Την ανάγκη πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, εκφράζει η Παγκύπρια Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνονται εμβολιασμοί και διενέργεια του τεστ Παπανικολάου
Σε ανακοίνωση της η Εταιρεία, αναφέρει ότι σε σχέση με την πρωτογενή πρόληψη, πρέπει να εμβολιάζονται οι έφηβοι από ηλικίας 12 ετών και άνω με το εμβόλιο εναντίον των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).
To εμβόλιο, σημειώνεται, είναι απόλυτα ασφαλές και κάτω από τα 15 έτη οι δόσεις είναι μόνο δύο, με διάστημα μεταξύ τους 6 μήνες. Συνίσταται να γίνεται και σε αγόρια και σε κορίτσια παρ’ όλο που το εμβολιαστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας προς το παρόν περιλαμβάνει μόνο τα κορίτσια 12 με 13 ετών. Περαιτέρω, οποιαδήποτε γυναίκα επιθυμεί να εμβολιαστεί μπορεί να το πράξει χωρίς ανώτερο όριο ηλικίας. Για περισσότερες πληροφορίες οι γυναίκες μπορούν να επικοινωνούν με τον γυναικολόγο τους.
Αναφορικά με την δευτερογενή πρόληψη, κάθε γυναίκα ένα με δύο χρόνια μετά την έναρξη των σεξουαλικών της σχέσεων, προτρέπεται να επισκεφθεί τον γυναικολόγο της και να ξεκινήσει την διενέργεια του τεστ Παπανικολάου.
«Πιστεύουμε σαν Εταιρεία ότι καλό θα ήταν το τεστ να γίνεται μια φορά τον χρόνο, αλλά προς το παρόν, και μέχρι να γίνει Εθνική Στρατηγική από το Υπουργείο Υγείας, η κάλυψη από το ΓεΣΥ θα είναι κάθε δύο χρόνια μέχρι την ηλικία των 65 ετών, εκτός αν η γυναίκα είναι υψηλού κινδύνου και ο γιατρός της κρίνει διαφορετικά. Ανεξάρτητα πάντως με οποιαδήποτε πολιτική, εμείς σαν Εταιρεία θα προσπαθήσουμε κάθε γυναίκα της Κύπρου να έχει την άριστη πρόληψη όσον αφορά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά και τους άλλους γυναικολογικούς καρκίνους και γι αυτό προγραμματίζουμε συνάντηση με το Υπουργείο Υγείας. Προτρέπουμε όπως όλες οι γυναίκες που δεν έχουν επισκεφθεί τα τελευταία χρόνια τον γυναικολόγο τους να το πράξουν το συντομότερο», προστίθεται.

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top