Τι σημαίνει εάν στο πηγούνι αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους πιο μακριές σκούρες τρίχες;

Η τριχοφυΐα του προσώπου κάποιες φορές θεωρείται φυσιολογική και άλλες αποτελεί μία ένδειξη κάποιου ορμονικού προβλήματος. Ακολουθούν μερικοί λόγοι που μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση τριχοφυΐας:

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί μία συχνή γυναικολογική διαταραχή στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και επηρεάζει περίπου το 10%. Χαρακτηρίζεται από κύστες που αναπτύσσονται στις ωοθήκες, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει την ωρίμανση των ωαρίων και μπορεί να ευθύνεται για προβλήματα γονιμότητας.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών, οδηγώντας σε αύξηση του σωματικού βάρους, ακανόνιστες περιόδους, ακμή και αυξημένη ανάπτυξη τριχοφυΐας σε περιοχές εξαρτώμενες από ανδρογόνα, όπως το πηγούνι.

Όγκοι των ωοθηκών

Η ακριβής αιτία που εμφανίζονται δεν είναι γνωστή, αλλά οι όγκοι στις ωοθήκες μπορεί να ενισχύσουν την ανάπτυξη τριχοφυΐας. Αυτοί οι όγκοι μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε πόνους, πυελική πίεση ή ακανόνιστη κολπική αιμορραγία.

Εάν έχετε όλα ή μερικά από αυτά τα συμπτώματα, ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε έναν γιατρό, ο οποίος μπορεί να σας προτείνει τις κατάλληλες ιατρικές εξετάσεις. Οι περισσότεροι όγκοι συνήθως είναι καλοήθεις, αν και μπορεί να είναι κακοήθεις σε σπάνιες περιπτώσεις.     

Σύνδρομο Cushing

Αυτή η ορμονική διαταραχή μπορεί να οφείλεται σε μακροχρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, μίας ορμόνης που παράγεται από τα επινεφρίδια. Το σύνδρομο Cushing μπορεί επίσης να προκληθεί από τη λήψη κορτικοστεροειδών (ένας τύπος στεροειδών που μειώνει τη φλεγμονή) για παρατεταμένο χρονικό διάστημα ή από την υπερδιέγερση του φλοιού των επινεφριδίων.

Αντίσταση στην ινσουλίνη ή διαβήτης

Η αντίσταση στην ινσουλίνη δείχνει ότι το σώμα δεν ανταποκρίνεται στη δράση της ινσουλίνης, της ορμόνης που βοηθά το σώμα να επεξεργάζεται τη γλυκόζη. Έτσι, το σάκχαρο του αίματος παραμένει υψηλό, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη προδιαβήτη και διαβήτη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σώμα, και την ποσότητα των τριχών του προσώπου και του σώματος.

Πηγή: Onmed.gr

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top