Δρ Αναστασία Συμεού: «Δεμένα τα χέρια του ΟΑΥ» και δεν διεξάγεται κανένας διάλογος

>>> Αναμένουμε από την Πολιτεία να δείξει καλή θέληση – Συγκλίσεις υπήρξαν μόνο σε επουσιώδη θέματα

>>> Το ΓεΣΥ μπορεί να εφαρμοστεί μόνο εάν προκύψουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, τονίζει ο ΠΙΣ

>>> Διαπιστώνεται απροθυμία των αρμοδίων φορέων να μετακινηθούν από τις προβληματικές πτυχές του υφιστάμενου σχεδιασμού καθώς και των κανονισμών που διέπουν τη λειτουργία του

Σε στάση αναμονής παραμένει η ηγεσία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) αναφορικά με το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ). Αναμένει από την Πολιτεία, να δείξει καλή θέληση και να προβεί στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν να υπάρξουν οι απαραίτητες συγκλίσεις και να δοθεί η ευκαιρία στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), να επαναξιολογήσει τα δεδομένα και να προχωρήσει σε βελτιώσεις στις προτάσεις του, για να επιτευχθεί σύγκλιση και συμφωνία με βάση το πλαίσιο θέσεων που υιοθέτησαν τα Συλλογικά  Όργανα των ιατρών.

Στο Συμβούλιο του Ιατρικού Σώματος (ΣΙΣ) αυτή την περίοδο  γίνεται μια ανάγνωση και μελέτη των κανονισμών που θα διέπουν τους Γενικούς καθώς και τους Ειδικούς Ιατρούς στο ΓεΣΥ χωρίς όμως να προκύπτει κάτι το ιδιαίτερο και κάποιες διαφοροποιήσεις  στις θέσεις του ΠΙΣ.

  • Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ η Γραμματέας του ΠΙΣ Δρ Αναστασία Συμεού σημείωσε ότι όσες συγκλίσεις έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής δεν είναι πάνω σε επουσιώδη ζητήματα αφού τα χέρια του ΟΑΥ είναι δεμένα, συνεπεία του νομοθετικού πλαισίου στο οποίο στηρίζεται το προτεινόμενο ΓεΣΥ.

Οι θέσεις των γιατρών, τόνισε  η Δρ. Συμεού, είναι εκεί καταγεγραμμένες όπως έχουν αποφασιστεί στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου και  πλέον το θέμα είναι πολιτικό και πρέπει να παρθούν από τη Βουλή αυτές οι πολιτικές αποφάσεις οι οποίες θα βοηθήσουν στη γεφύρωση των διαφορών που υπάρχουν.

Ακόμη, η Γραμματέας του ΠΙΣ Δρ Αναστασίου Συμεού, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει η όποια ενημέρωση για τον αριθμό των Γενικών Ιατρών και Παιδιάτρων που έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής στο προτεινόμενο ΓεΣΥ, και περιμένουν και οι ίδιοι την επίσημη ενημέρωση από τον ΟΑΥ έτσι ώστε να αξιολογήσουν την όλη κατάσταση.

ΕΠΑΝΑΒΕΒΑΙΩΣΗ

ΠΑΓΙΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΠΙΣ

Με τα δεδομένα αυτά, στη συνάντηση αντιπροσωπειών του  Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) στις 27.02.2018, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθούν συγκλίσεις στα ουσιαστικά θέματα.

Σε ανακοίνωση του ο ΠΙΣ ενόψει της συνάντησης υπογράμμισε ευθέως ότι το ΓεΣΥ μπορεί να εφαρμοστεί μόνο εάν προκύψουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις σταθερές θέσεις του Συλλόγου.
 
Σε συνεδρίαση του το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος (ΣΙΣ), επαναβεβαίωσε ομόφωνα τις πάγιες θέσεις του σχετικά με το προτεινόμενο ΓεΣΥ οι οποίες διατυπώθηκαν με σαφήνεια στη Γενική Συνέλευση της 27ης Οκτωβρίου 2018.
 Το ΣΙΣ , τονίζει ότι  η "ενορχηστρωμένη προσπάθεια των τελευταίων ημερών" να παρουσιαστεί διχασμένο το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος και η ιατρική κοινότητα, αποδείχθηκε μάταιη.

«Το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος τίθεται κατηγορηματικά υπέρ ενός Γενικού Συστήματος Υγείας που να διασφαλίζει ποιότητα, ασφάλεια και μακροπρόθεσμη λειτουργικότητα στα πρότυπα των σύγχρονων συστημάτων υγείας των ευρωπαϊκών χωρών», προστίθεται.

Τονίζει ότι στις μέχρι τώρα διαβουλεύσεις με τον ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας, από την πλευρά του ΠΙΣ και των Επιστημονικών Εταιρειών υπήρξε κάθε καλή πρόθεση για ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων για εξεύρεση ουσιαστικών συγκλίσεων. Αντ’ αυτού, "διαφάνηκε η απροθυμία των αρμόδιων φορέων να μετακινηθούν από τις προβληματικές πτυχές του υφιστάμενου σχεδιασμού καθώς και των κανονισμών που διέπουν τη λειτουργία του".

«Στο σύνολο των αιτημάτων μας, η άλλη πλευρά προέταξε μια τελική και αδιαπραγμάτευτη θέση στην οποία κληθήκαμε να συμμορφωθούμε. Ως εκ τούτου, ο  ΠΙΣ υπογραμμίζει ότι το ΓεΣΥ μπορεί να εφαρμοστεί μόνο εάν προκύψουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις σύμφωνα με τις σταθερές θέσεις του Συλλόγου» καταλήγει η ανακοίνωση.

______________________________________

  • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.Healthtodaylife.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.

 

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top