>>> Συνέντευξη με τη Δρ. Αφροδίτη Ελισσαίου, Πρόεδρο  της Παγκύπριας Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας (ΠΓΜΕ)

  • Αναμένουμε απαντήσεις από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), για τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας
  • Οι οριστικές αποφάσεις μας ως Επιστημονική Εταιρεία θα ληφθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2020
  • Ως Επιστημονική Εταιρεία εκπροσωπούμε όλους τους γιατρούς και αυτούς που έχουν ενταχθεί και αυτούς που δεν έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ
  • Συνεχής επιστημονική αναβάθμιση της γυναικολογίας – μαιευτικής στην Κύπρο
  • Συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες και πολύ καλή συνεργασία με διεθνείς επιστημονικές εταιρείες
  • Συμμετοχή σε εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού και διαλέξεις

Σε αναμονή βρίσκονται οι Γυναικολόγοι – Μαιευτήρες για τις διευκρινήσεις που χρειάζονται αναφορικά με τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας στο ΓεΣΥ, τονίζει  συνέντευξη της στην εφημερίδα «Ιατρικός Τύπος»,  η Πρόεδρος της Παγκύπριας Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας (ΠΓΜΕ), Δρ. Αφροδίτη Ελισσαίου, ξεκαθαρίζοντας ότι όταν αυτές δοθούν θα παρθούν και οι τελικές συλλογικές αποφάσεις.

Η Πρόεδρος της Εταιρείας αναφέρεται στην ανάπτυξη της τεχνολογίας η οποία έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο να αντιμετωπίζονται πλέον τα πλείστα περιστατικά εντός Κύπρου, και μας μεταφέρει τις κινήσεις που γίνονται από το Δ.Σ της Γυναικολογικής - Μαιευτικής  Εταιρείας Κύπρου έτσι ώστε τα μέλη της εταιρείας να ενημερώνονται συνεχώς πάνω σε αυτά τα ζητήματα.

Ακόμη, αναφέρεται στις ενέργειες που γίνονται για να ενημερώνεται το κοινό για διάφορα ζητήματα που αφορούν  τον Κλάδο της Γυναικολογίας, όπως για παράδειγμα ο μητρικός θηλασμός ο οποίος είναι πάρα πολύ σημαντικός. 

Παραθέτουμε στη συνέχεια τη συνέντευξη:

I.T: Ως Πρόεδρος της Παγκύπριας Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας θα θέλαμε να μας αναπτύξετε τους σκοπούς ίδρυσης της συγκεκριμένη Επιστημονικής Εταιρείας…

Δρ. Αφροδίτη Ελισσαίου: Η Παγκύπρια Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία Κύπρου ιδρύθηκε με  σκοπό να παρέχει κάθε επιστημονική υποστήριξη προς τα μέλη της, δηλαδή στους μαιευτήρες και  γυναικολόγους - μαιευτήρες της Κύπρου, όσον αφορά την καθημερινή ιατρική τους πρακτική, δηλαδή καθορισμό οδηγιών πρωτοκόλλων, βοήθεια σε οτιδήποτε χρειαστούν πάνω στην άσκηση της ιατρικής τους, ακόμη και εκεί που υπάρχει θέμα εμπλοκής με νομικές διαδικασίες. Ως Διοικητικό Συμβούλιο είμαστε στη διάθεση όλων των μελών μας για συμβουλή και στήριξη.

I.T: Θεωρείτε ότι το επίπεδο της γυναικολογίας σήμερα στην Κύπρο είναι τέτοιο που αφήνει ικανοποιημένο τον κόσμο κι αντιμετωπίζονται περιστατικά τα οποία παλαιότερα δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν; Σε ποιο βαθμό βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση η  αξιοποίηση της τεχνολογίας;

