• Η ρύθμιση ζητημάτων πανευρωπαϊκής πολιτικής στα θέματα υγείας είναι ιδιαίτερης σημασίας

Εργάστηκα συστηματικά για την δημιουργία μιας συνεκτικής πολιτικής σε θέματα δημόσιας υγείας και ειδικά της πρόληψης αλλά και της εφαρμογής πρωτοκόλλων θεραπείας, αναφέρει η Ευρωβουλευτής του Κινήματος ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, Δρ Ελένη Θεοχάρους απαντώντας στις ερωτήσεις της εφημερίδας μας. Διαπιστώνει ακόμη ότι υπάρχουν περιθώρια αυξημένων υποβοηθητικών δράσεων από την ΕΕ σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς που σχετίζονται με την υγεία.

Στη συνέχεια παραθέτουμε τις απαντήσεις της Δρ Ελένης Θεοχάρους:

  • Σε ποια θέματα στον Τομέα της Υγείας και γενικότερα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψηςδώσατε προτεραιότητα στο Ευρωκοινοβούλιο κατά τη λήγουσα πενταετία;

ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ:  Η  ΕΕ, όσον αφορά τα θέματα Υγείας έχει υποστηρικτική και όχι παρεμβατική αρμοδιότητα. Η κύρια ευθύνη αφορά τα κράτη-μέλη. Η ρύθμιση ζητημάτων πανευρωπαϊκής πολιτικής είναι όμως ιδιαίτερης σημασίας.

Στην πρώτη θητεία μου διετέλεσα μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) η οποία αποτελεί και τον βασικό πυλώνα του Ευρωκοινοβουλίου για θέματα υγείας. Η  ENVI είναι υπεύθυνη για το 1/3 περίπου της νομοθετικής δραστηριότητας. Στην Επιτροπή αυτή, τόσο στην προηγούμενη όσο και στην τρέχουσα θητεία, είτε ως μέλος, είτε όχι, συμμετείχα ενεργά στις συζητήσεις και εκπόνησα ή συμμετείχα στην εκπόνηση γνωμοδοτήσεων, γραπτών δηλώσεων και εκθέσεων, κατέθεσα τροπολογίες σε εκθέσεις και έλαβα μέρος σε συζητήσεις και διαβουλεύσεις. Βασικό αντικείμενο ήσαν σχεδόν πάντοτε ο καρκίνος, οι νόσοι φθοράς και οι χρόνιες νόσοι. Έχω την τύχη να είμαι και γιατρός και Ευρωβουλευτής και αυτό με βοηθάει πολύ, ειδικά στα εξειδικευμένα ζητήματα υγείας, μέσω της διοργάνωσης θεματικών μελετών.

Εργάστηκα συστηματικά για την δημιουργία μιας συνεκτικής πολιτικής σε θέματα δημόσιας υγείας και ειδικά της πρόληψης αλλά και της εφαρμογής πρωτοκόλλων θεραπείας.

 Έλαβα ενεργό μέρος στην πολιτική προαγωγής της υγείας, για την πρόληψη «εισαγωγής» επιδημιών στην ΕΕ, αντιμετώπισης των επιδημιών στις χώρες που εκδηλώνονται, βελτίωση του περιβάλλοντος για προαγωγή της υγείας και στην ολοκλήρωση της στρατηγικής της ΕΕ για τον καρκίνο, τις ανθρωποζωονόσους, την εκπαίδευση σε θέματα υγείας και αναπαραγωγικής υγείας, του Ευρωπαϊκού Χάρτη Νοσηλευόμενου Παιδιού, της ευρωπαϊκής κάρτας υγείας, την διασυνοριακή περίθαλψη, καθώς και στον καταρτισμό έκθεσης με θέμα τις «Επιλογές της ΕΕ για βελτίωση της πρόσβασης σε φάρμακα».

Πρόκειται για χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις τιμές των φαρμάκων και τα εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών σε ορισμένα προϊόντα, λόγω των ελλείψεων των βασικών φαρμάκων, αλλά και τις στρεβλώσεις των τιμών στην αγορά φαρμάκων.

  • Θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώριαεπαυξημένων υποβοηθητικών δράσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου ή και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων στον ευρύτερο τομέα της υγείας που έχουμε ενώπιον μας ως κράτος και ως κοινωνία;

ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ: Βεβαίως. Υπάρχουν περιθώρια αυξημένων υποβοηθητικών δράσεων από την ΕΕ σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς που σχετίζονται με την υγεία. Για παράδειγμα, η στρατηγική για την υγεία της ΕΕ «Μαζί για την Υγεία» στηρίζει τη γενική στρατηγική «Ευρώπη 2020», που έχει ως στόχο να διασφαλίσει μία έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία στην ΕΕ που θα προωθεί την ανάπτυξη για όλους-απαραίτητη προϋπόθεση της οποίας είναι, είναι ένας υγιής πληθυσμός που χαίρει καλής υγείας.

Το 2014 μάλιστα ξεκίνησε 3ο Πρόγραμμα για την Υγεία, με στόχο την προώθηση της υγείας στην Ευρώπη, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ για τη βελτίωση των πολιτικών για την υγεία προς όφελος των πολιτών τους και ενθαρρύνοντας επίσης την από κοινού αξιοποίηση των πόρων. Ο τίτλος του προγράμματος είναι «Υγεία για την ανάπτυξη» και το χρονικό του πλαίσιο 2014-2020.

Άκρως υποστηρικτικό ρόλο διαδραματίζει η Οδηγία 2011/24/EΕ για τα δικαιώματα των ασθενών σε διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη. Τα 24 ευρωπαϊκά δίκτυα αναφοράς (ΕΔΑ) για τη διασύνδεση παροχέων υγείας, μονάδων και επιστημόνων αλλά και τα συστήματα για την Ηλεκτρονική Υγεία αποτελούν εξαίρετους μοχλούς ενίσχυσης. Το ίδιο και οι αξιολογήσεις τεχνολογιών υγείας (ΑΤΥ) αλλά και αυτές των Επιδόσεων των Συστημάτων Υγείας (HSPA). Να μην ξεχνάμε και τον ρόλο του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων ο οποίος εγγυάται την επιστημονική αξιολόγηση, την εποπτεία και την παρακολούθηση της ασφάλειας φαρμάκων για τους ανθρώπους και τα ζώα στην ΕΕ.

______________________________________

  • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.Healthtodaylife.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.

 

 

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top