Τα περιττά κιλά και ειδικά το «σωσίβιο» στην κοιλιά, αυξάνουν το κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι κάθε αύξηση πέντε μονάδων για Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 25, συνδέθηκε με αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτουκατά 30%.

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι η εκτίμηση των επιπέδων λίπους με βάση το ύψος και το βάρος του ατόμου. Ένας άνθρωπος με ΔΜΣ μεταξύ 25 και 29,9 θεωρείται υπέρβαρος, ενώ όσοι έχουν πάνω από 30 είναι παχύσαρκοι. Για τους ανθρώπους που από υπέρβαροι έγιναν παχύσαρκοι, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξήθηκε στη διάρκεια της μελέτης κατά 30%.

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 115.000 άνθρωποι από την Πόλη του Μεξικού, από 35 έως 75 ετών όταν εγγράφηκαν σε αυτή.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία τους για περίπου 14 χρόνια. Η μελέτη απέκλεισε όσους διαγνώστηκαν με διαβήτη ή έπασχαν από άλλη χρόνια πάθηση.

Εκτός από το ύψος και το βάρος για τον υπολογισμό του Δείκτη Μάζας Σώματος, οι ερευνητές μέτρησαν επίσης την περιφέρεια της μέσης των εθελοντών και την αναλογία μέσης – ισχίων. Αυτές οι μετρήσεις βοηθούν τους γιατρούς να υπολογίζουν το κοιλιακό λίπος.

Ο μέσος ΔΜΣ ήταν 28 στους άνδρες και 29,6 στις γυναίκες, ήταν δηλαδή υπέρβαροι αλλά όχι παχύσαρκοι.

Η συσχέτιση μεταξύ του ΔΜΣ και του κινδύνου θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης ήταν υψηλότερη (40%) για άτομα ηλικίας 40 έως 60 ετών. Για τους άνω των 60 ετών, μια αύξηση 5 μονάδων στον Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 25 συνδέθηκε με αύξηση του κινδύνου θανάτου κατά 24%, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι μετρήσεις της μέσης σχετίζονταν επίσης με ανάλογα αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η κεντρική παχυσαρκία είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία, καθώς επηρεάζει τη λειτουργία ζωτικών οργάνων όπως το συκώτι και τα νεφρά.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

ΠΗΓΗ:onmed.gr

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top