Θετικός ο απολογισμός των πρώτων εβδομάδων

  • Από τις διαβουλεύσεις με γιατρούς που θέλουν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ και  από τις διαβουλεύσεις με Επιστημονικές Εταιρείες, που επίσημα πια έχουν επαφή με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, φαίνεται ότι βελτιώνονται οι συνθήκες στο εργασιακό πλαίσιο των γιατρών.
  • Σε στάση αναμονής οι ειδικοί ιατροί που αναμένουν και τα αποτελέσματα στων διαβουλεύσεων των Επιστημονικών Εταιρειών με τον ΟΑΥ
  • Διαχειρίσιμα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του Συστήματος
  • Θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών / δικαιούχων

Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν μέχρι στιγμής κατά την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), φαίνεται να είναι διαχειρίσιμα και να υπάρχει δυνατότητα επίλυσής τους, δηλώνει ο  Ειδικός Σύμβουλος του υπουργού Υγείας, Δρ Γιώργος Γ. Ποταμίτης, εκφράζοντας συνάμα την εκτίμηση ότι είναι πολύ θετική η μέχρι τώρα λειτουργία του Συστήματος.

Σε συνέντευξη του στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ», ο Δρ Ποταμίτης εκφράζει την άποψη ότι ο αριθμός των 2.500 ασθενών ανά ιατρό, ήταν πολύ ψηλός αν σκεφτεί κανένας ότι μιλούμε για μεγάλο αριθμό επισκέψεων των ασθενών κάθε έτος. Σημειώνει επίσης ότι προβλήματα παρουσιάστηκαν γιατί έτρεξαν όλοι οι ασθενείς άμεσα να δημιουργήσουν επαφή - επίσκεψη με τους γιατρούς τους, να καταγραφεί το προφίλ των ασθενών τους, να ανανεώσουν τη λίστα των φαρμάκων τους και δημιουργήθηκε μεγάλη συμφόρηση. Από ότι διαφάνηκε, τονίζει, είναι αναγκαιότητα η λήψη μέτρων για οργάνωση των ιατρών που έχουν συμβληθεί με τον ΟΑΥ και έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ.

Ο Δρ Ποταμίτης αναφέρει ακόμη ότι από  τις διαβουλεύσεις με γιατρούς που θέλουν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ και  από τις διαβουλεύσεις με Επιστημονικές Εταιρείες, που επίσημα πια έχουν επαφή με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, φαίνεται ότι βελτιώνονται οι συνθήκες στο εργασιακό πλαίσιο των γιατρών.

Ωστόσο, ευθαρσώς ο Δρ Ποταμίτης δηλώνει στην εφημερίδα μας ότι δεν είναι ευχαριστημένος από τον αριθμό των ειδικών γιατρών που έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στο ΓεΣΥ. Οι ειδικοί ιατροί, εκτιμά, είναι σε στάση αναμονής. Αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί το σύστημα αλλά και τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που οι επιστημονικές εταιρείες έχουν πλέον απ’ ευθείας με τον ΟΑΥ.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Δρ Γιώργου Ποταμίτη:

Ι.Τ: Αγαπητέ Δρ. Ποταμίτη, ως ένας από τους πιο έμπειρους γιατρούς στην Κύπρο, αλλά και με την ιδιότητα σας ως Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας, θα θέλαμε να προβείτε σε μια αξιολόγηση για τη μέχρι στιγμής λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ):

Δρ. Γιώργος Ποταμίτης: Χωρίς αμφιβολία θεωρώ ότι είναι μεγάλο επίτευγμα και το γεγονός μόνο ότι ξεκίνησε η εφαρμογή του συστήματος. Επίσης  μεγάλη επιτυχία  είναι ότι τον πρώτο μήνα λειτουργίας του τα προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται φαίνεται να είναι διαχειρίσιμα και να υπάρχει δυνατότητα επίλυσής τους.

Φαίνεται  από  τις διαβουλεύσεις με γιατρούς που θέλουν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ και  από τις διαβουλεύσεις με επιστημονικές εταιρείες που επίσημα πια έχουν επαφή με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, βελτιώνονται οι συνθήκες στο εργασιακό πλαίσιο των γιατρών ως επίσης γίνονται σημαντικές εισηγήσεις όσον αφορά την βελτίωση του λογισμικού.

