⦁ Οι τιμές που πέτυχε η Ελλάδα, μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, για τα καινοτόμα φάρμακα για τη θεραπεία της Ηπατίτιδας Γ θα ισχύουν και για την Κύπρο

ΚΥΠΕ- Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία 8 στους 10 πάσχοντες με ιογενή Ηπατίτιδα Γ δεν το γνωρίζουν και παραμένουν αδιάγνωστοι και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης Μεταδοτικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας,  την περίοδο 2005-2018, καταγράφηκαν 332 περιστατικά Ηπατίτιδας Γ, με τους υπολογισμούς να φέρουν το 0,6% των πολιτών στην Κύπρο να έχει Ηπατίτιδα Γ, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την εκρίζωση της Ηπατίτιδας Γ (2019-2024).
Στο χαιρετισμό του, που ανέγνωσε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, ο Υπουργός Υγείας παρατήρησε πως τα συμπτώματα της Ηπατίτιδας Γ, της «αθόρυβης νόσου» εμφανίζονται αρκετά χρόνια αφότου το άτομο προσβληθεί από τον ιό, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές η θεραπεία να χορηγείται αργά και να μην έχει αποτέλεσμα.
Πρόσθεσε πως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την εκρίζωση της Ηπατίτιδας Γ βασίζεται στην Παγκόσμια Στρατηγική στον Τομέα της Υγείας για την Ιογενή Ηπατίτιδα και παρέχει ένα οδικό χάρτη προς την εξάλειψη της νόσου, με στόχο τη μείωση της θνησιμότητας στην κυπριακή κοινωνία και βασίζεται στον συνδυασμό πρόληψης και θεραπείας.
Ο πυλώνας της πρόληψης επικεντρώνεται στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού και των ομάδων υψηλού κινδύνου, όπως οι χρήστες ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών, οι έγκλειστοι σε σωφρονιστικά ιδρύματα, οι μετανάστες από χώρες υψηλού επιπολασμού, οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, και στον προσυμπτωματικό έλεγχο, με τον έγκαιρο εντοπισμό των νέων κρουσμάτων και την άμεση σύνδεσή τους με τις θεραπευτικές δομές, συνέχισε προσθέτοντας πως για το τρέχον έτος προγραμματίζεται μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού, των ομάδων υψηλού κίνδυνου και των επαγγελματιών υγείας.
Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, η χρόνια λοίμωξη από τον ιό της Ηπατίτιδας Γ μπορεί να αντιμετωπιστεί με εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο, αφού μια πολύ σύντομη φαρμακευτικής θεραπείας (συνήθως 8-12 εβδομάδες) οδηγεί σε πλήρη ίαση πέραν του 95-98% των ασθενών.
 Η θεραπεία της Ηπατίτιδας μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκινώματος σε ένα μεταγενέστερο στάδιο, εξήγησε.
Ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι το Υπουργείο, στοχεύοντας στη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στις κατάλληλες θεραπείες και τα καινοτόμα φάρμακα που απαιτούνται για αυτές, προχώρησε στη σύναψη διακρατικής συμφωνίας με το αντίστοιχο Υπουργείο της Ελλάδας για διαπραγμάτευση κοινών τιμών για τα καινοτόμα φάρμακα για τη θεραπεία της Ηπατίτιδας Γ.
Όπως είπε ο κ. υπουργός, στο εξής, οι τιμές που πέτυχε η Ελλάδα μέσω της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων για την προμήθεια των εν λόγω φαρμάκων θα ισχύουν και για την Κύπρο.

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top