ΠΑΣΙΝ: «Πρέπει να σχεδιαστούν ξανά τα πάντα στο ΓεΣΥ» 

Οι μελέτες και οι σχεδιασμοί που έχουν γίνει όσον αφορά το ΓεΣΥ έχουν τόσα πολλά κενά και παραλήψεις, που «πρέπει να σχεδιαστούν ξανά, τα πάντα». Η διάγνωση είναι του Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου, εκπροσώπου Τύπου του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ).

Ο Δρ. Σωτηρίου επεξηγεί στον «Ιατρικό Τύπο» τους λόγους της διαφωνίας του ΠΑΣΙΝ με το ΓεΣΥ όπως αυτό προτείνεται και απαντά στις κατηγορίες που δέχονται οι γιατροί που διαφωνούν με τους σχεδιασμούς του ΟΑΥ και προτείνει λύσεις για να διορθωθεί η κατάσταση:

I.T: Δρ Σωτηρίου, πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ΠΑΣΙΝ εκφράσατε την αντίθεση σας όσον αφορά τον τρόπο που πάνε να εφαρμόσουν το ΓεΣΥ. Θα θέλαμε να μας πείτε πού εστιάζονται οι μεγαλύτερες σας ανησυχίες.

Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Κατ’ αρχάς υπάρχει ζήτημα φιλοσοφίας στην αντιμετώπιση των ιατρών από τον ΟΑΥ. Η συνεργασία και η εμπιστοσύνη είναι θεμελιακές αρχές στην ιατρική επιστήμη. Ο απολυταρχικός τρόπος του «αποφασίζω και διατάζω και σε όποιον αρέσει» με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γιατροί δημιουργεί κλίμα ανασφάλειες για τον ιατρικό κόσμο. Το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του ΓεΣΥ παραχωρεί τόσες πολλές υπερεξουσίες στον ΟΑΥ, που όχι μόνο μας ανησυχεί, αλλά πραγματικά μας τρομάζει.

I.T: Τι είναι αυτό που σας τρομάζει, όπως αναφέρετε, περισσότερο;

Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Ο ΟΑΥ είναι ένας φορέας που έχει πελώριες εξουσίες και είναι ανεξέλεγκτος. Στην πολιτική επιστήμη αυτό αποκαλείται «ολοκληρωτισμός» και εκεί όπου εφαρμόστηκε προσκάλεσε τραγωδίες και έφερε μιζέρια. Στην προκειμένη περίπτωση ο ΟΑΥ αποφασίζει όποτε θέλει να σου επιβάλει ώρες εργασίας, όρους εργασίας, να σου ρυθμίζει το τι θα αμείβεσαι, να σου ρυθμίζει το τι πρόστιμα θα σου επιβάλει, να σου ρυθμίζει τα πάντα όσον αφορά το επιστημονικό σου πεδίο.

Την επιστήμη μας την κρίνουν κάθε μέρα οι ασθενείς μας. Το τι συνεισφορά έχει η ιδιωτική ιατρική στην Κύπρο το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Από μια υπανάπτυκτη ιατρικά χώρα ανταγωνιζόμαστε επάξια ανεπτυγμένα κράτη. Ο ΟΑΥ σχεδιάζει τόσα χρόνια, δαπάνησε δεκάδες εκατομμύρια και μας ζητά να καταστρέψουμε ότι χτίσαμε με τόσο κόπο και τόσο μόχθο. Πως είναι δυνατόν ο ΟΑΥ να αποφασίζει για όλους τους γιατρούς και παρόχους υγείας χωρίς να αντιπροσωπεύεται σε αυτό τον οργανισμό ούτε ένας γιατρός; Σιγά - σιγά βγαίνει στην επιφάνεια ότι οι άνθρωποι δεν έχουν επιστημονική γνώση για το θέμα στο οποίο θέλουν να κάμουν αυτή την πολύ σοβαρή κοινωνική μεταρρύθμιση.

I.T: Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η μεγαλύτερη αδυναμία του ΓεΣΥ;

Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Η αδυναμία του ΓΕΣΥ είναι η φιλοσοφία του και το οικονομικό του μοντέλο που δεν μπορεί να σταθεί σε καμιά περίπτωση. Και θα επενδύσει, θέλει δεν θέλει, όλη κοινωνία. Σύμφωνα με το οικονομικό μοντέλο που προτείνεται, τα έξοδα δεν μπορούν να υπερβούν τα έσοδα. Αν για οποιοδήποτε λόγο τα έσοδα του ΟΑΥ δεν είναι τα αναμενόμενα, τη ζημιά θα την καλύψουν, με το ζόρι, οι παροχείς υγείας. Ποιος οργανισμός αποδέχεται σήμερα να υπογράψει ένα συμβόλαιο στα σκοτεινά; Αν δεν ξέρεις τους πόρους σου πως θα κάνεις τον προγραμματισμό σου; Ποιος επαγγελματίας Υγείας θα δουλέψει κοντά μας, αν δεν μπορούμε να του εγγυηθούμε μια σταθερότητα;

