχει ευοδωθεί και για αυτό οι ευχαριστίες μας είναι δεδομένες, είπε τέλος ο δρ Κούμας.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση της η ΠΑΣΥΚΙ σημειώνει ότι «η Συμφωνία διορθώνει στρεβλώσεις ετών του συστήματος με ενοποίηση των κονδυλιών για υπερωριακή αποζημίωση των ιατρών, άμβλυνση διαφορών στις αποζημιώσεις μεταξύ ειδικοτήτων αλλά και επαρχιών και μείωση του λειτουργικού κόστους.

Επιπλέον, προσθέτει, η συμφωνία  περιλαμβάνει την εισαγωγή έξι νέων κλινικών και τμημάτων στο σύστημα εφημερίας και αποζημίωση βάση πραγματικών ωρών εργασίας.
 

ΠΑΣΥΔΥ: «ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ Η ΙΣΧΥΣ»


Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος του Κλάδου Ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ δρ Αγαθοκλής Χριστοφίδης, αφού ευχαρίστησε το Υπουργείο Υγείας και τις άλλες συντεχνίες, μετέφερε την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση για τη συνυπογραφή της Συμφωνίας. «Με τη Συμφωνία αυτή, στρεβλώσεις δεκαετιών αποκαθίστανται κατά ένα μεγάλο ποσοστό και επαναποκτάται η αξιοπρέπεια των συναδέλφων στα δημόσια νοσηλευτήρια. Η Συμφωνία αυτή καταδεικνύει έμπρακτα το σύνθημα της Οργάνωσής μας ‘εν τη ενώση η ισχύς’».

Τέλος, εκ μέρους της Παγκύπριας Συντεχνίας Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών, ο δρ Χρίστος Ευτυχίου εξέφρασε τόσο την ικανοποίηση όσο και τις ευχαριστίες των μελών της συντεχνίας προς τον Υπουργό Υγείας «για μια

Συμφωνία που όντως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για μια διόρθωση μια αδικίας. Οι έκτακτοι γιατροί είμαστε πάντα στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας και με καλή διάθεση και για εποικοδομητικό διάλογο, για να διορθώσουμε όλα όσα μπορούμε στο δημόσιο σύστημα υγείας» 

 

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top