Δρ. Αφροδίτη Ελισσαίου: Ως κλάδος στην Κύπρο είχαμε  τρομερές εξελίξεις πάνω στα θέματα αυτά τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα , οι υστεροσκοπικές - λαπαροσκοπικές επεμβάσεις έχουν εξελιχτεί τάχιστα δηλαδή ενώ παλαιότερα ήταν αδύνατο με μια μικρή απόξεση να βγάλεις ένα πολύποδα τώρα με την υστεροσκόπηση μπορεί να δοθεί λύση σε μια γυναίκα. Επίσης η ανάπτυξη της τεχνολογίας  βοήθησε στα θέματα  τεκνοποίησης κάτι που στο παρελθόν ήταν αδύνατο. Έχουν γίνει θαύματα στα θέματα εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Βέβαια σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο και το γεγονός ότι έχουμε πολύ  καλή συνεργασία με διεθνείς επιστημονικές εταιρείες. Είμαστε  μέλος διεθνών κι ευρωπαϊκών επιτροπών  που μέσω αυτών τυγχάνουμε διαρκούς ενημέρωσης για τις εξελίξεις της τεχνολογίας που αφορούν την ειδικότητα μας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ

I.T: Όσον αφορά την ενημέρωση του κοινού για γυναικολογικά θέματα, σε ποιες κινήσεις προβαίνετε; 

Δρ. Αφροδίτη Ελισσαίου: Όλα τα τελευταία χρόνια έχουμε στενή συνεργασία με διάφορους φορείς όπως το Υπουργείο Υγείας αλλά και με διάφορους συνδέσμους όπως είναι ο ΠΑΣΥΚΑΦ, η Europa Donnna , ο Αντικαρκινικός και η Αρχή  Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων.

Έχουμε στενή συνεργασία με την έννοια της οργάνωσης διαφόρων ομιλιών / διαλέξεων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, αλλά και στα σχολεία, ανάλογα με το αντικείμενο του καθενός. Όσον αφορά το θέμα των καρκίνων, σε συνεργασία με  τον ΠΑΣΥΚΑΦ τα μέλη της εταιρείας μας έχουν πραγματοποιήσει  πάρα πολλές διαλέξεις σε κοινότητες, σε σχολεία και σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Επίσης πρόσφατα εγκαινιάσαμε την ιστοσελίδα μας που είναι ανοικτή για το κοινό.

Εκεί  προστίθενται άρθρα ενημερωτικά για τον κόσμο αλλά και οι συνάδελφοι μας  μπορούν να ενημερωθούν για όλα τα συνέδρια μας, τα τοπικά  αλλά και τα διεθνή.

Επίσης στην ιστοσελίδα μας βρίσκονται όλα τα πρωτόκολλα και οι  κατευθυντήριες οδηγίες για τις περισσότερες πράξεις που αφορούν την εικόνα μαιευτικής και γυναικολογίας.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ

I.T: Θα θέλαμε να μας πείτε λίγα πράγματα για την επιστημονική δραστηριότητα την οποία αναπτύσσετε έτσι ώστε να κρατάτε τα μέλη σας ενήμερα για τις εξελίξεις στον κλάδο σας.

Δρ. Αφροδίτη Ελισσαίου:  Το αποκορύφωμα της επιστημονικής δραστηριότητας μας είναι το Παγκύπριο συνέδριο που οργανώνουμε κάθε δύο χρόνια. Το τελευταίο συνέδριο μας έγινε  το Νοέμβριο του 2018 και σημείωσε τεράστια επιτυχία. Στα ενδιάμεσα προσπαθούμε να οργανώνουμε ημερίδες ενημέρωσης για τις οποίες οι συνάδελφοι μας ενημερώνονται έγκαιρα.

Επίσης μέσω της Εθνικής Επιτροπής θηλασμού της οποίας είμαστε μέλη,  πραγματοποιούμε αρκετές διαλέξεις για τον μητρικό θηλασμό.  

