• Εδώ και τρία χρόνια ζητούμε να γίνει σωστή στελέχωση και κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει
  • Δεν βλέπουμε τον ΟΚΥπΥ να έχει πρόθεση να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις μας για να επιλύσει τα προβλήματα που προκύπτουν

Το μεγάλο του παράπονο εκφράζει σε συνέντευξη του στον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ, ο Γενικός Γραμματέας της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), κ. Παναγιώτης Γεωργίου, για το γεγονός ότι ο ΟΚΥπΥ δεν δείχνει διάθεση να ακούσει και να λάβει υπόψη την εμπειρία και τις γνώσεις των νοσηλευτών, έτσι ώστε να βρεθούν λύσεις στα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ο κ. Γεωργίου αναφέρεται ασφαλώς στο πρόβλημα της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, στις διοικητικές ασάφειες που έχουν προκύψει από το ΓεΣΥ το οποίο δεν καθορίζει ρόλους, αλλά και στα προβλήματα στο λογισμικό σύστημα τα οποία επιβαρύνουν την όλη κατάσταση.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ αναφέρεται στις σχέσεις νοσηλευτών και γιατρών του δημοσίου και στέλνει μήνυμα συμπόρευσης με την ΠΑΣΥΚΙ.

Τέλος ο κ. Παναγιώτης Γεωργίου μας μιλά για την πολυεπίπεδη συνδικαλιστική και κοινωνική δράση που αναπτύσσει η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ με στόχο να βρίσκεται καθημερινά δίπλα από τα μέλη της. Παραθέτουμε στη συνέχεια το κείμενο της συνέντευξης:

Ι.Τ: Όπως έχουν διαμορφωθεί τα νέα δεδομένα με την εφαρμογή του ΓεΣΥ θέλαμε να δούμε κατά πόσο θεωρείτε ότι υπάρχει προοπτική κι αν βλέπετε ότι αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση μπορεί να κρατήσει με την πάροδο του χρόνου. Ποια προβλήματα έχουν προκύψει όσον αφορά τους νοσηλευτές;

Παναγιώτης Γεωργίου: Είμαστε ακόμη στην πρώτη φάση του ΓεΣΥ με την εφαρμογή του στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και βλέπουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε αρκετά προβλήματα  στον διοικητικό τομέα  γιατί ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει οι ρόλοι του καθενός,  πράγμα που δυσκολεύει πολύ το έργο μας. Το να υπάρχει τόσο μεγάλη ασάφεια σε διοικητικό επίπεδο επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την δύσκολη κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Επίσης στον τομέα της στελέχωσης υπάρχει μια τεράστια τρύπα που κάνει τη ζωή όλων μας πάρα πού δύσκολη. Εδώ και τρία χρόνια ζητούμε να  γίνει η σωστή στελέχωση στα δημόσια νοσηλευτήρια και κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει και γι’ αυτό καθημερινά αντιμετωπίζουμε ανυπέρβλητα εμπόδια.

Ακόμα και στο λογισμικό του ΓεΣΥ προκύπτουν προβλήματα  και αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το έργο όλων  μας. Αντί να δημιουργηθεί ένα λογισμικό που θα κάνει την ζωή μας πιο εύκολη, έγινε ακριβώς το αντίθετο.

Ο ΟΚΥπΥ δεν λαμβάνει

υπόψη του τις απόψεις μας!

Ι.Τ: Βλέπετε να υπάρχει πρόθεση από τον ΟΚΥπΥ να κάτσει στο τραπέζι να σας ακούσει  αλλά κυρίως διαπιστώνεται διάθεση να βρεθούν λύσεις;

Παναγιώτης Γεωργίου: Δυστυχώς όχι! Δεν βλέπω  από τον ΟΚΥπΥ να έχει τη διάθεση  να χρησιμοποιήσει τούτες τις γνώσεις που υπάρχουν τόσο σε προσωπικό επίπεδο μέσα από νοσηλευτές και γιατρούς, αλλά και μέσω των συντεχνιών, έτσι ώστε να λυθούν αυτά τα πολύ επίπονα προβλήματα του ΓεΣΥ. Και είναι κρίμα αυτό!  Εμείς είμαστε το ΓεΣΥ, οι επαγγελματίες υγείας, μαζί με τους ασθενείς και δυστυχώς η άποψη μας δεν μετράει καθόλου.

Εμείς ευελπιστούμε ότι τούτη η πολιτική του ΟΚΥπΥ  θα αλλάξει κι ότι πλέον θα λαμβάνονται υπόψη και οι δικές μας παράμετροι. Μόνο έτσι θα αντέξει στο χρόνο αυτή η μεταρρύθμιση. Διαφορετικά θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

Ι.Τ: Από μέρους σας έχουν γίνει κινήσεις έτσι ώστε να καταγράψετε κάτω τούτα τα προβλήματα που προκύπτουν και να προτείνετε και λύσεις στον ΟΚΥπΥ;

Παναγιώτης Γεωργίου: Έχουν γίνει κάποιες συναντήσεις, άνκαι όχι όσες θα έπρεπε, αριθμό. Δυστυχώς δεν έχουμε προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό στον οποίο θα έπρεπε να έχουμε φτάσει.

