• Παρεμβάσεις και ερωτήσεις για επίλυση ιατρικών και κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων οικογενειών

Σε δράσεις και παρεμβάσεις στον ευρύτερο Τομέα της Υγείας αναφέρεται ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ κ. Κώστας Μαυρίδης απαντώντας στις ερωτήσεις του «ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ». Αναφέρεται συνοπτικά στις πέντε από αυτές. Στην ερώτηση μας για τα περιθώρια επαυξημένων υποβοηθητικών δράσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου ή και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων στον ευρύτερο τομέα της υγείας που έχουμε ενώπιον μας, ως κράτος και ως κοινωνία, απαντά ότι υπάρχουν περιθώρια δράσεων κυρίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  με μηχανισμούς συμμόρφωσης και  χρηματοδότησης προγραμμάτων, επιχορηγήσεις και προσκλήσεις υποβολής προτάσεων  βελτίωσης της παρεχόμενης υγείας και συναφών υπηρεσιών.

  • Σε ποια θέματα στον Τομέα της Υγείας και γενικότερα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψηςδώσατε προτεραιότητα στο Ευρωκοινοβούλιο κατά τη λήγουσα πενταετία;

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ:  

       1. Με γραπτή του παρέμβαση μου, έθεσα το θέμα των πρόωρων τοκετών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να αναλάβει πρωτοβουλία για τη θέσπιση ενιαίων κατευθυντηρίων οδηγιών, με τις οποίες να                       διασφαλίζεται νομοθετικά η παροχή́ κατάλληλης φροντίδας σε όλες τις εγκύους και όλα τα πρόωρα βρέφη στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, ζήτησα την προώθηση επιστημονικών και επιμορφωτικών δραστηριοτήτων για                 επίλυση των ιατρικών και κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων οικογενειών με πρόωρα νεογνά́ και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με απώτερο σκοπό την μείωση των πρόωρων τοκετών στην ΕΕ. 

  1. Συμμετείχα σε μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις που έχουν διοργανωθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα «Πολυγλωσσία και ίσα δικαιώματα στην ΕΕ: ο ρόλος των νοηματικών γλωσσών» όπου,  κατόπιν ενεργειών μου, συμμετείχε στο συνέδριο αντιπροσωπεία και από την Κύπρο. Σε ομιλία μου τόνισα ότι πρέπει η ΕΕ να εγκαθιδρύσει τους απαραίτητους μηχανισμούς επίβλεψης για να διασφαλίζεται έμπρακτη συμμόρφωση σε όλα τα κράτη μέλη, στοχεύοντας στην πλήρη ένταξη των νοηματικών γλωσσών σε όλα τα πεδία της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.
  2. Συμμετείχα σε Συνέδριο το οποίο διοργανώθηκε από την «Ευρωπαϊκή Συμμαχία Αίματος» με συμμετοχή επίσης αντιπροσωπείας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) που εδρεύει στην Κύπρο. Σε παρέμβασή μου επικεντρώθηκα στον στόχο για αύξηση της προσφοράς αίματος και εξέφρασα την ευγνωμοσύνη της κυπριακής κοινωνίας προς την Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) για όσα αξιέπαινα κατόρθωσε τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι, ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης προς την ΔΟΘ, είχα προτείνει τον Πρόεδρο της κ. Πάνο Εγγλέζο, για το βραβείο του «Ευρωπαίου Πολίτη». 
  3. Κατέθεσα Γραπτή Δήλωση σχετικά με την έλλειψη επαρκών υποδομών απασχόλησης και αποκατάστασης ενήλικων ατόμων με αναπηρίες και για την αναγκαιότητα δεσμευτικού νομοθετικού πλαισίου για ενίσχυση της προστασίας και αποκατάστασης των ενήλικων ατόμων με αναπηρίες. Η δήλωση καλούσε την Επιτροπή και το Συμβούλιο να συμβάλουνστον παραπάνω στόχο, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων αυτών. Tο σοβαρό ζήτημα της έλλειψης διά βίου κρατικής και θεσμικής μέριμνας για τα άτομα που υποφέρουν από κάποια μορφή αναπηρίας (σωματικής ή νοητικής) έθεσα και σε κοινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών και της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
  4. Παρεμβάσεις μου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την ανάγκη λήψης μέτρων από τα κράτη-μέλη και την Ευρ. Επιτροπή για διασφάλιση του δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία για απρόσκοπτη συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές εκλογές, ως υποψήφιοι και ψηφοφόροι, υιοθετώντας σχετική σύσταση τηςΚυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων.
  • Θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώριαεπαυξημένων υποβοηθητικών δράσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου ή και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων στον ευρύτερο τομέα της υγείας που έχουμε ενώπιον μας ως κράτος και ως κοινωνία;

 ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ:  Υπάρχουν περιθώρια δράσεων κυρίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  με μηχανισμούς συμμόρφωσης και  χρηματοδότησης προγραμμάτων, επιχορηγήσεις και προσκλήσεις υποβολής προτάσεων  βελτίωσης της παρεχόμενης υγείας και συναφών υπηρεσιών. Θα πρέπει όμως και το κράτος να αξιοποιεί κάθε δυνατότητα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως αρμόδιο για τη λήψη αποφάσεων όργανο (το οποίο συναποφασίζει με το Συμβούλιο) δεν έχει εκτελεστικό χαρακτήρα και οι αποφάσεις του δεν είναι δεσμευτικές σε πολλούς τέτοιους τομείς. Τον τελικό λόγο στη διαμόρφωση πολιτικής έχει η Επιτροπή και κατ’ επέκταση η Κυβέρνηση του κράτους. Εναπόκειται στο κάθε κράτος μέλος να αξιολογήσει και να επωφεληθεί από τις δράσεις και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. 

______________________________________

  • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.Healthtodaylife.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top