Απογοήτευση για την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την εφαρμογή του ΓεΣΥ

«Προχωρούμε» με βήμα  σημειωτόν!

  • Περιμένουμε πλέον ο κάθε γιατρός να κάνει την επιλογή του. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνουμε. Πλέον περιμένουμε»
  • Η μπάλα βρίσκεται στα πόδια του ΟΑΥ. «Αν κάνουν κάποιες υποχωρήσεις και μας πουν ελάτε, κι έχουμε νέα δεδομένα, τότε θα αποφασίσουμε αν θα επιστρέψουμε στο διάλογο»

Την  απογοήτευση του για την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί  όσον αφορά τις εξελίξεις στο ΓεΣΥ και την αντιμετώπιση που τυγχάνει ο ιατρικός κόσμος της Κύπρου από την κυβέρνηση και τον ΟΑΥ, εκφράζει σε δηλώσεις του στον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ και Μέλος του  Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος (ΣΙΣ) Δρ Βάσος Θ. Οικονόμου,  ο οποίος μετέχει στην αντιπροσωπεία του ΠΙΣ στις διαβουλεύσεις για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ).

 «Δυστυχώς, αναφέρει, δεν μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα για τις επόμενες μας κινήσεις. Προχωρούμε με βήμα  σημειωτόν αφού όπως πολύ καλά γνωρίζετε η κυβέρνηση και ο ΟΑΥ δεν εισάκουσαν τα αιτήματα που έθεσε ενώπιον τους η πλειοψηφία του ιατρικού κόσμου της Κύπρου.

Σύντομα θα συνέλθει το Συμβούλιο του Ιατρικού Σώματος για να εξετάσει τα  δεδομένα όπως έχουν δημιουργηθεί. Στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν νέα δεδομένα, εννοώ τέτοια που να μας αναγκάσουν αν κινήσουμε σε συγκεκριμένη κατεύθυνση τα πράγματα.

Περιμένουμε πλέον ο κάθε γιατρός να κάνει την επιλογή του και θα δούμε τι θα πράξουμε μετά, μέσω των συλλογικών μας οργάνων.

  • Πλέον, αν με ρωτάτε, η μπάλα βρίσκεται στα πόδια του ΟΑΥ αφού από αυτούς εξαρτάται. Αν δηλαδή θα κάνουν κάποιες υποχωρήσεις που θα δημιουργήσουν πιο ευνοϊκό κλίμα. Εμείς παραμένουμε πιστοί στις πάγιες θέσεις μας και εάν αλλάξει οποιαδήποτε διάθεση εκ μέρους τους και μας πουν ελάτε κι έχουμε νέα δεδομένα, τότε θα αποφασίσουμε αν θα επιστρέψουμε στο διάλογο.

Προς το παρόν επαναλαμβάνω ότι  καλώς ή κακώς, ορθώς ή εσφαλμένος για τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, έκλεισε ο παρόν κύκλος συζητήσεων. Μας είπαν ότι προχωρούμε, είμαστε αποφασισμένοι, δικαίωμα τους. Εμείς  σεβόμαστε την απόφαση τους και περιμένουμε να  δούμε τι θα γίνει. Δεν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε τώρα, αυτή τη στιγμή.»

Ζητήσαμε από τον Δρ. Βάσο Οικονόμου να μας πει αν ο ΠΙΣ έχει τις όποιες  ενδείξεις για το τι θα πράξει η πλειοψηφία των γιατρών:

«Δεν έχω υπόψιν μου, ανέφερε,  διότι δεν έχω εμπιστοσύνη σε Ελληνοκύπριους είτε είναι γιατροί είτε είναι υπουργοί, είτε είναι Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Διότι άλλα σου λένε κι άλλα εννοούν. Άλλα λένε , άλλα υπόσχονται και άλλα κάνουν. Εντίμως επαναλαμβάνω  ότι δεν έχω εμπιστοσύνη σε Ελληνοκύπριους. Λέγονται πολλά, ακούγονται πολλά, δεν θα δώσω βάση εγώ. Έτσι έμαθα να κάμνω στη ζωή μου».

Θα σταθούμε απέναντι τους!