I.T:  Ο ΟΑΥ επιμένει ότι θα έχετε αυξημένα έσοδα…

Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Δεν μας αρκεί το τι νομίζει ο ΟΑΥ. Θέλουμε να δούμε στοιχεία, αριθμούς δεδομένα. Δεν τα δίνουν διότι δεν τα έχουν. Δυστυχώς ζούμε στην εποχή του λαϊκισμού. Ξέρετε πόσα στοιχίζουν τα εξειδικευμένα μηχανήματα; Ένας μαστογράφος, ένας αξονικός, ένας μαγνητικός χρειάζονται 15-30 χρόνια να αποσβεστούν με τιμές ΓΕΣΥ. Πώς θα αναβαθμιστούμε, πως θα επενδύσουμε  σε νέα τεχνολογία για να έχουμε μια καλή ποιοτική φροντίδα;

I.T:   Πάντως ισχυρίζονται ότι τα έχουν υπολογίσει και θα είναι αρκετά τα εισοδήματα σας.

Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Εμείς επιμένουμε ότι με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα στα χέρια μας δεν είναι μόνο λανθασμένα τα στοιχεία τους, είναι δραματικά εκτός πραγματικότητας. Δεν αρκεί να λένε ότι είναι αρκετά, επιβάλλεται να μας δώσουν απαντήσεις με λεπτομέρειες, για όλα,  για να ξέρουμε που στεκόμαστε. Για να μπορέσουμε να κρίνουμε πόσο βιώσιμοι είμαστε σε αυτό το σχέδιο που μας προτείνουν πρέπει να μας δοθούν λεπτομερή δεδομένα και στοιχεία. Είναι εξωφρενικό το ότι συζητούμε αυτό το θέμα. Αν θέλετε, η διεξαγωγή αυτής της συζήτηση και μόνο είναι τεκμήριο αποτυχίας του ΟΑΥ.

I.T:  Υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού για να μπείτε στο ΓεΣΥ;

Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Δεν είναι καπρίτσιο να μην θέλουμε να μπούμε στο ΓεΣΥ. Γιατί να μην θέλω να μπω στο ΓεΣΥ όταν αυτό θα μου δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλο τον πληθυσμό της Κύπρου και να επιμένω να  επικεντρώνομαι σε ένα μικρό ποσοστό που μπορεί να πληρώσει τη δαπάνη υγείας; Προφανώς θέλουμε κι εμείς να μπούμε σε κάποιο ΓεΣΥ, όμως βασική προϋπόθεση είναι αυτό να λειτουργεί σωστά. Σε καμιά περίπτωση δεν θα  μπούμε σε κάποιο ΓεΣΥ όμως το οποίο θα βάλει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα μας, θα επηρεάσει την ποιότητα μας και στο τέλος της ημέρας να μην παρέχουμε τις σωστές υπηρεσίες στους ασθενείς μας.

I.T:  Τι προτείνετε λοιπόν;

Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Να ξεκινήσουμε από την αρχή! Να σχεδιαστούν όλα εξαρχής με ορθολογισμό διότι οι μελέτες και οι σχεδιασμοί που έχουν γίνει έχουν πάρα πολλά κενά. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις αλλά πρέπει να συζητηθούν κατ’ ιδίαν δεδομένου ότι θα κατανοήσει ο ΟΑΥ τα λάθη και τις παραλείψεις του. Επιβάλλεται να ξαναμπούν τα πάντα πάνω στο τραπέζι και να συμφωνηθούν όλα από την αρχή. Το να λέμε ότι την 1η του Ιούνη με το έτσι θέλω πάμε για ΓεΣΥ, δεν θα μας οδηγήσει πουθενά.

I.T:  Κι αν δεν υιοθετηθεί η εισήγησή σας;

Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου :Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Εμείς δεν θα δεχτούμε να αυτοκτονήσουμε. Εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα και στα δημόσια νοσηλευτήρια, επίσης. Οι γιατροί φεύγουν από το δημόσιο για να εγγραφούν στο ΓεΣΥ. Αν συνεχίσει η τάση αυτή  θα υπάρξει ένα τεράστιο πρόβλημα. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, αλλά θα δημιουργηθούν τεράστια κενά και στα δημόσια. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα των κακών σχεδιασμών του ΟΑΥ. Εμείς ως νοσηλευτήρια δεν θέλουμε να αναλάβουμε την ευθύνη της δικής τους αποτυχίας.

______________________________________

  • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.Healthtodaylife.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.

 

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top