• Η δημόσια υγεία είναι δικαίωμα το οποίο έχει υποχρέωση η πολιτεία να διασφαλίσει για όλους, καθολικά και ισότιμα

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, κ. Τάκης Χατζηγεωργίου, σημειώνοντας ότι ο Τομέας της Υγείας είναι ουσιαστικά τομέας ευθύνης των κρατών μελών, προσθέτει ωστόσο, ότι η ανακίνηση ζητημάτων είναι σημαντική και πολλές φορές οδηγεί θέματα προς την κατεύθυνση της ανάληψης δράσης.

Η υγεία, τονίζει επίσης, αποτελεί σημαντικότατο τομέα για την ευημερία των ανθρώπων. Το Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί πεδίο μέσα από το οποίο, εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες συνεργασίες γιατρών και ασθενών, να αναπτυχθούν δράσεις ώστε να πιεστούν τα κράτη και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Παραθέτουμε στη συνέχεια τις απαντήσεις του κ. Τάκης Χατζηγεωργίου στις ερωτήσεις της εφημερίδας μας:

  • Σε ποια θέματα στον Τομέα της Υγείας και γενικότερα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης δώσατε προτεραιότητα στο Ευρωκοινοβούλιο κατά τη λήγουσα πενταετία;

ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ: Τα θέματα υγείας αποτελούν τομέα στον οποίο είχα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως Ευρωβουλευτής. Είναι πεποίθηση μου ότι η δημόσια υγεία είναι δικαίωμα το οποίο έχει υποχρέωση η πολιτεία να διασφαλίσει για όλους, καθολικά και ισότιμα. Αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να απολαμβάνει με αξιοπρέπεια, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον τομέα της υγείας.  Προς εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού από την αρχή της θητείας μου ως ευρωβουλευτής ανέλαβα Αντιπρόεδρος της Ομάδας Ενδιαφέροντος/InterestGroup του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις. Με την ιδιότητα μου αυτή φιλοξένησα τον Οκτώβριο του 2014 συνέδριο  με θέμα  την ‘Αναζήτηση τρόπων για άρση των περιορισμών πρόσβασης στην υγεία ατόμων με χρόνιες ρευματικές και μυoσκελετικές παθήσεις’, με την συμμετοχή άνω των 160 γιατρών και ακαδημαϊκών που ειδικεύονται στη νόσο.  

Σε συνεργασία με τον EULAR (Εuropean League Against Rheumatism) είχαμε τακτικές συναντήσεις της Ομάδας ενδιαφέροντος με στόχο την προώθηση των δικαιωμάτων των ασθενών πανευρωπαϊκά. Συμμετείχα επίσης στο ετήσιο τους συνέδριο. Θέματα με τα οποία καταπιαστήκαμε, ανάμεσα σε άλλα, ήταν, ‘Το μέλλον της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα της υγείας’, ‘την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη’ και ‘την πρόληψη χρόνιων ασθενειών στο χώρο εργασίας και τη διατήρηση των ατόμων με αυτές τις ασθένειες στην εργασία’.  Ζητήματα πολύ σημαντικά, που επηρεάζουν εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες και είναι επιτέλους καιρός τόσο η ΕΕ όσο και τα κράτη μέλη να κάνουν αποφασιστικά βήματα για την αντιμετώπιση τους.

Τον Ιούνιο του 2017 συμμετείχα σε συμπόσιο στην Μάλτα σχετικά με την κοινωνική επίδραση του πόνου . Στο συμπόσιο  συζητήθηκαν οι ευρωπαϊκές πολιτικές στον τομέα της υγείας και την αναγκαιότητα να έχουν στο επίκεντρό τους, πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις. Τονίστηκε η ανάγκη της συνεργασίας των επαγγελματιών υγείας, των ασθενών και των νομοθετικών σωμάτων, (εθνικά κοινοβούλια και ΕΕ) ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής αυτών των συνανθρώπων μας. 

Σε αυτή την πενταετία ασχολήθηκα εκτενώς και με το θέμα της ινομυαλγίας. Διοργανώσαμε συνάντηση στις Βρυξέλλες με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την ινομυαλγία και έθεσα ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με την έγκριση συγκεκριμένων φαρμάκων που διακινούνται στις ΗΠΑ άλλα δεν επιτρέπονται την Ευρώπη. 

  • Θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια επαυξημένων υποβοηθητικών δράσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου ή και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων στον ευρύτερο τομέα της υγείας που έχουμε ενώπιον μας ως κράτος και ως κοινωνία;

ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ: Σίγουρα οι δράσεις και οι ενέργειες που μπορούν να αναληφθούν μπορούν να αυξηθούν και να διευρυνθούν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ωστόσο ότι ο τομέας της υγείας είναι ουσιαστικά τομέας ευθύνης των κρατών μελών. Η ΕΕ και στην περίπτωση μας το Ευρωκοινοβούλιο έχει μικρό περιθώριο πραγματικής ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας στον τομέα της υγείας. Συνήθως επικεντρώνεται σε συστάσεις και εκθέσεις που δίνουν δημοσιότητα σε ένα θέμα χωρίς να υποχρεώνει τα κράτη να κινηθούν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.

Ωστόσο η ανακίνηση ζητημάτων είναι σημαντική και πολλές φορές οδηγεί θέματα προς την κατεύθυνση της ανάληψης δράσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή την πενταετία το ευρωκοινοβούλιο ασχολήθηκε εκτενώς με το ζήτημα της γλυφοσάτης προτρέποντας τόσο την Επιτροπή όσο και τα κράτη μέλη να πάρουν μέτρα για το θέμα.

Η υγεία αποτελεί σημαντικότατο τομέα για την ευημερία των ανθρώπων. Το Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί πεδίο μέσα από το οποίο, εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες συνεργασίες γιατρών και ασθενών, να αναπτυχθούν δράσεις ώστε να πιεστούν τα κράτη και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος οφείλω να υπογραμμίσω και εγώ πως στην Κύπρο η αναμενόμενη εφαρμογή του συστήματος υγείας θα δώσει ισότιμη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους πολίτες. 

­­­­­­­­­­­­­­______________________________________

  • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.Healthtodaylife.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.

 

 

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top