Μπορεί το καλοκαίρι να σημαίνει καλός καιρός, ευχάριστη διάθεση, διακοπές και βόλτες στον ήλιο, ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό.

Η αύξηση της θερμοκρασίας, την περίοδο του καλοκαιριού, σημαίνει αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία, ζέστη, υγρασία, εφίδρωση και γενικά κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση διάφορων δυσάρεστων καταστάσεων που μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα μας.

Η Δερματολόγος Δρ Ελίνα Νικολένκο, μας παρουσιάζει ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις του καλοκαιριού, μας δείχνει ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα της κάθε μίας και μας συμβουλεύει πως μπορούμε να προστατευτούμε από αυτές.

Οι δερματοπάθειες του καλοκαιριού είναι πάρα πολλές. Μερικές από αυτές είναι:

Ηλιακό έγκαυμα

Η χωρίς προστασία έκθεση στον δυνατό ήλιο, ιδιαίτερα σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα. Το ηλιακό έγκαυμα κυρίως σε νεαρές ηλικίες θεωρείται προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος στην ενήλικη ζωή.

Πρώτα συμπτώματα: Αρχικά εμφανίζεται με κοκκίνισμα και στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί σε πιο έντονη μορφή με την παρουσία φυσαλίδων.

Προστασία: Μειωμένες συνεδρίες εκδήλωσης του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία. Αποφυγή από τις 12:00-16:00μ.μ για ευαίσθητες επιδερμίδες, σε παιδιά, και άτομα επιρρεπή σε εγκαύματα.

Φωτοδερματίτιδα

Ο συνδυασμός ορισμένων χημικών ουσιών που περιέχονται σε καλλυντικά ή η χρήση αρωμάτων που έχουν τοποθετηθεί στο φωτοεκτεθειμένο δέρμα και η ακόλουθη έκθεσή του στην ηλιακή ακτινοβολία.

Συμπτώματα: Έντονο εξάνθημα με φαγούρα.

Προστασία: Η αποφυγή αρωμάτων ή καλλυντικών πριν την έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα στα άτομα που έχουν ευαισθησία.

Πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός

Συνήθως εμφανίζεται στην αρχή του καλοκαιριού, στις πρώτες εκθέσεις δέρματος στον ήλιο.

Συμπτώματα:  Κοκκινίλες, επάρματα έως και φυσαλίδες σε περιοχές του δέρματος που ήταν προστατευμένες και πρωτοεκτείθονται στην ηλιακή ακτινοβολία. Το εξάνθημα συνοδεύεται με φαγούρα.

Προστασία:  Όσο προσαρμόζεται το δέρμα στην έκθεση στον ήλιο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, παρουσιάζει και σταδιακή βελτίωση. Η χρήση αντηλιακών και κατάλληλης αγωγής βοηθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Οι Μυκητιάσεις είναι επίσης πολύ συχνές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Πρόκειται για παθήσεις του δέρματος που η ζέστη και η υγρασία ευνοούν την ανάπτυξή τους. Οι πιο συχνές μορφές είναι:

Ποικιλόχρους πιτυρίαση:

Συμπτώματα: Εμφανίζεται με διάσπαρτες κηλίδες , συνήθως ανοιχτού καφέ χρώματος, και εντοπίζονται περισσότερο στη πλάτη, στους ώμους και στο θώρακα.

Προστασία: Αυτή η μορφή μυκητίασης μεταδίδεται σε κοινόχρηστους χώρους, όπως σε γυμναστήρια και βεβαίως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην άμμο και στις ξαπλώστρες της παραλίας. Η χρήση πετσέτας που θα ακουμπά το δέρμα από συγκεκριμένη πλευρά είναι απαραίτητη.

Μυκητιάσεις ποδιών, «πόδι του αθλητή»:

Συμπτώματα: Εντοπίζεται κυρίως ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών με φαγούρα, κοκκίνισμα, ξεφλούδισμα έως και σκισίματα του δέρματος και την όλη εικόνα συνοδεύει δυσοσμία.

Πρόληψη: Αποφυγή η παραμονή των ποδιών για πολλές ώρες σε κλειστά ή συνθετικά παπούτσια, αφού προκαλεί αυξημένη υγρασία οπότε αναπτύσσονται ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση μυκήτων. Αποφυγή περπατήματος γύρω απο πισίνες χωρίς σανδάλια.

Παράτριμμα (Σύγκαμα):

Συμπτώματα: Παρουσιάζεται σε πτυχές του δέρματος όπως ανάμεσα στα γεννητικά όργανα, στις μασχάλες και κάτω από το στήθος όπου υπάρχει τριβή.