Από κει και πέρα έχουμε ένα ορόσημο, την 1η Ιουνίου 2020  όπου θα ξεκινήσει και η δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας. Ευελπιστούμε ότι κάποια ζητήματα θα έχουν ήδη επιλυθεί. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι μόνο από μέρους μας που πρέπει να υπάρχει βούληση και πρόθεση αλλά και από τον ΟΚΥπΥ.

Συνεργασία με ΠΑΣΥΚΙ

Ι.Τ: Με  την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) είσαστε σε συνεννόηση και συνεργασία; Γιατί παρατηρούμε ότι  τα ίδια προβλήματα που θέτετε εσείς, όπως είναι η υποστελέχωση, το λογισμικό του ΓεΣΥ, είναι θέματα που θέτει συνεχώς και η συντεχνία των κυβερνητικών γιατρών….

Παναγιώτης Γεωργίου: Έχουμε επικοινωνία φυσικά γιατί τα προβλήματα που αφορούν εμάς επηρεάζουν και τους ίδιους και το αντίθετο. Αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε οι εργαζόμενοι που θα τραβήξουμε το μεγάλο κουπί γι’ αυτή τη μεγάλη αλλαγή στη δημόσια υγεία, οπόταν ναι υπάρχει μια επικοινωνία, υπάρχει μια συνεργασία. Βάζουμε κάποια ζητήματα που επηρεάζουν και τους δύο, συμμετέχουμε και οι δύο σε διάφορες επιτροπές ή ακόμα και στη Βουλή που εκφράζουμε τις απόψεις μας.

Οι νοσηλευτές

είμαστε μια οικογένεια

Ι.Τ: Ως Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ, πέραν των συνδικαλιστικών ζητημάτων που προτάσσετε, ποιες άλλες δράσεις αναπτύσσετε;

Παναγιώτης Γεωργίου: Πέραν της συνδικαλιστικής μας δράσης και την προσπάθεια μας να επιλύσουμε τα προβλήματα που βρίσκουμε καθημερινά μπροστά μας, έχουμε αναπτύξει μια πολύ έντονη κοινωνική δραστηριότητα.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε προχωρήσει στην  έκδοση βιβλίου μαγειρικής το οποίο από τα έσοδα  που θα μαζευτούν θα βοηθήσουμε το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, έχουμε πραγματοποιήσει  μια μεγάλη παγκύπρια  εκστρατεία για να βρεθούν αιμοδότες μέσω του σάλιου για το νωτιαίο μυελό τον οστών, έχουμε βοηθήσει σε διάφορες περιπτώσεις οικονομικά συνανθρώπους μας που το είχαν ανάγκη.

Έχουμε αναπτύξει μια πολύ καλή συνεργασία με Πανεπιστήμια έτσι ώστε να δοθούν εκπτώσεις στα μέλη μας κι επίσης μετά από μεγάλη προσπάθεια έχουμε προχωρήσει στη σύναψη συνεργασίας για ομαδική ασφάλεια των μελών μας.

Επίσης προχωρήσαμε σε ενοικίαση αρκετών καταλυμάτων για το Καλοκαίρι, τα οποία προσφέρουμε στα μέλη μας με πολύ χαμηλότερες τιμές.

Απαλλάξαμε τους συναδέλφους μας από το κονδύλι των 40 ευρώ, το οποίο χρειάζονται για να ανανεώνουν την άδεια άσκησης του επαγγέλματος τους κάθε 4 χρόνια. Αποφασίσαμε ότι θα παρέχουμε εκείνα τα 40 ευρώ ως ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ για όλα τα μέλη μας ούτως ώστε να μην έχουν εκείνη την επιβάρυνση.

Προσπαθούμε λοιπόν να αναπτύσσουμε μια πολυεπίπεδη δράση έτσι ώστε να είμαστε δίπλα από τα μέλη μας, τόσο στα μεγάλα όσο και τα μικρά τους προβλήματα.

Ι.Τ: Υπάρχει ανταπόκριση από τα μέλη σας ;

Παναγιώτης Γεωργίου:  Οι νοσηλευτές είμαστε  όλοι μια οικογένεια. Το Δ.Σ της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ βασίζεται στα μέλη της και τα μέλη στο Δ.Σ. προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο με γνώμονα το συμφέρον του νοσηλευτή. Όχι ατομικά, αλλά ομαδικά.

Ι.Τ:  Κλείνοντας, πιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στα μέλη σας;

Παναγιώτης Γεωργίου:  Περάσαμε δύσκολες μέρες και δυστυχώς έρχονται κι άλλες δύσκολες μέρες αλλά μόνο όταν είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε πράγματα και να επιλύοουμε τα προβλήματα που συναντούμε καθημερινά, και είναι τεράστια. Να παραμείνουν κοντά στην ΠΑΣΥΝΟ και  να είναι σίγουροι ότι από μέρους μας ως Δ.Σ θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας, με γνώμονα το κοινό καλό και συμφέρον.                                                                                                          ­______________________________________

  • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ                                                                                                        * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.Healthtodaylife.com                                        * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.

 

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top