Μία νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο Digestive Disease Week διαπίστωσε ότι οι επισκέψεις στην τουαλέτα μετά την κατανάλωση καφέ μπορεί να μην σχετίζονται με την περιεκτικότητά του σε καφεΐνη (όπως υποδηλώνουν προηγούμενες έρευνες) αλλά με τις αλλαγές στο μικροβιακό οικοσύστημα του εντέρου και την αυξημένη διέγερση της κινητικότητας του εντέρου

Οι ερευνητές χορήγησαν για τρεις ημέρες σε ποντίκια καφέ με καφεΐνη και καφέ χωρίς καφεΐνη και διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής το λεπτό έντερο είχε βελτιωμένη λειτουργία, ανεξάρτητα από το επίπεδο της περιεκτικότητας σε καφεΐνη.

Υποψιάστηκαν ότι το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο σε αυτό και αποφάσισαν να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο ο καφές επηρεάζει τα βακτήρια στο έντερο. Για να εξετάσουν το παραπάνω, ανέμειξαν τα περιττώματα των ποντικών και τον καφέ και είδαν ότι ο αριθμός των βακτηριδίων μειώθηκε.

Είναι ενδιαφέρον ότι διαπίστωσαν ότι όσο υψηλότερη ήταν η ποσότητα του καφέ (με ή χωρίς καφεΐνη), τόσο λιγότερα μικρόβια υπήρχαν. Επίσης, διαπίστωσαν ότι σε διάστημα τριών ημερών, τα βακτηρίδια στα περιττώματα των αρουραίων είχαν μειωθεί.

Απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν ο καφές εξαλείφει τα βακτηρίδια, αλλά σε κάθε περίπτωση, αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο λόγος που ο καφές αυξάνει τη συχνότητα επισκέψεων στην τουαλέτα είναι πιθανό να οφείλεται στις αλλαγές που προκαλεί στο μικροβίωμα του εντέρου.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top