• Στόχος του ΠΙΣ είναι η εύρυθμη λειτουργία του Τομέα της Υγείας

Πρώτη προτεραιότητα του ΠΙΣ η παροχή κορυφαίας ποιότητας υπηρεσιών στους ασθενείς και ταυτόχρονα η προάσπιση της επαγγελματικής αξιοπρέπειας και του επιστημονικού κύρους των μελών του 

  • έχοντας στο επίκεντρο τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για το καλό τόσο των ασθενών όσο και της κοινωνίας γενικότερα. 
  • Ο ρόλος του Π.Ι. είναι καταλυτικός για την επιτυχή λειτουργία του ΓεΣΥ
  • Με κάθε θυσία να κρατήσουμε ψηλά το ήθος και την επιστημονική αρτιότητα του Κύπριου γιατρού 

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την παροχή κορυφαίας ποιότητας υπηρεσιών στους ασθενείς και ταυτόχρονα την προάσπιση της επαγγελματικής αξιοπρέπειας και του επιστημονικού κύρους των μελών του

Η ιατρική κοινότητα, διένυσε ένα δύσκολο και περιπετειώδες έτος, κατά το οποίο επήλθαν ριζικές αλλαγές στον Τομέα της Υγείας με την έναρξη του Γενικού Σχεδίου Υγείας, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, σε χαιρετισμό του στο συνέδριο για το θεσμό το Προσωπικού Ιατρού στο πλαίσιο του ΓεΣΥ που διοργάνωσε στη Λευκωσία, στις 23 Νοεμβρίου 2019, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας. 

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, πρόσθεσε ο Δρ Αγαθαγγέλου, έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την παροχή κορυφαίας ποιότητας υπηρεσιών στους ασθενείς και ταυτόχρονα την προάσπιση της επαγγελματικής αξιοπρέπειας και του επιστημονικού κύρους των μελών του, κατέθεσε προτάσεις και εισηγήσεις σε επίπεδο νομοθετικής, εκτελεστικής και πολιτικής ηγεσίας, προτείνοντας υλοποιήσιμες νομοθετικές και κανονιστικές αλλαγές που θα διασφάλιζαν την αποτελεσματική και ποιοτική παροχή υγείας.

Κάποιες από τις εισηγήσεις μας, είπε, εισακούστηκαν κάποιες όχι, αλλά η προσπάθεια μας σε καμία περίπτωση δεν σταματάει εδώ. Αντιθέτως, διαισθανόμενοι το βάρος της ευθύνης που αναλογεί στην ιατρική κοινότητα για την εύρυθμη λειτουργία του Τομέα της Υγείας, με καλή διάθεση και ειλικρινείς προθέσεις συνεχίζουμε το διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς έχοντας στο επίκεντρο τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για το καλό τόσο των ασθενών όσο και της κοινωνίας γενικότερα. 

Αυτός, εξάλλου, είναι ο στόχος και ο σκοπός της  δημόσιας αποστολής μας καθότι ο ΠΙΣ δια νόμου αποτελεί τον επόπτη αλλά και τον συμβουλευτικό φορέα του κράτους και της πολιτείας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

 

  • Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, πρόσθεσε ο Δρ Αγαθαγγέλου, έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την παροχή κορυφαίας ποιότητας υπηρεσιών στους ασθενείς και ταυτόχρονα την προάσπιση της επαγγελματικής αξιοπρέπειας και του επιστημονικού κύρους των μελών του κατέθεσε προτάσεις και εισηγήσεις σε επίπεδο νομοθετικής, εκτελεστικής και πολιτικής ηγεσίας, προτείνοντας υλοποιήσιμες νομοθετικές και κανονιστικές αλλαγές που θα διασφάλιζαν την αποτελεσματική και ποιοτική παροχή υγείας.

 

Κάποιες από τις εισηγήσεις μας εισακούστηκαν κάποιες όχι, αλλά η προσπάθεια μας σε καμία περίπτωση δεν σταματάει εδώ. Αντιθέτως, διαισθανόμενοι το βάρος της ευθύνης που αναλογεί στην ιατρική κοινότητα για την εύρυθμη λειτουργία του τομέα της Υγείας, με καλή διάθεση και ειλικρινείς προθέσεις συνεχίζουμε το διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς έχοντας στο επίκεντρο τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για το καλό τόσο των ασθενών όσο και της κοινωνίας γενικότερα. 

