ΠΑΣΥΚΙ: ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΑ

Δρ Σωτήρης Κούμας: Μετρούμε πέραν των 40 παραιτήσεων από τον περασμένο Φεβρουάριο.  Με τους ρυθμούς που κινούνται τα πράγματα είμαι βέβαιος ότι θα έρθει η στιγμή που θα  παραλύσουν τα νοσοκομεία

  • Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας: Ναι, υπάρχουν προβλήματα στα κρατικά νοσηλευτήρια τα οποία είναι αποτέλεσμα αδράνειας και απραξίας αυτών που είχαν αναλάβει τη διαχείριση και την προετοιμασία τους για ένταξη στο ΓεΣΥ
  • Το εγχείρημα δημιουργίας του ΟΚΥπΥ δεν απέδωσε. Εμείς, ως ΠΑΣΥΚΙ, είχαμε θέσει τους προβληματισμούς μας (…) Κανένας, μα κανένας δεν μας άκουσε! Δυστυχώς δικαιωθήκαμε!
  • Τα κρατικά νοσηλευτήρια είναι η ραχοκοκαλιά το ΓεΣΥ αλλά δεν προετοιμάστηκαν όπως θα έπρεπε και όταν έπρεπε για την εισαγωγή της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης στον Τομέα της Υγείας
  • Υπάρχουν και αποδίδονται ευθύνες σε όλους τους φορείς που ενεπλάκησαν στη μεταρρύθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων

Έντονη απογοήτευση για τα όσα συμβαίνουν στα κρατικά νοσηλευτήρια μετά την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), εκφράζει σε συνέντευξη του στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ» ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Δρ Σωτήρης Κούμας

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ ασκεί έντονη κριτική για τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας, του ΟΚΥπΥ και του ΟΑΥ που οδήγησαν τα κρατικά νοσηλευτήρια στο τέλμα. Εκφράζει τους φόβους του και τις ανησυχίες του για τις επιπτώσεις από το παρατηρούμενο, όπως αναφέρει, κύμα μαζικής φυγής γιατρών από τα κρατικά νοσηλευτήρια και προειδοποιεί: Αν οι παραιτήσεις και αποχωρήσεις ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας, συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς, με μαθηματική ακρίβεια τα δημόσια νοσηλευτήρια θα οδηγηθούν στην κατάρρευση.

Επίσης ο Δρ Σωτήρης Κούμας ξεκαθαρίζει ότι σκοπός της ΠΑΣΥΚΙ δεν είναι να επιβάλει τίποτα και σε κανέναν, αλλά να ξεκινήσει ένας διάλογος και ν’ συναποφασιστούν πράγματα έτσι ώστε να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξη του Δρ Σωτήρη Κούμα στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»:

Ι.Τ: Διαβάζουμε και ακούμε καθημερινά τους προβληματισμούς και ανησυχίες της ΠΑΣΥΚΙ για τα όσα συμβαίνουν στα κρατικά νοσηλευτήρια. Θα θέλαμε να μας περιγράψετε ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζετε ως γιατροί αυτών των νοσηλευτηρίων και πως αυτά επηρεάζουν και την ομαλή λειτουργία του ΓεΣΥ.

Δρ ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΜΑΣ: Κατ’  αρχήν να υπενθυμίσουμε ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια όλοι ανήγαγαν το ρόλο των κρατικών νοσηλευτηρίων και τον παρομοίασαν ως ραχοκοκαλιά για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ. Δυστυχώς στο σημείο που είμαστε τώρα μπορούμε μετά βεβαιότητας να πούμε ότι οι υπεύθυνοι φορείς οι οποίοι έπρεπε να ετοιμάσουν τα κρατικά νοσηλευτήρια γι’ αυτή την τεράστια μεταρρύθμιση δεν το έπραξαν  στο βαθμό που έπρεπε.

Πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν ευθύνες και αποδίδονται σε όλους τους φορείς οι οποίοι αναμιγνύονται σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Αν πάρουμε το θέμα της αυτονόμησης θεωρούμε  ότι και το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΥπΥ φέρουν ευθύνες.

