•  Οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας βασική προϋπόθεση για την διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας

Ως σκιώδης εισηγητής στην Έκθεση για το «Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης -Μία υγεία», ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, κ. Νεοκλής Συλικιώτης, τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί το δικαίωμα των εργαζομένων σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ιδιαίτερα στην περίπτωση των γιατρών και νοσοκόμων, προσθέτει, οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας είναι βασική προϋπόθεση και για την διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Αναφέρει επίσης ότι το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ προσφέρει δυνατότητες χρηματοδότησης από διάφορα ενωσιακά ταμεία, με στόχο τη στήριξη των εθνικών μεταρρυθμίσεων των συστημάτων υγείας, τα οποία η Κυβέρνηση δυστυχώς δεν έχει αξιοποιήσει επαρκώς μέχρι σήμερα.

Ακολουθούν οι απαντήσεις του Νεοκλή Συλικιώτη στις ερωτήσεις του «ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ»:

  • Σε ποια θέματα στον Τομέα της Υγείας και γενικότερα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης δώσατε προτεραιότητα στο Ευρωκοινοβούλιο κατά τη λήγουσα πενταετία;

ΝΕΟΚΛΗΣ ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣ: Bασική μας προτεραιότητα είναι η προστασία του δικαιώματος για ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Να πάψει η υγεία να είναι προνόμιο των λίγων και να διασφαλιστεί ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό.

       Ως συντονιστής εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στα θέματα έρευνας, διεκδίκησα να ενσωματωθεί αναφορά στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου «Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης -Μία υγεία» για αύξηση της χρηματοδότησης στην έρευνα σχετικά με τις σπάνιες ασθένειες και τα ορφανά φάρμακα. Επίσης κατέθεσα αίτημα για αύξηση του κονδυλίου που θα δίνεται για θέματα υγείας από το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα έρευνας «Ορίζοντας Ευρώπη».

Στις εν λόγω εκθέσεις ήμουν σκιώδης εισηγητής αλλά δυστυχώς οι προτάσεις μας καταψηφίστηκαν από τις άλλες πολιτικές ομάδες. Στην έκθεση όμως για την ευρωπαϊκή στρατηγική όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη και την ρομποτική, επιτύχαμε να ενισχύσουμε τις αναφορές στον τομέα της υγεία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για  ανάπτυξη νέων διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων διασφαλίζοντας πως θα υπάρχει πάντα ο ανθρώπινος έλεγχος. Επίσης σε συνεργασία με άλλους Ευρωβουλευτές καταθέσαμε πρόταση για χρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2020 ενός πιλοτικού προγράμματος για ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης για διάγνωση και θεραπεία του παιδιατρικού καρκίνου.

       Βασική προτεραιότητα της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς είναι επίσης η ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Κατά τη συζήτηση της έκθεσης «Υγεία και ασφάλεια στο χώρο εργασίας» τονίσαμε την ανάγκη να διασφαλιστεί το δικαίωμα των εργαζομένων σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να ληφθούν μέτρα ώστε να έχουμε ποιοτικές θέσεις εργασίας και να πάψουν τα ατυχήματα εν ώρα εργασίας.

 Θετική εξέλιξη ήταν η υπερψήφιση από το Ευρωκοινοβουλίο της έκθεσης μου με θέμα «Συνθήκες εργασίας και επισφαλής απασχόληση», η οποία περιλαμβάνει σημαντικές αναφορές για διασφάλιση της αξιοπρεπούς εργασίας. Ιδιαίτερα στην περίπτωση των γιατρών και νοσοκόμων, οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας είναι βασική προϋπόθεση και για την διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.

  • Θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια επαυξημένων υποβοηθητικών δράσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου ή και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων στον ευρύτερο τομέα της υγείας που έχουμε ενώπιον μας ως κράτος και ως κοινωνία;

 ΝΕΟΚΛΗΣ ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣ: Οι εθνικές κυβερνήσεις είναι αρμόδιες για την οργάνωση και εξασφάλιση της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά η ΕΕ έχει ρόλο να συμπληρώνει τις εθνικές πολιτικές βοηθώντας τα κράτη μέλη να επιτυγχάνουν τους κοινούς στόχους για υψηλό επίπεδο υγείας και ποιοτική υγειονομική περίθαλψη για όλους. Γι’ αυτό και θέσαμε ενώπιον της Κομισιόν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κρατικά νοσοκομεία στην Κύπρο.

Δυστυχώς η Κύπρος κατέχει μια από τις χαμηλότερες θέσεις μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία. Ως αποτέλεσμα τα νοσοκομεία μας είναι υποστελεχωμένα με σοβαρές ελλείψεις εξοπλισμού και αναλώσιμων και η περίθαλψη είναι ανεπαρκής. Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ προσφέρει δυνατότητες χρηματοδότησης από διάφορα ενωσιακά ταμεία, με στόχο τη στήριξη των εθνικών μεταρρυθμίσεων των συστημάτων υγείας, τα οποία η Κυβέρνηση δυστυχώς δεν έχει αξιοποιήσει επαρκώς μέχρι σήμερα. Προκειμένου να επιτύχουμε την υλοποίηση και ορθή λειτουργία του ΓεΣΥ θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να αξιοποιήσει κάθε στήριξη που μπορεί να έχει.

    Αγωνιζόμαστε ώστε να αναληφθούν δραστικά μέτρα από την ΕΕ με στόχο  να στηριχτούν τα κράτη για να προστατεύσουν το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι να τερματιστούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που οδήγησαν στην κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων και να προωθηθούν δημόσιες επενδύσεις για στήριξη και εκσυγχρονισμό του τομέα της υγείας.

______________________________________

  • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.Healthtodaylife.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.

 

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top