>>> Δηλώνει παρών, μέσω εποικοδομητικού και ουσιαστικού διαλόγου, στις προσπάθειες για βελτίωση του συστήματος υγείας

>>> Συμμετέχει ενεργά στην επίλυση  προβλημάτων που προκύπτουν στο σύστημα:

  • Στις Ειδικές Επιτροπές θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Ιατρικών Εταιρειών και θα ασχολούνται με την προώθηση προβλημάτων ιατρών που έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ και με τα Ιατρικά Πρωτόκολλα
  • Επιστολή με εισηγήσεις προς ΠτΔ, Υπ. Υγείας, κόμματα και οργανωμένους ασθενείς

Παρών μέσω εποικοδομητικού και ουσιαστικού διαλόγου για βελτίωση του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), ώστε αυτό να περιλάβει το σύνολο της ιατρικής κοινότητας και να προσφέρει το επίπεδο της ιατρικής φροντίδας που δικαιούται ο φορολογούμενος πολίτης, δηλώνει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Παράλληλα, τονίζοντας ότι είναι ο ενιαίος και μοναδικός εκφραστής των αιτημάτων όλων των γιατρών, ανεξαρτήτως θέσης ή αντικειμένου, ο ΠΙΣ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι συνεχίζει τις πρωτοβουλίες του για την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν την ιατρική κοινότητα σε κάθε επίπεδο που αυτή απασχολείται στα δημόσια νοσηλευτήρια, εντός ΓεΣΥ ή στην ιδιωτική ιατρική.

Όπως πληροφορούμαστε, στα πλαίσια αυτά, ο ΠΙΣ προχωρεί στη σύσταση δύο Ειδικών Επιτροπών.

  • Στην πρώτη θα συμμετέχουν δύο ιατροί από κάθε ειδικότητα, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ θα ασχολείται με καθημερινά προβλήματα τα οποία προκύπτουν μέσα στο σύστημα και θα προωθούνται με στόχο την επίλυση τους.
  • Η δεύτερη επιτροπή η οποία θα συσταθεί θα ασχολείται με τα πρωτόκολλα και τις κατευθυντήριες γραμμές των διάφορων ειδικοτήτων. Αρμοδιότητα, σε συνεργασία με το Συμβούλιο του ΠΙΣ, θα είναι η διαβούλευση με τον ΟΑΥ έτσι ώστε να υπάρξει κατάληξη σε αυτά τα σοβαρά ζητήματα.

Στο θέμα αναφέρθηκε στα πλαίσια συνέντευξης που παραχώρησε στον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ, η Πρόεδρος της Παγκύπριας Γυναικολογικής Μαιευτικής Εταιρείας  Δρ. Αφροδίτη Ελισσαίου.

«Το Δ.Σ του ΠΙΣ, ανέφερε,  μας έχει ζητήσει ως Ιατρική Εταιρεία του ΠΙΣ, κι έχουμε αποστείλει τα ονόματα δύο συναδέλφων οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ (ήταν πρώην μέλη του Δ.Σ της Γυναικολογικής και Μαιαευτικής Εταιρείας) και οι οποίοι θα μας εκπροσωπούν στην Ειδική Επιτροπή που έχει συστήσει ο ΠΙΣ για τους γιατρούς που έχουν ενταχθεί στο σύστημα. 

Επίσης μας έχει ζητηθεί να δώσουμε ως Επιστημονική Εταιρεία ένα συνάδελφο ο οποίος θα συμμετέχει σε μια δεύτερη επιτροπή του ΠΙΣ, η οποία θα ασχολείται με τα πρωτόκολλα και τις κατευθυντήριες γραμμές κάθε ειδικότητας και θα είναι υπεύθυνη για τις διαβουλεύσεις με τον ΟΑΥ.»

ΠΙΣ: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ

ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ

Όλα τα πιο πάνω έρχονται να ενισχύσουν την πρόσφατη ανακοίνωση την οποία εξέδωσε ο ΠΙΣ και με την οποία ανέφερε ότι θα στηρίξει τους γιατρούς που έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ, και θα συμπεριφερθεί ως το μοναδικό συνδικαλιστικό όργανο που εκφράζει ολόκληρη την ιατρική κοινότητα.

Παραθέτουμε στη συνέχεια αυτούσια την ανακοίνωση του ΠΙΣ:

«Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος( ΠΙΣ) παρακολουθεί προσεκτικά και με ενδιαφέρον το δημόσιο διάλογο που διεξάγεται, από παράγοντες, φορείς, συνεργάτες του Υπουργείου αλλά και με συναδέλφους μέλη του συμβεβλημένους με το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ), σχετικά με τα υπαρκτά προβλήματα και τις ανεπάρκειες του ΓεΣΥ, μερικούς μήνες μετά την εφαρμογή του.

Παράλληλα, εκφράζει την ικανοποίησή του για τις συγκλίσεις που διαφαίνονται να προκύπτουν μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις των συναδέλφων σχετικά με τις επίσημες θέσεις του ΠΙΣ.

Πολλές από τις εύλογες ανησυχίες που δημοσιοποιούνται το τελευταίο διάστημα είχαν εγκαίρως και ξεκάθαρα επισημανθεί, είχαν δημοσιοποιηθεί και γραπτώς είχαν κατατεθεί προς την πολιτική ηγεσία και λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς από τον ΠΙΣ. Η προληπτική αντιμετώπισή τους θα απέτρεπε σημαντικά προβλήματα που εμφανίζονται σήμερα.

Με επαγγελματισμό, συναίσθηση της ευθύνης και τεκμηριωμένες προτάσεις, ο ΠΙΣ είναι πάντοτε παρών μέσω εποικοδομητικού και ουσιαστικού διαλόγου στην προσπάθεια για βελτίωση του ΓεΣΥ ώστε αυτό να περιλάβει το σύνολο της ιατρικής κοινότητας και να προσφέρει το επίπεδο της ιατρικής φροντίδας που δικαιούται ο φορολογούμενος πολίτης.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με άλλους φορείς της υγείας, απέστειλε μόλις πρόσφατα επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Υγείας, τους πολίτικούς αρχηγούς καθώς και στους οργανωμένους ασθενείς με υποσχόμενές και εφαρμόσιμες προτάσεις για βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της λειτουργικότητας του ΓεΣΥ με βάση τις αρχές της καθολικότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ισότιμης πρόσβασης σε ιατρούς και νοσηλευτήρια και της ασθενοκεντρικότητας.

Παράλληλα, συνεχίζει τις πρωτοβουλίες του για την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν την ιατρική κοινότητα σε κάθε επίπεδο που αυτή απασχολείται: στα δημόσια νοσηλευτήρια, εντός ΓεΣΥ ή στην ιδιωτική ιατρική.

Ο ΠΙΣ είναι ο ενιαίος και μοναδικός εκφραστής των αιτημάτων όλων των γιατρών, ανεξαρτήτως θέσης ή αντικειμένου. Με αυτό το πνεύμα θα συνεχίσει τον αγώνα για επιστημονική αξιοπρέπεια στον γιατρό και ποιοτική υγεία στον ασθενή».

 

 

 

 

 

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top