Είμαστε επίσης μέλος και στην Εθνική Επιτροπή για την αντιμετώπιση του συνδρόμου εμβρυικού αλκοολισμού και εκεί προσπαθούμε να πραγματοποιούμε διαλέξεις για ενημέρωση.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΕΣΥ

ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2020

I.T: Να πάμε και στα θέματα που αφορούν το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ). Ως γυναικολόγοι – μαιευτήρες πως αντιμετωπίζετε την όλη κατάσταση; Υπάρχουν προβλήματα τα οποία συναντάτε και πως τα αντιμετωπίζετε;

Δρ. Αφροδίτη Ελισσαίου:  Κοιτάξετε, εμείς πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ είχαμε συναντηθεί με τον ΟΑΥ απλά για ενημέρωση. Όπως γνωρίζετε  δεν είμαστε συνδικαλιστικό όργανο. Είμαστε επιστημονική εταιρεία, ως εκ τούτου  τα όποια αιτήματα μας μεταφέρονται μέσω του ΠΙΣ.  Οπότε κάναμε κάποιες εισηγήσεις και σχόλια στα επιτρεπτά όρια. Από εκεί και πέρα πραγματοποιήσαμε τη  Γενική Συνέλευση μας τον Ιανουάριο για να αποφασίσουμε πως θα προχωρήσουμε, αφού λάβαμε εκτενή ενημέρωση από τον ΠΙΣ.

Είχαμε αποφασίσει ως Επιστημονική Εταιρεία να περιμένουμε μέχρι τον Ιούνιο του 2020, για να πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις, αφού η δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας τότε θα ενταχθεί στο σύστημα.  Πάρα πολλοί συνάδελφοι μας έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ και αυτό είναι λογικό.

Ως Επιστημονική Εταιρεία εκπροσωπούμε όλους τους γιατρούς και αυτούς που έχουν ενταχθεί και αυτούς που δεν έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ. ΄Αλλωστε, το ίδιο συμβαίνει και με τον ΠΙΣ.

Είναι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο που μας ζητήθηκε ως επιστημονική εταιρεία και δώσαμε δυο ονόματα συναδέλφων για να μας εκπροσωπούν στην ειδική επιτροπή του ΠΙΣ για προβλήματα ιατρών που εντάχθηκαν στο ΓεΣΥ. Επίσης, ένας δεύτερος συνάδελφος θα μας εκπροσωπεί σε μια δεύτερη επιτροπή του ΠΙΣ για τα πρωτόκολλα και τις κατευθυντήριες γραμμές για τις ειδικότητες. 

Γενικότερα θα πρέπει να πως ότι αρκετοί  γυναικολόγοι περιμένουν ακόμα για να πάρουν την τελική τους απόφαση , ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν για την δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.

Υπάρχουν αρκετά πράγματα να ξεκαθαρίσουν και κυρίως η  αμοιβή του γιατρού για τις χειρουργικές επεμβάσεις  ξεχωριστά από τις κλινικές, ξεχωριστά από τους αναισθησιολόγους.  Δηλαδή  πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα που να νιώθουν οι συνάδελφοι ότι είναι κατοχυρωμένοι κι εξασφαλισμένοι. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό.

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε με την εφαρμογή του ΓεΣΥ από την αρχή μέσα στο καλοκαίρι και στείλαμε επιστολή στον ΟΑΥ αλλά δυστυχώς δεν μας απάντησε είναι το θέμα του τεστ Παπανικολάου.

Τα συγκεκριμένα  τεστ είναι ένα μεγάλο μέρος από την καθημερινή πράξη ενός γυναικολόγου και δεδομένου ότι δεν έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ οι Κυτταρολόγοι – Παθολογοανατόμοι, ζητήσαμε διευκρινήσεις από τον ΟΑΥ  για το πως θα καλύπτονται τα τεστ.

Δηλαδή θα γίνεται αγορά υπηρεσιών από τους ιδιώτες Κυτταρολόγους και πως θα γίνεται έλεγχος ότι έγινε σωστά η πληρωμή αυτών αφού δεν υπάρχουν ιδιώτες Κυτταρολόγοι στο σύστημα; Δυστυχώς δεν μας έχουν απαντήσει ακόμα, οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται  και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Ευελπιστούμε άμεσα να πάρουμε τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε.­­­­­­­­­­­­­­______________________________________

  • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.Healthtodaylife.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.

 

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top