Αυτός, εξάλλου, είναι ο στόχος και ο σκοπός της  δημόσιας αποστολής μας καθότι ο ΠΙΣ δια νόμου αποτελεί τον επόπτη αλλά και τον συμβουλευτικό φορέα του κράτους και της πολιτείας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ

ΤΟΥ Π.Ι. ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΓεΣΥ

Αναφερόμενος στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, υπό καθεστώς υγιούς εφαρμογής του, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε ότι λειτουργεί πανοραμικά στην αντιμετώπιση του ασθενή προσδίδοντάς του οφέλη τόσο ως προς την ποιοτικότερη αντιμετώπιση της υγείας του όσο και ως προς την κοινωνική και εξατομικευμένη ανθρώπινη υπόστασή του, ο ρόλος του δε είναι καταλυτικός για την επιτυχή λειτουργία του ΓεΣΥ.

 

  •  Για την υγιή, λοιπόν εφαρμογή του θεσμού αυτού, την αποφυγή κατάχρησης του οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε εκπαιδεύοντας και ενημερώνοντας τόσο τους επαγγελματίες υγείας όσο και τους ασθενείς. 

 

Είναι σημαντικό να αφομοιωθεί στη συνείδηση της κοινωνίας ο ρόλος και ο τρόπος λειτουργίας του θεσμού του προσωπικού ιατρού στο πλαίσιο του ΓεΣΥ προκειμένου το σύστημα να καταστεί λειτουργικό και πάνω από όλα βιώσιμο. 

Ο Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου διαβεβαίωσε ότι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος βρίσκεται στο πλευρό και στη διάθεση του ΟΑΥ προκειμένου να επιτευχθούν τα πιο πάνω. Στη δύσκολη αυτή αλλαγή του τρόπου άσκησης της ιατρικής, είπε, αυτό που πρέπει με κάθε θυσία να κρατήσουμε ψηλά είναι το ήθος και την επιστημονική αρτιότητα του Κύπριου γιατρού. 

Το ιατρικό λειτούργημα, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, είναι και πρέπει να παραμείνει αξία πανανθρώπινη και αναλλοίωτη διαχρονικά και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει και η Πολιτεία και όλοι οι αρμόδιοι φορείς να συμβάλλουν πιστώνοντας τους ιατρούς με ειλικρινείς προθέσεις.

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 

Σε ανακοίνωση του ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας αναφέρει ότι στο Συνέδριο συζητήθηκαν μεταξύ άλλων ο τρόπος παροχής των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από τους προσωπικούς ιατρούς στο ΓεΣΥ και οι διεθνείς τάσεις, ο χειρισμός και η εκπαίδευση των δικαιούχων από τους προσωπικούς ιατρούς, η διαχείριση του ιατρείου του προσωπικού ιατρού και η αντιμετώπιση των χρόνιων ασθενών. 

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δρ. Χρήστος Λιονής, αναφέρθηκε στις προκλήσεις και στην αλλαγή της συμπεριφοράς σε θέματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσα από την εμπειρία του Πανεπιστημίου της Κρήτης, συμπεριλαμβανομένου των θεμάτων πρόληψης και προαγωγής της υγείας. 

Ο Διευθυντής Προγράμματος Επαγγελματικής Κατάρτισης, Καθοδηγητής και Εκπαιδευτής Προσωπικών Ιατρών στο Ηνωμένο Βασίλειο, Δρ. Marek Jezierski, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του θεσμού της οργανωμένης πρωτοβάθμιας για τους ιατρούς και στους τρόπους αξιοποίησης του ρόλου που οι ιατροί διαδραματίζουν μέσα στο Σύστημα. 

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση του Καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Προέδρου του Τμήματος Οικογενειακής Ιατρικής/Γενικής Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ και ιατρού πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Ολλανδία, Δρ. Jean Muris, ο οποίος αναφέρθηκε σε πρακτικούς τρόπους λειτουργίας των προσωπικών ιατρών στο Σύστημα και σε σχετικές εμπειρίες από άλλες χώρες. 


Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top