ΠΟΛΥ ΨΗΛΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ

ΤΩΝ 2500 ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΝΑ ΙΑΤΡΟ

Ι.Τ: Δρ Ποταμίτη, ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που εμφανίστηκαν με τη λειτουργία του ΓεΣΥ και σε ποιο βαθμό έχουν αντιμετωπισθεί;

Δρ. Γιώργος Ποταμίτης: Αυτό για το οποίο παραπονιούνται οι οικογενειακοί γιατροί είναι για τη συμφόρηση στα ιδιωτικά τους ιατρεία και ορισμένοι μάλιστα απ’  αυτούς μιλούν για αδυναμία να ανταπεξέλθουν από τον μεγάλο αριθμό επισκέψεων των ασθενών. Εκ των υστέρων βλέπω ότι ο αριθμός των 2.500 ήταν πολύ ψηλός αν σκεφτεί κανένας ότι μιλούμε για μεγάλο αριθμό επισκέψεων των ασθενών κάθε έτος. Επίσης προβλήματα παρουσιάστηκαν στο γεγονός  ότι έτρεξαν όλοι οι ασθενείς άμεσα να δημιουργήσουν επαφή - επίσκεψη με τους γιατρούς τους, να καταγραφεί το προφίλ των ασθενών τους, να ανανεώσουν τη λίστα των φαρμάκων τους και δημιουργήθηκε μεγάλη συμφόρηση.

Θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα οργάνωσης και από μέρους των γιατρών και των ιατρείων. Θεωρώ ότι πρέπει να έχουν ήδη αντιληφθεί οι γιατροί ότι τα ιατρεία πρέπει να στελεχωθούν. Οι  γιατροί οι οποίοι έχουν εγγράψει από 1500 δικαιούχους του ΓεΣΥ και άνω, πρέπει να λειτουργούν τα ιατρεία τους το λιγότερο με μια γραμματέα και μια νοσηλεύτρια. Όλοι οι άλλοι απαραιτήτως να έχουν μια νοσηλεύτρια και να γίνει μεγαλύτερη οργάνωση των ραντεβού και για  το αντικείμενο για το οποίο τους επισκέπτονται οι ασθενείς. Να γίνει η κατανομή των ασθενών και να ξεπεράσουν τα προβλήματα των πρώτων ημερών της συμφόρησης από τον αριθμό των ασθενών.

Από εκεί και πέρα τα πράγματα θα εξελιχθούν πιο ομαλά. Πρέπει να τονίσω ότι μολονότι υπάρχει το λογισμικό σύστημα, στο μυαλό κάθε γιατρού πρέπει να είναι ότι δεν είναι ηλεκτρονικός γιατρός και δεν θα απομακρυνθούν από το σωστό τρόπο άσκησης της ιατρικής τους, δηλαδή την καλή λήψη ιστορικού, την εξέταση, την αναθεώρηση των φαρμάκων του ασθενούς.

Έτσι θα αποφευχθούν λάθη, θα πολεμήσουμε την πολυφαρμακία και θα γίνονται οι σωστές παραπομπές σε γιατρούς ειδικοτήτων και οι εισαγωγές σε επείγοντα περιστατικά.

Μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά περιστατικά παραλείψεων και διαγνώσεων. Έχουμε εντοπίσει όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των ειδικών γιατρών ένα μεγάλο κενό για το οποίο έχει δηλώσει ο οργανισμός ότι θα διορθωθεί άμεσα, δηλαδή την ελεύθερη παραπομπή ειδικού γιατρού σε  ειδικό γιατρό.

Επίσης πρέπει να συνεχιστεί η ενημέρωση των ασθενών πως μπορούν να λειτουργούν μέσα στο σύστημα. Χωρίς αμφιβολία υπάρχουν πολλά ερωτήματα από τους ασθενείς, όπως για παράδειγμα αν έχουν ένα πόνο έντονο στην κοιλιά, αν θα μπορούσαν να επισκεφθούν άμεσα ειδικό γιατρό, αν έχουν υποψίες ενός κατάγματος κλπ.

Οι απαντήσεις βέβαια είναι ναι αλλά πρέπει να τους εξηγηθεί και στη λεπτομέρεια πως να ενεργοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες τους.

Με πρωτοβουλία του Υπουργού γίνονται συνεχώς συσκέψεις και συζητούνται όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται από διάφορους γιατρούς τα οποία ήδη προσωπικά σαν πάροχοι αντιμετωπίζουν στη λειτουργία τους εντός του συστήματος και δίνονται εντολές στον ΟΑΥ για διόρθωση τους.

Αυτό που θέλω να παρατηρήσω είναι ότι στο πλαίσιο πάνω στο οποίο άρχισαν να λειτουργούν οι πάροχοι δηλαδή οι γιατροί που  συμμετέχουν στο ΓεΣΥ, για να γίνει οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή ακόμα και στις αποτιμήσεις των εξετάσεων, θα πρέπει να ενημερώνονται όλοι. Είναι  μια μορφή συμβολαίου άσκησης της ιατρικής και  θεωρώ θετικό στοιχείο για να διασφαλιστεί αυτό  και στην παρουσία του Επιτρόπου Εποπτείας του σχεδίου υγείας.

