Ξεκάθαρο μήνυμα ΠΑΣΥΚΙ προς τον ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο Υγείας: 

Ο Δρ. Σωτήρης Κούμας μιλά έξω από τα δόντια:

  • Δεν είμαστε κορόιδα. Γιατί να μείνω σε μια δουλειά που αμείβομαι με 000 ενώ αν πάω δίπλα και κάνω τα ίδια πράγματα θα αμείβομαι με 40.000; Και γιατί να μείνω εδώ και να ασκώ το επάγγελμα μου κάτω από άθλιες συνθήκες;
  • Αν περιμένουν μέχρι τον Μάρτη – Απρίλη του 2020 να εξαγγείλουν πακέτα το παιχνίδι θα χαθεί οριστικά
  • Ο ΟΚΥπΥ επιβάλλεται να βρει λύσεις για να μην υπάρχουν γιατροί δύο και τριών κατηγοριών
  • Χάσμα στις αμοιβές των ιδιωτών ιατρών και των ιατρών του δημοσίου
  • Οι παραιτήσεις ιατρών από τα κρατικά νοσηλευτήρια διαδέχονται η μια την άλλη

Την ανάγκη για άμεση ετοιμασία και εξαγγελία ενός  δελεαστικού πακέτου από τον ΟΚΥπΥ για την Β’ Φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ, εκφράζει  σε συνέντευξη του στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ», ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Δρ Σωτήρης Κούμας,

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ σημειώνοντας ότι η μελέτη της Deloitte όσον αφορά την Α΄ Φάση του ΓεΣΥ δείχνει το χάσμα στις αμοιβές ανάμεσα στους ιδιώτες ιατρούς και τους ιατρούς του δημοσίου, προσθέτει ότι ως εκ τούτου,  είναι φυσιολογική η τάση φυγής που υπάρχει από τα κρατικά νοσηλευτήρια.

Ο Δρ Σωτήρης Κούμας προειδοποιεί ότι αν αυτή η εξαγγελία του πακέτου δεν γίνει άμεσα, τότε το παιχνίδι θα χαθεί μια για πάντα και ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια θα καταρρεύσουν και μαζί θα καταρρεύσει και το ΓεΣΥ.

Ακόμη, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ μας μεταφέρει την εικόνα που επικρατεί σήμερα στα νοσοκομεία και στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) τους, εκφράζοντας φόβους ότι βρισκόμαστε σε οριακό σημείο και ότι ανθρώπινες ζωές τίθενται καθημερινά σε κίνδυνο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξη του Δρ Σωτήρη Κούμα στον «ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ»:

Ι.Τ: Εδώ και μήνες ακούμε την ΠΑΣΥΚΙ να εκφράζει τους φόβους και τις ανησυχίες της για την τάση φυγής ιατρών από τα κρατικά νοσηλευτήρια, η οποία είναι έντονη κι έχει δημιουργήσει ήδη αρκετά προβλήματα. Σε πιο σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις σας με τον ΟΚΥπΥ και πως θεωρείτε ότι θα αλλάξει η όλη κατάσταση για ν’ ανατραπεί το αρνητικό κλίμα που δημιουργείται;

Δρ ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΜΑΣ: Γίνεται μια προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών μας με τον ΟΚΥπΥ. Πλέον ως ΠΑΣΥΚΙ έχουμε  πιο τεκμηριωμένες διεκδικήσεις αφού πλέον στα χέρια μας υπάρχει η ειδική μελέτη της Deloitte με δεδομένα που αφορούν την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, η οποία περιλαμβάνει και  τη σύγκριση ανάμεσα στους ιδιώτες γιατρούς του ΓεΣΥ και τους γιατρούς των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Εκείνο που διεκδικούμε όμως και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι είναι  εκείνο που θα βάλει  και τη βάση για να υπάρξει κατάληξη, είναι ότι επιτέλους πρέπει να κατανοήσει ο ΟΚΥπΥ ότι τώρα είναι η ώρα να δώσει τα benefits των ιατρών που θα επιλέξουν να παραμείνουν στα κρατικά νοσηλευτήρια, με την έναρξη της 2ης φάσης του ΓεΣΥ.  Δεν πρέπει να περιμένουν μέχρι τον Μάρτη – Απρίλη του 2020, γιατί ίσως τότε να είναι αργά.

Ήδη η μελέτη της Deloitte απέδειξε ότι υπάρχει ιδιαίτερο χάσμα μόνο από την 1η φάση του ΓεΣΥ, ανάμεσα σε ιδιώτες και Κυβερνητικούς ιατρούς. Μάλιστα πρέπει να  αναφέρουμε ότι αυτή η μελέτη λέει και κάτι άλλο σημαντικό. Υπάρχει προοπτική για έναν ιδιώτη ιατρό του ΓεΣΥ να αυξήσει κατά κόρον τα έσοδα του με την έναρξη της Β’ φάσης του ΓεΣΥ, ενώ ο Κυβερνητικός ιατρός ουσιαστικά όσα αμείβεται σήμερα αφορούν και την ενδονοσοκομειακή και την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη. Αυτή η αβεβαιότητα πρέπει να πάψει λοιπόν και να δοθούν τα πλεονεκτήματα που θα έχει ο Κυβερνητικός ιατρός που θα επιλέξει να παραμείνει στα κρατικά νοσηλευτήρια.