Το Υπουργείο Υγείας δεν έπαιξε το διαρθρωτικό ρόλο που έπρεπε να παίξει ή τον επικουρικό ρόλο που έπρεπε να παίξει καθ’ όλη τη διάρκεια.

Ενεπλάκη στα της αυτονόμησης δύο - τρεις μήνες πριν την έναρξη του ΓεΣΥ.  Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι το εγχείρημα δημιουργίας του  ΟΚΥπΥ δεν απέδωσε. Εμείς είχαμε θέσει τους προβληματισμούς μας, γιατί πάμε να κάνουμε αυτό το εγχείρημα δημιουργίας ενός τέτοιου σημαντικού φορέα, με τεράστιες υπευθυνότητες, μόλις λίγους μήνες πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Κανένας, μα κανένας δεν μας άκουσε.

Δυστυχώς δικαιωθήκαμε αφού αυτό το εγχείρημα  δεν πέτυχε. Και δεν έχουμε κανένα κόλλημα να το εκφράσουμε αυτό, αφού  ως γιατροί έχουμε μάθε να κοιτάζουμε την αλήθεια στα μάτια. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Ναι υπάρχουν προβλήματα στα κρατικά νοσηλευτήρια, προβλήματα τα οποία είναι αποτέλεσμα αδράνειας και απραξίας αυτών που έχουν αναλάβει τη διαχείριση τους και την προετοιμασία τους .

Όταν φεύγουν 10 γιατροί από τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών κι εσύ προσπαθείς αντί να είχες λάβει προληπτικά μέτρα, να κερδίσεις εντυπώσεις  επικοινωνιακά λέγοντας ότι έχουν προκηρύξει αντίστοιχες θέσεις, αυτό για μας ως λειτουργούς υγείας είναι απαράδεκτο.

Βέβαια ευθύνες φέρει και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας. Γιατί εμείς  είχαμε προειδοποιήσει ότι όταν η ψαλίδα των αποζημιώσεων ανάμεσα στους γιατρούς του κρατικού τομέα, και τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα σε ένα σύστημα υγείας είναι τόσο μεγάλη, θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου. Κι έτσι κι έγινε. Οι γιατροί είναι λογικό ότι θα προτιμούσαν  να φύγουν από τα κρατικά νοσηλευτήρια.

Και τώρα εμείς ως κρατικά νοσηλευτήρια μετρούμε πέραν των 40 παραιτήσεων από τον περασμένο Φεβρουάριο.  Με τους ρυθμούς που κινούνται τα πράγματα είμαι βέβαιος ότι θα έρθει η στιγμή που θα  παραλύσουν τα νοσοκομεία. Μας αναγκάζουν να μιλούμε με τέτοιο τρόπο, σε τέτοιο ύφος και να λαμβάνουμε και τα αντίστοιχα μέτρα. Είναι κραυγή αγωνίας αυτό, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

ΚΑΘΟΛΟΥ ΦΙΛΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ

ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΩΝ

Τώρα πάμε στο λογισμικό. Ένα λογισμικό το οποίο στα κρατικά νοσηλευτήρια δεν είναι  καθόλου μα καθόλου φιλικό προς τους λειτουργούς υγείας.

Ευπρόσδεκτες οι αναβαθμίσεις κάθε δύο εβδομάδες. Όμως γιατί έπρεπε να φτάσουμε στο σημείο να χρειάζονται αναβαθμίσεις; Γιατί δεν μας ρώτησαν από πριν να τους πούμε την άποψη μας βάση της εμπειρίας που έχουμε αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια; Ξέρετε κάποια πράγματα, επιμένω, θίγουν τη νοημοσύνη και την επιστημοσύνη των γιατρών.

