• Να εγκύψουν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα στα σοβαρά προβλήματα που μαστίζουν τα κρατικά νοσηλευτήρια που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ
  • Ο ΠΙΣ, ως θεσμική ομπρέλα όλης της ιατρικής κοινότητας, συμμερίζεται τις ανησυχίες της ΠΑΣΥΚΙ και στηρίζει τα αιτήματα και τις εισηγήσεις της

Καθώς εντείνονται οι διεργασίες ενόψει της δεύτερης και τελικής φάσης του ΓεΣΥ, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), καλεί τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και Υπουργείο Υγείας να «σηκώσουν επιτέλους μανίκια» και να εγκύψουν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα στα σοβαρά προβλήματα που μαστίζουν τα κρατικά νοσηλευτήρια που αποτελούν, τη ραχοκοκαλιά του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ).

Την όλη κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια και ειδικότερα το θέμα της αυτονόμησης τους, μελέτησαν σε ειδική συνεδρία τους  ο ΠΙΣ και η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ).

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 04.10.2019, αναφέρει ότι παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό τα σοβαρά προβλήματα που μαστίζουν τα κρατικά νοσηλευτήρια, τα οποία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ). Και προσθέτει:

«Οι συνέπειες των πράξεων ή/και παραλείψεων από πλευράς του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), σε συνδυασμό με τη στάση που τηρεί το Υπουργείο Υγείας, οδηγούν σε επιδείνωση αυτών των προβλημάτων, με αρνητικό αντίκτυπο σε ασθενείς και ιατρούς.

  • Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα σοβαρά αυτά προβλήματα, για τα οποία προειδοποιούσε ο ΠΙΣ αλλά και η ΠΑΣΥΚΙ, δεν επιλύονται ούτε με επικοινωνιακά τεχνάσματα ούτε με πρόχειρες λύσεις. Ταυτόχρονα καλούμε ΟΚΥπΥ και Υπουργείο Υγείας να «σηκώσουν επιτέλους μανίκια» και να εγκύψουν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα σε αυτά τα ζητήματα.

Η αδράνεια τους οδηγεί σε ενίσχυση του κύματος φυγής ιατρών και η στάση τους αποδεικνύει αδυναμία στη διαχείριση της σοβαρής υποστελέχωσης και υπολειτουργίας των ΤΑΕΠ αλλά και άλλων ζωτικής σημασίας τμημάτων των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Οι πρόχειρες τακτικές τους, κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στα κρατικά νοσηλευτήρια και ταυτόχρονα οδηγούν σε εξαντλητικά όρια τους ιατρούς.

  • Ο ΠΙΣ, ως θεσμική ομπρέλα όλης της ιατρικής κοινότητας, συμμερίζεται τις ανησυχίες της ΠΑΣΥΚΙ και στηρίζει τα αιτήματα και τις εισηγήσεις της. Ταυτόχρονα θέτει με αυστηρότητα, ΟΚΥπΥ και Υπουργείο Υγείας προ των ευθυνών τους. 

Πάγια θέση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου είναι η αναδιάρθρωση των κρατικών νοσηλευτηρίων, μέσω ορθολογικής αυτονόμησης η οποία αποτελεί τη βασική προϋπόθεση της οικονομικής και λειτουργικής βιωσιμότητας του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top