Δρ. Κυριακή Ζιγκουλή

Παθολόγος Γενικού Νοσοκομείου Πάφου και Νοσοκομείου Πόλης Χρυσοχούς

Πώς επηρεάζει ο τρόπος ζωής μου την αρτηριακή πίεση;

Τόσο οι δραστηριότητες ενός ατόμου, όσο και η διατροφή και οι συνήθειές του, συντείνουν στη ρύθμιση της αρτηριακής του πίεσης αλλά και γενικά της υγείας του. Ακολουθώντας έναν υγιή τρόπο ζωής το άτομο μπορεί:

 • Να μειώσει την αρτηριακή πίεση
 • Να μειώσει την ανάγκη χρήσης φαρμάκων για την πίεση
 • Να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της αγωγής που ήδη λαμβάνει
 • Να μειώσει τις πιθανότητες εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου

Μπορώ να αλλάξω τον τρόπο ζωής μου για να μειώσω την αρτηριακή μου πίεση χωρίς φάρμακα;

Η υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής έχει ευεργετικά αποτελέσματα όχι μόνο για την αρτηριακή πίεση, αλλά και γενικά για την υγειά μας. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι αλλαγές που αναλύονται πιο κάτω, μειώνουν την πιθανότητα να αποκτήσει κάποιος αρτηριακή υπέρταση (δηλαδή υψηλή πίεση), αλλά και εάν έχει ήδη υπέρταση μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση ή και αποφυγή των φαρμάκων.

Προσοχή όμως, διότι η απόφαση κατά πόσο χρειάζονται ή όχι αμέσως φάρμακα, πρέπει να λαμβάνεται με τον γιατρό σας. Αφού λοιπόν, γίνει αξιολόγηση της πίεσης από το θεράποντα ιατρό, θα αποφασιστεί αν χρειάζονται και φάρμακα, παράλληλα με αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Ποιες είναι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικές στη μείωση της αρτηριακής πίεσης;

 • Άσκηση: Εξίσου σημαντικό ρόλο με τη διατροφή συντελεί η φυσική δραστηριότητα. Συστηματική άσκηση όπως περπατημα, κολύμπι, τροχάδι για 20 με 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας συντελεί σε μείωση της πίεσης ακόμα και χωρίς συνακόλουθη απώλεια βάρους.
 • Μείωση σωματικού βάρους: Η απώλεια ακόμα και μερικών κιλών από άτομα υπέρβαρα με δείχτη μάζας σώματος (BMI) άνω του 25, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλου βαθμού μείωση της αρτηριακής πίεσης.
 • Μείωση πρόσληψης άλατος: Η κύρια πηγή άλατος στη διατροφή προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα, τρόφιμα σε κονσέρβες και τρόφιμα εστιατορίων. Μια διατροφή χαμηλή σε αλάτι αποτελείται από 2 γραμμάρια άλατος την ημέρα, όριο ιδιαίτερα χαμηλό για τις συνήθεις διατροφικές επιλογές. Πρακτικά, δε χρειάζεται αλατιέρα στο τραπέζι μας. Το αλάτι που περιέχουν τα φαγητά μας είναι παραπάνω από αρκετό.
 • Αύξηση στη διατροφή φρούτων και λαχανικών, φυτικών ινών και ψαριών (DASH): Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών κατέδειξε ότι διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, γαλακτοκομικά και χαμηλής πρόσληψης κρέατος, ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών, οδήγησε σε σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το όφελος ήταν ιδιαίτερα προφανές στα άτομα που είχαν ήδη διαγνωστεί με αρτηριακή υπέρταση.
 • Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ: Η κατάχρηση αλκοόλ οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης αρτηριακής υπέρτασης. Μελέτες δείχνουν πως τα άτομα που καταναλώνουν πέραν των δύο μερίδων αλκοόλ την ημέρα, παρουσιάζουν σημαντικό ρίσκο αύξησης της αρτηριακής πίεσης σε σχέση με τα άτομα που καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ.
 • Διακοπή – μείωση καπνίσματος: Οι άμεσες επιδράσεις του καπνίσματος στην αρτηριακή πίεση είναι παροδικές, αλλά το μακροχρόνιο κάπνισμα φαίνεται μάλλον να αυξάνει με διάφορους μηχανισμούς την πίεση, ενώ έχει και πολλές άλλες σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Συνεπώς, η διακοπή του είναι οπωσδήποτε προτεινόμενη.
 • Καφές: Η επίδραση της καφεΐνης στην αρτηριακή πίεση είναι σχετικά μικρή και παροδική. Στα περισσότερα άτομα χρήση έως και δύο καφέδων την ημέρα δεν αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αρτηριακής υπέρτασης.

Συμπερασματικά λοιπόν, η αρτηριακή πίεση είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τον τρόπο ζωής μας. Η γνώση αυτή προσφέρει και τη δυνατότητα ενεργειών, ώστε πάντα σε συνεργασία με το θεράποντα ιατρό μας, να ωφελήσουμε την υγεία μας και να μειώσουμε την ανάγκη ή και να αποφύγουμε πλήρως τα φάρμακα για την υπέρταση.

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top