Έμπρακτη και ουσιαστική είναι η στήριξη του Κράτους στα δημόσια νοσηλευτήρια, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκε και εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για το έτος 2020.

Ο Προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ παρουσιάζει αύξηση στα κονδύλια για τα αναπτυξιακά έργα, την αγορά νέου και την ανανέωση του υφιστάμενου εξοπλισμού, καθώς και την πρόσληψη προσωπικού για διοικητική στήριξη του Οργανισμού αλλά και για γραμματειακή υποστήριξη των ιατρών που υπηρετούν στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Συγκεκριμένα, στον Προϋπολογισμό προβλέπεται η πρόσληψη 15 Διοικητικών Λειτουργών, 75 Γραφέων, 16 Λογιστικών Λειτουργών, καθώς και 14 Διασωστών/Πληρώματος Ασθενοφόρου. Υπενθυμίζεται ότι ήδη στον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ για το 2019, ο οποίο κατατέθηκε για ψήφιση στην Βουλή των Αντιπροσώπων, περιλαμβάνονται 20 θέσεις Λειτουργών Πληροφορικής.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ο Προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει €460 εκ. έξοδα και τα αντίστοιχα έσοδα. «Στον Προϋπολογισμό προβλέπονται 119 νέες θέσεις εργασίας, επιπλέον των περίπου 350 που έχουν εγκριθεί για το 2019, και αφορούν διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό. Ενδεικτικά, να αναφέρω ότι από τις 119 θέσεις, που αφορούν και διοικητικό και λογιστικό προσωπικό, οι 75 αφορούν γραμματειακό προσωπικό, το οποίο θα στελεχώσει όλες τις Κλινικές στα δημόσια νοσηλευτήρια, που ήταν ένα πάγιο δικαιολογημένο αίτημα των γιατρών που χρειάζονταν γραμματειακή υποστήριξη για να διεκπεραιώνουν τις εργασίες τους. Με αυτή την πρόνοια θα ικανοποιηθεί και αυτό το αίτημα, για να μπορέσει και ο Οργανισμός να ανταπεξέλθει σε συνθήκες ανταγωνισμού ενόψει της 2ης φάσης του ΓεΣΥ», δήλωσε ο κ. Υπουργός.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε σε άλλα σημαντικά Άρθρα του Προϋπολογισμού όπως η πρόνοια περίπου €25 εκ. για ανέγερση ή επέκταση κτιριακών εγκαταστάσεων, €15 εκ. για αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και άλλα περίπου €25 εκ. για συντηρήσεις υφιστάμενου εξοπλισμού. «Είναι τα πιο ψηλά κονδύλια που έχουν ποτέ προϋπολογιστεί είτε για αγορά εξοπλισμού είτε για αναβάθμιση και επέκταση κτιριακών εγκαταστάσεων και αυτό θεωρώ δείχνει, όπως και οι επιπλέον θέσεις εργασίας, έμπρακτα και ουσιαστικά τη στήριξη της Κυβέρνησης στα αυτόνομα πλέον νοσοκομεία, ενόψει του ανταγωνισμού στο πλαίσιο του Γενικού Σχεδίου Υγείας», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας.

Κληθείς, ακολούθως, να σχολιάσει την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΥΚΙ για λήψη μέτρων και σε ερώτηση εάν αυτό γίνεται διότι τα κίνητρα που δίνονται δεν είναι επαρκή, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε αρχικά ότι στον Προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ περιλαμβάνονται και €11 εκ. για παροχή κινήτρων στους Προσωπικούς και τους Ειδικούς Ιατρούς, εκ των οποίων τα €9 εκ. είναι προϋπολογισμένα να δοθούν σε κίνητρα για τους Ειδικούς Ιατρούς, για τα οποία γίνεται διαβούλευση αυτή τη στιγμή και αφορούν κυρίως τα εξωνοσοκομειακά. «Άρα τα κίνητρα αυτά με την ενδονοσοκομειακή σε πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ το 2021, το ποσό αναμένεται ότι θα είναι και ψηλότερο», επεσήμανε ο κ. Υπουργός.

 

 

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top