Ο ΟΚΥπΥ πρέπει εδώ και τώρα να ανακοινώσει πακέτο για τους Κυβερνητικούς Ιατρούς. Ως ΠΑΣΥΚΙ έχουμε προτείνει κάποια πράγματα τα οποία θεωρούμε δεδομένο ότι πρέπει να υπάρχουν σε αυτό.

ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗ 2Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓεΣΥ

Ι.Τ: Τι ακριβώς προτείνετε ως ΠΑΣΥΚΙ να περιληφθούν στο πακέτο που θα ανακοινωθεί;

Σ.Κ: Θέλουμε να υπάρχουν ξεκάθαρες αναφορές στις δομές που θα γίνουν στα δημόσια νοσηλευτήρια με την εφαρμογή της 2η φάσης του ΓεΣΥ. Επίσης απαιτούμε να υπογραφεί εργασιακή σύμβαση και να είναι όλα ξεκάθαρα σε ότι έχει να κάνει σχέση με το συνταξιοδοτικό.

Θεωρούμε ότι αυτά θα αντιμετωπίσουν σφαιρικά τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα. Να ξέρει δηλαδή  ο οποίος γιατρός που θα επιλέξει το δημόσιο νοσηλευτήριο  πόσα θα αμείβεται τώρα, πόσα θα αμείβεται όταν συνταξιοδοτηθεί και να είναι καλυμμένος με την εργασιακή του σύμβαση.

ΧΑΣΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΚΥπΥ

Ι.Τ: Βλέπετε να υπάρχει κατανόηση από τον ΟΚΥπΥ γι’ αυτά σας τα αιτήματα;

Σ.Κ: Φαίνεται να υπάρχει ακόμη χάσμα και αυτό μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Θέλω  να είμαι ειλικρινής. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους πρέπει να πούμε ότι ως ΠΑΣΥΚΙ ποτέ μας δεν ζητήσαμε ίσες αποζημιώσεις με τους ιδιώτες ιατρούς του ΓεΣΥ. Εμείς διεκδικούμε ένα φυσιολογικό μισθό ο οποίος να αντικατοπτρίζει την επιστημονική μας κατάρτιση,  τις δεξιότητες μας και  την εμπειρογνωμοσύνη μας.

Τις αποζημιώσεις δεν είμαστε εμείς που σηκωθήκαμε ένα πρωί και είπαμε θέλουμε τόσα και τόσα. Οι αποζημιώσεις πλέον που παραχωρούνται στους γιατρούς και στην ιατρική κοινότητα γενικά τις έχει υπολογίσει η μελέτη του ΟΑΥ και τις έχει εφαρμόσει κατά γράμμα. Με αυτές τις αποφάσεις λοιπόν και τις πολιτικές έχει δημιουργηθεί το χάσμα μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Άρα ο ΟΚΥπΥ επιβάλλεται να βρει λύσεις έτσι ώστε να μην υπάρχουν γιατροί δύο και τριών κατηγοριών.

Δεν είμαστε κορόιδα. Γιατί να μείνω σε μια δουλειά που αμείβομαι με  10.000 και αν πάω δίπλα και κάνω τα ίδια πράγματα θα αμείβομαι με 40.000; Ας μας απαντήσουν αυτοί.

Και γιατί να μείνω εδώ και να ασκώ το επάγγελμα μου κάτω από άθλιες συνθήκες; Έτσι λοιπόν πρέπει από τώρα να μπουν όλα κάτω σε ένα πακέτο το οποίο θα είναι δελεαστικό για τους γιατρούς να επιλέγουν και τα κρατικά νοσηλευτήρια.

Δίχως γιατρούς τα νοσοκομεία δεν μπορούν να δουλέψουν. Δίχως νοσοκομεία το ΓεΣΥ θα καταρρεύσει. Είναι απλά τα πράγματα. Όλοι οι φορείς οι οποίοι εμπλέκονται στη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ πρέπει εδώ και τώρα να αντιληφθούν πως έχουν τα πράγμα. Να μην μείνουν μόνο στα λόγια. Τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι η ραχοκοκαλιά του συστήματος, και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουν.

ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ 

ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ!

Ι.Τ:  Ποια κατάσταση επικρατεί σήμερα στα δημόσια νοσηλευτήρια; Πως θα την χαρακτηρίζατε;

Σ.Κ: Ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη. Βρισκόμαστε σε οριακά σημεία. Δουλεύουμε  με προσωπικό ασφαλείας και αυτό  είναι κοινή παραδοχή ή μάλλον  επίσημη παραδοχή από τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας και τον ΟΚΥπΥ. Οι παραιτήσεις συνεχίζονται.  Τις τελευταίες δύο εβδομάδες άλλη δύο συνάδελφοι μας είπαν αντίο.

Στο ΤΑΕΠ της Πάφου  σήμερα αντί 9 έχουμε 8 γιατρούς. Βγαίνει βάρδια από ένα γιατρό κάθε μέρα. Αν είναι δυνατόν! Έχουμε ασθενείς απέναντι μας και ανθρώπινες ζωές να γλιτώσουμε. Προσπαθούμε κι εμείς να εξυπηρετήσουμε τα περιστατικά που έχουμε μπροστά μας αλλά κάποιες φορές είναι αδύνατον. Ένας γιατρός δεν μπορεί να τα προλάβει όλα, κάπου θα χάσει τον έλεγχο. Δεν επιτρέπεται πλέον αυτό  το πράγμα. Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις ριζοσπαστικές, αλλιώς είναι δεδομένο πως πάμε για διάλυση.

­­­­­­­­­­­­­­______________________________________

  • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.Healthtodaylife.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.

 

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top