Πρόληψη: Αποφυγή τριβής (δέρματος με δέρμα). Προσπάθεια καλύτερου αερισμού των προαναφερόμενων περιοχών, αφού αναπτύσσεται εύκολα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι με τη ζέστη και την υγρασία.

Θυλακίτιδα

 Μια βακτηριακή λοίμωξη που εμφανίζεται όταν τα υφάσματα (στενά ρούχα) πιέζουν υπερβολικά το θύλακα της τρίχας, με αποτέλεσμα τα βακτήρια να αναπτύσσονται και να εξαπλώνονται ευκολότερα.

Συμπτώματα: Φυσαλίδες γεμάτες πύο, που σπάνε και δημιουργούν κρούστα, Φλεγμονή και ερεθισμό του δέρματος, φαγούρα ή ευαισθησία. Πυκνές ομάδες μικρών, κόκκινων ερεθισμάτων γύρω από τα τριχοθυλάκια

Πρόληψη: Να μη φοράμε πολύ στενά ρούχα όταν γυμναζόμαστε ή όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές. Προσοχή μετά από αποτρίχωση!

Μυρμηγκιές:

Πρόκειται για μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο οφείλεται στον ιό της μυρμηκιάς.

Συμπτώματα: Πιο συχνά εντοπίζονται στα χέρια, στα πέλματα και στο πρόσωπο, αλλά μπορούν να μολύνουν οποιοδήποτε σημείο του δέρματός μας. Παρουσιάζονται αρχικά σαν μικρά επάρματα στο χρώμα του δέρματος και σιγά-σιγά μεγαλώνουν και παίρνουν ανάγλυφο σχήμα. Οι πελματιαίες μυρμηγκιές, όταν μεγαλώνουν μπορεί να προκαλούν έντονο πόνο στην πίεση δηλαδή στην βάδιση.

Προστασία: Αποφυγή της συνήθειας να περπατάμε ξυπόλητοι στην άμμο, σε κοινόχρηστους χώρους και γύρω από τις πισίνες, αφού είναι η πιο συχνή πηγή μόλυνσης.

Παρασιτική κνήφη

{Δάγκωμα από έντομα- Δερματοπάθειες που οφείλονται σε τσιμπήματα μέσα στη θάλασσα (π.χ. τσούχτρες) ή έξω από αυτήν (π.χ. έντομα)].

Κνησμώδης δερματοπάθεια που οφείλεται στην αντίδραση του οργανισμού σε τσιμπήματα από παράσιτα και στις εισερχόμενες από αυτά ουσίες. Τα συνήθη αίτια είναι: κουνούπια, μύγες, ψύλλοι, κοριοί, ακάρεα κ.α.

Συμπτώματα:  Έντονη φαγούρα. Παρουσιάζεται εξάνθημα με τη μορφή ερυθρών βλατίδων, πομφών, φυσαλίδων, ακόμα και πομφολύγων (φουσκάλες). Οι βλάβες είναι συνήθως διάσπαρτες και εντοπίζονται, κυρίως, στα ακάλυπτα μέρη του σώματος, ιδιαίτερα στα κάτω άκρα που είναι πιο προσιτά στα παράσιτα.

Πρόληψη: Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικές ουσίες, τοποθετούμε σήτες στα παράθυρα, καταπολεμούμε τα παράσιτα με εντομοκτόνα, θεραπεύουμε τα κατοικίδια ζώα αν είναι φορείς. Αποφυγή παραμονής σε περιοχές γνωστές για πληθώρα εντόμων.

Επιδείνωση ασθενειών

Μερικές από τις παθήσεις που επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι:

Ο δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος, το πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός, η ροδόχρους ακμή και η ηλιακή κνίδωση.

Δερματοπάθειες που εκδηλώνονται λόγω του ηλίου σε άτομα τα οποία παίρνουν φάρμακα που προκαλούν φωτοευαισθησία – όπως τα διουρητικά, τα ρετινοειδή και ορισμένα αγχολυτικά.                                                                                                                     

Η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να επηρεάσει στην αναζωπύρωση του επιχείλιου έρπητα όπως και άλλα ιογενές νοσήματα.

Ξηροδερμία. Το καλοκαίρι, ο ήλιος και η παρατεταμένη χρήση κλιματισμού μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα.

  • Είναι πολύ σημαντικό όταν προσέξετε οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα σας, αφού πολλές ασθένειες είναι κολλητικές, να επικοινωνήσετε άμεσα με το Δερματολόγο σας.

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top