Ο  ρόλος του, ακριβώς, είναι  να ελέγχει τη συνέπεια του τρόπου δουλειάς τόσο των παρόχων όσο όμως και του ΟΑΥ  για τις συνθήκες εργασίας ενός γιατρού μέσα στο σύστημα υγείας.

Θεωρώ επίσης  ότι είναι σωστό ν’ αρχίσουν να γίνονται μελέτες ελέγχου ποιότητας της παρεχόμενης περίθαλψης να ελέγχονται οι λόγοι καθυστέρησης ραντεβού τόσο σε γενικούς όσο και σε ειδικούς γιατρούς, και επίσης να γίνουν μελέτες πάνω στην  επίλυση των προβλημάτων που θα φέρουν τη διαμόρφωση των κατευθυντηρίων γραμμών σωστής άσκησης ιατρικής.

ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΟΑΥ

Ι.Τ: Δρ Ποταμίτη, είστε ευχαριστημένος από τον αριθμό των ειδικών γιατρών που έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στο ΓεΣΥ;

Δρ. Γιώργος Ποταμίτης: Σίγουρα η απάντηση είναι όχι. Μολονότι η τιμολόγηση των ιατρικών πράξεων των ειδικοτήτων αλλά και το πλαίσιο εργασίας και ο αριθμός έχουν βελτιωθεί σημαντικά και έχει γίνει έτσι πολύ σημαντική δουλειά, αναμενόταν να ενταχθεί μεγαλύτερος αριθμός.

Εγώ  όμως δίνω σαν εξήγηση ότι είναι επιφυλακτικοί οι συνάδελφοι  περιμένοντας να δουν πως θα εξελιχθεί το σύστημα, περιμένουν και σχόλια από τις επιστημονικές εταιρείες που τώρα πια σε αντίθεση με το τι συνέβαινε προηγουμένως, έχουν διαβουλεύσεις με τον ΟΑΥ.

Επίσης το γεγονός ότι τα ταμεία της ΑΗΚ και CYTA ακόμη διατηρούνται έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχει επηρεάσει το εύρος της εργασίας τους και ο αριθμός των ασθενών. Αυτό βεβαίως δεν θα συμβαίνει στο μέλλον και θα γίνει μια διαφορετική ανακατανομή των ασθενών.

Η  συμβουλή μου είναι ότι θα πρέπει να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα και πρέπει να τολμήσουν να ενταχθούν στο σύστημα γιατί με τον όγκο εργασίας και με το πλαίσιο το οποίο έχει διαμορφωθεί θα τους δοθούν μεγάλες δυνατότητες άσκησης της ειδικότητας τους. Αυτό αφορά κυρίως τους νέους συναδέλφους.

Ι.Τ: Η  συμφωνία ή η κατάληξη της διαβούλευσης με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια όπου με την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε πρόσφατα νέα συνάντηση   και βρέθηκε μια τομή συνεργασίας, ενθαρρύνει την εισδοχή τους  στο ΓεΣΥ;

Δρ. Γιώργος Ποταμίτης: Όσον αφορά τις εξωνοσοκομειακές πράξεις έχουμε φροντίσει μέσω του ΟΑΥ και της διαμόρφωσης εκτέλεσης τούτων των πράξεων να καλύπτεται μεγάλο μέρος των εξόδων με αποτέλεσμα οι γιατροί που διενεργούν αυτές τις πράξεις να μην επηρεάζονται και να γίνονται ομαλά για τους ασθενείς του ΓεΣΥ. Επομένως μπορώ να πω ότι είναι μια άτυπη αποδοχή συνεργασίας ή μια αποδοχή των δεδομένων που υπήρχαν να μην επηρεάζει τους παρόχους. Ως εκ τούτου ελπίζω στο μέλλον τα πράγματα να ομαλοποιηθούν ακόμα περισσότερο.

Ι.Τ: Κλείνοντας θα θέλαμε ένα καταληκτικό σχόλιο σας

Δρ. Γιώργος Ποταμίτης: Πραγματικά μπορώ να πω ότι ο απολογισμός του ενός μηνός του συστήματος υγείας είναι πολύ θετικός, υπάρχουν προβλήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις θεωρώ ότι είναι προβλήματα σημαντικά και προτεραιότητας για επίλυσή τους αλλά με την καλή διάθεση και την πρωτοβουλία όλων μας μπορούν να επιλυθούν και να συνεχίσουμε και να έχουμε πάντοτε σαν στόχο την πραγματοποίηση του οράματος μας  για εφαρμογή ενός συστήματος ποιότητας για τον τόπο μας, πάντοτε προς όφελος των ασθενών.

  •  Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.Healthtodaylife.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.

 

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top