Ένα από τα θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα αυτή την περίοδο, αφορά τις άδειες εξάσκησης επαγγέλματος που δίνει ο ΠΙΣ. Κάποια κόμματα εξέφρασαν την άποψη στη Βουλή ότι πρέπει να εξετασθεί ξανά αυτό και να γίνουν αλλαγές. Ο Δρ. Βάσος Οικονόμου ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά αυτό το θέμα και θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι «ο ΠΙΣ δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια αν κάποιοι επιχειρήσουν να αλλάξουν την υπάρχουσα νομοθεσία», για να προσθέσει:

«Ακούσαμε κι εμείς, όπως ακούσατε κι εσείς ότι κάποιοι επιχειρούν να αλλάξουν την υπάρχουσα νομοθεσία. Αυτή την στιγμή ο ΠΙΣ έχει τον λόγο σε ποιους δίνεται η άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος. Θέλω όμως να στείλω το μήνυμα ότι του Εθνικού νόμου υπερισχύει ο Ευρωπαϊκός νόμος, όπως κι ο Εθνικός νόμος υπερισχύει του κώδικα οποιασδήποτε δεοντολογίας συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας. Αυτά όλα είναι θεσμοθετημένα  και συμφωνημένα από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Εμείς σεβόμαστε τη νομοθεσία. Τώρα εάν υπάρχουν κάποιοι που  θέλουν να την  αλλάξουν πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά ότι όποιες αλλαγές θέλουν να κάνουν θα πρέπει να συνάδουν με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο . Εμείς προσωπικά δεν έχουμε καμία διάθεση ούτε και πρόθεση  να αλλάξουμε την παρούσα νομοθεσία. Εκείνος που θέλει να την αλλάξει θα δούμε τους ισχυρισμούς τους, τα επιχειρήματα του και σαφώς θα τοποθετηθούμε, και αν χρειαστεί θα σταθούμε και απέναντι του.

Δικαίωμα του καθενός

να εκφράζει την άποψη του

Ο Δρ Οικονόμου σχολίασε και τις πρόσφατες τοποθετήσεις παλιών  μελών  των Συμβουλίων του ΠΙΣ που δημόσια υποστήριξαν την εφαρμογή του προτεινόμενου σχεδίου υγείας.

«Δεν νομίζω, είπε, ότι πρέπει να μας προκαλεί ενόχληση διότι είμαστε 3266 γιατροί. Όλοι  είναι ελεύθεροι συμπεριλαμβανομένων και των πρώην μελών των συμβουλίων του ΠΙΣ και των τέως προέδρων κλπ να εκφράσουν την άποψη τους.

Το να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση και διαφορετική άποψη, είναι φυσιολογικό. Εγώ προσωπικά σέβομαι την άποψη οποιουδήποτε και την μελετώ πάρα πολύ προσεκτικά. Ειδικά εγώ που δεν έμαθα να είμαι απόλυτος στη ζωή μου».

Ρωτήσαμε τέλος το Δρ Βάσο Οικονόμου κατά πόσο η ηγεσία του ΠΙΣ προτίθεται να συγκαλέσει νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση  για να εξετάσει τα δεδομένα όπως θα διαμορφωθούν με τις εγγραφές ιατρών στο ΓεΣΥ.

Σε στάση αναμονής

«Είναι μέσα στην σκέψη μας, είπε, χωρίς να θέλω να προδικάσω ή να προδιαθέσω οτιδήποτε.  Ανάλογα με το αν θα υπάρχουν τέτοιες εξελίξεις που θα θέλουμε τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου των γιατρών ή της πλειοψηφίας τέλοσπάντων των γιατρών, θα δούμε και θα πράξουμε. Αν δεν προκύψουν νέα δεδομένα που να αλλάζουν άρδην τις συνθήκες που επικρατούν, πιθανόν να μην προχωρήσουμε σε νέα γενική συνέλευση.

Αυτό το διάστημα θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε και τις δημόσιες εμφανίσεις μας  διότι καταλαβαίνουμε ότι έχουμε κουράσει και τον κόσμο αλλά  και εμείς  οι ίδιοι έχουμε κουραστεί. Θα περιμένουμε να δούμε οι εξελίξεις που θα μας οδηγήσουν».

­______________________________________

  • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.Healthtodaylife.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.

 

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top