Οι γιατροί των κρατικών νοσηλευτηρίων παίρνουν καθημερινά δουλειά στο σπίτι, προσπαθώντας να ενεργοποιήσουν ασθενείς σε ένα λογισμικό καθόλου λειτουργικό και φιλικό προς εμάς. Τους κωδικούς μας ξέρετε  πότε τους παραλάβαμε; Τέσσερις μέρες πριν την έναρξη του ΓεΣΥ. Ξέρετε γιατί; Γιατί όταν ψηφιζόταν η νομοθεσία ή τουλάχιστον οι κανονισμοί και θίξαμε το θέμα κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝ, ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ!

Ι.Τ: Γίνονται κάποιες σκέψεις για πιο δραστικά μέτρα από την ΠΑΣΥΚΙ έτσι ώστε να πιέσετε για λήψη μέτρων αντιμετώπισης των προβλημάτων στον Δημόσιο Τομέα Υγείας;

Σ.Κ: Συνδικαλιζόμαστε γιατί αναγκαζόμαστε να συνδικαλιζόμαστε. Γιατί κάποιοι για τα αυτονόητα που είναι το πολυτιμότερο αγαθό της υγείας δεν έχουν κάνει αυτά που πρέπει να κάνουν. Γι’ αυτό και αναγκάζονται οι γιατροί να συνδικαλίζονται. Τώρα για τα μέτρα, δεν μπορώ να σας πω κάτι με βεβαιότητα ακόμα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν πάει άλλο. Πρέπει να φανούν όλοι ειλικρινείς. Απλά τα πράγματα. Τώρα αν θα μας αναγκάσουν να ασκήσουμε πίεση μέσω απεργιακών μέτρων στο χέρι τους είναι.

Έχω πει ότι θεωρούμε τους εαυτούς μας αρκετά ειλικρινείς. Έχουμε μάθει να κοιτάζουμε στα μάτια ασθενείς. Αυτό θα το αποδείξουμε και στην πράξη Ή θα προσέλθει η εργοδοτική πλευρά συγκεκριμένα, δομημένα, να συζητήσει και να αποφασίσει μαζί μας  ή θα πρέπει να δούμε πως θα κινηθούμε για να πιέσουμε τα πράγματα. Εμείς δεν θέλουμε να επιβάλουμε τίποτα και σε κανέναν. Θέλουμε να κάτσουμε στο τραπέζι να ζυγίσουμε τα δεδομένα και να συναποφασίσουμε.

Ι.Τ:  Κλείνοντας θα θέλαμε να μας πείτε δύο λόγια για την πρόσφατη επανεκλογή σας στο πόστο του Προέδρου της ΠΑΣΥΚΙ…

Σ.Κ: Ναι επανεκλέχθηκε ο  συνδυασμός μας. Σ’ αυτόν έχει παραμείνει  βασικός αριθμός των συναδέλφων μου που συμμετείχαν στο προηγούμενο Δ.Σ, τους οποίους σίγουρα κι ευχαριστώ για τη δουλειά που επιτέλεσαν  ο καθένας ατομικά αλλά και ως ομάδα.  Δεν υπήρχε άλλος συνδυασμός απέναντι μας, πράγμα που λέει πολλά και  μας φορτώνει με ιδιαίτερη ευθύνη. Η δουλειά που κάναμε από τη μια μπορεί να την  αξιολογήσουμε ότι ναι είναι αποδεκτή από το σύνολο των γιατρών - μελών μας κι από την άλλη το γεγονός ότι δεν είχαμε απέναντι μας κάποιον άλλο συνδυασμό, μας επιφορτίζει με επιπρόσθετες ευθύνες.

Να συνεχίσουμε σωστά, μεθοδικά τη διεκδίκηση όχι μόνο των εργασιακών θεμάτων αλλά θα κατέληγα και θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των κρατικών νοσηλευτηρίων ώστε να παρέχουν ποιοτική κι ασφαλή ιατρική και περίθαλψη προς τους ασθενείς οι οποίοι με τη  σειρά τους θα στηρίξουν την επιτυχία του γενικού συστήματος υγείας.

  • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.Healthtodaylife.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top