Print this page

Μία βδομάδα σχεδόν ζωής μετράει μία από τις μεγαλύτερες ίσως μεταρρυθμίσεις που έγιναν ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία. Το ΓΕΣΥ λοιπόν είναι και επίσημα στη ζωή μας κάτω υπό πολύ δύσκολες συνθήκες από τη μία, με πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα όμως από την άλλη. Αν το πάρουμε στην ολότητά του μέχρι στιγμής σχεδόν όλες οι παραμέτροι του λειτούργησαν σωστά.

Στο ερώτημα αν μπορούσε να είναι καλύτερα τα δεδομένα, σαφώς και η απάντηση είναι ναι. Στην προκειμένη περίπτωση του ΓΕΣΥ οι μεγαλύτερες αδυναμίες παρουσιάζονται στις συμφωνίες ΓΕΣΥ και παροχέων υγείας και όχι τόσο μεταξύ εφαρμογής ΓΕΣΥ και πολιτών. Φυσικά σε ένα σύστημα βασιζόμενο στην αλληλεγγύη τα πάντα είναι συγκοινωνούντα δοχεία και η ικανοποίηση όλων των  μερών που απαρτίζουν το σύστημα είναι το ιδανικό σενάριο.

Αν και προσωπικά ανήκω στους παροχείς υγείας, εντούτοις θα τολμήσω να αναφέρω ότι τον ρόλο του ρυθμιστή στην ομαλή εφαρμογή του ΓΕΣΥ τον έχει ο κόσμος στα χέρια του. Το πιο απλό παράδειγμα είναι το γεγονός πως τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο αν τα νούμερα των εγγεγραμμένων πολιτών σε προσωπικό ιατρό δεν ήταν της τάξης του μισού εκατομμυρίου. Προφανώς το ενδιαφέρον που επέδειξε ο Κύπριος για εγγραφή λειτούργησε για πολλούς παροχείς υγείας ως μοχλός πίεσης για ένταξη στο ΓΕΣΥ. Η χρήση και η ζήτηση επίσης των διαφόρων υπηρεσιών που παρέχει μέχρι σήμερα το ΓΕΣΥ είναι αυτή που θα καθορίσει και πιθανές μεταρρυθμίσεις στο μέλλον προς επίλυση των προβλημάτων που θα προκύπτουν σε αυτή την πρώιμη πορεία εφαρμογής του συστήματος.

Ο πολίτης όμως χρειάζεται να πιστέψει στο ΓΕΣΥ. Χρειάζεται να κατανοήσει πως όσοι παροχείς υγείας έχουμε συμβληθεί στο ΓΕΣΥ το κάναμε με μεγάλες θυσίες, έξοδα και με πρώτο μέλημα την στήριξη της υγείας και της ίσης ευκαιρίας για όλους.

Μπορεί για τα Κυπριακά δεδομένα και νοοτροπία να ακούγονται κουφά κάποια πράγματα, όμως είναι γεγονός, πως πρόκειται για μία πρωτοποριακή αλλαγή στην υγεία που δεν είναι πλέον λόγια αλλά είναι ήδη σε εφαρμογή. Μπορεί για μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες να είναι πιο δύσκολο να γίνει κατανοητό, όμως χρειάζεται να αποβάλουμε νοοτροπίες του παρελθόντος. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπαίνει σε μεγάλο βαθμό τέρμα στις ουρές και στα νούμερα αναμονής για να μας εξετάσει ο γιατρός. Ένα τηλέφωνο και ένα ραντεβού στον προσωπικό μας γιατρό θα μας γλιτώσει από αυτά. Μπορεί το ΓΕΣΥ να βασίζεται σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα που έχει την πολυπλοκότητά του, όμως οι άλλοτε χαμένοι φάκελοι, οι χαμένες κόλλες από τους φακέλους, οι εξαφανισμένες αναλύσεις, τα καθυστερημένα αποτελέσματα και πολλά άλλα σταματούν να υφίστανται.

Ο γιατρός πλέον μόνο με το πάτημα της ταυτότητας του ασθενή του στο σύστημα, ταυτόχρονα μπορεί να γράψει διάγνωση, να συνταγογραφήσει φάρμακα, αναλύσεις και άλλες εξετάσεις. Την ίδια στιγμή ο πολίτης μπορεί ανά πάσα στιγμή από όπου και αν βρίσκεται να έχει πρόσβαση στην ιατρική του κάρτα. Χωρίς να κουβαλά παραπεμπτικά, να ψάχνει ένσημα και ότιδήποτε άλλο, να πηγαίνει στο άλλοτε ιδιωτικό χημείο της γειτονιάς του, στο άλλοτε ιδιωτικό φαρμακείο της γειτονιάς του, στο δημόσιο νοσηλευτήριο, ανάλογα με την υπηρεσία που του έχει παραπέμψει ο γιατρός, και μόνο με την ταυτότητα και ημερομηνία γέννησής του να δέχεται την ανάλογη υπηρεσία υγείας, ΧΩΡΙΣ διακρίσεις και έξτρα χρεώσεις. Ότι και να ακούει από εδώ και από εκεί αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν υπάρχει δημόσια και ιδιωτική υγεία… ΟΛΟΙ είμαστε παροχείς υγείας ΓΕΣΥ και ισχύουν τα ίδια για όλους.

Το είπαμε και στην αρχή πως υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης του ΓΕΣΥ, αυτό όμως δεν αναιρεί τη χρήση του. Όταν όλοι αγκαλιάσουμε αυτή τη μορφή παροχής υγείας, που δεν νοείται να μην υπάρχει σε ένα σύγχρονο Ευρωπαικό Κράτος, τότε μαζί θα επιλύσουμε και τις αδυναμίες του.

Κωνσταντίνος Χριστοφή MSc

Διευθυντής του Κέντρου Αιμοληψίας/Δειγματοληψίας, Αναλύσεις Τσέρι

Μιχαλάκη Κουσουλίδη 1Α, Τσέρι
Τηλ: 22322205