ΘΩΜΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Ικανοποίηση από τη  συντριπτική πλειοψηφία  των δικαιούχων και παροχέων από τη μέχρι τώρα πορεία του ΓεΣΥ

Ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού (ΠΙ) είναι μια καινοτομία «που εισαγάγαμε με την έναρξη του ΓεΣΥ», είπε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε ομιλία του στο Παγκύπριο Συνέδριο «Ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού στο πλαίσιο του ΓεΣΥ», που διοργάνωσε ο ΟΑΥ. 

Απευθυνόμενος προς τους ιατρούς, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «ο ρόλος σας είναι καθοριστικός και σίγουρα δεν περιορίζεται σε ένα και μόνο επίπεδο».
 «Κληθήκατε να αποτελέσετε τους στυλοβάτες του Συστήματος και αναλάβατε, πέρα από την εξυπηρέτηση των δικαιούχων από ιατρικής σκοπιάς, την ευθύνη για την αποτελεσματική πλοήγηση των ασθενών στο Σύστημα αλλά και την αποφόρτιση των Ειδικών Ιατρών από μη εξειδικευμένα περιστατικά. Με τη θεσμοθέτηση του Προσωπικού Ιατρού, επιδιώκουμε επίσης να καταγράψουμε και να νοικοκυρέψουμε δεδομένα για ασθένειες που παρατηρούνται στη χώρα μας και, βάσει αυτών, να προχωρήσουμε στον σχεδιασμών πολιτικών και στρατηγικών για αντιμετώπισή τους», πρόσθεσε.
Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι η λειτουργία της 1ης φάσης του Γενικού Σχεδίου Υγείας είναι πια μια πραγματικότητα.
«Ακολουθώντας τις βασικές αρχές της καθολικότητας, της ισότιμης πρόσβασης, της ελεύθερης επιλογής και της αλληλεγγύης, το ΓεΣΥ έχει να επιδείξει σημαντικά δεδομένα τους πρώτους έξι μήνες λειτουργίας του. Η κοινωνία αγκάλιασε το νέο Σύστημα, με υπευθυνότητα και υπομονή, όπως ακριβώς το καλωσόρισε και η μεγαλύτερη μερίδα των παροχέων ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών», συμπλήρωσε.
Όπως είπε, η έναρξη του Συστήματος δεν θα μπορούσε να ήταν επιτυχής χωρίς τη στήριξη και τον επαγγελματισμό της ιατρικής κοινότητας.
 «Οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και επιβεβαιώνουν ότι η μεταρρύθμιση ήταν επιβεβλημένη. Με τη συνεργασία των πέραν των 615 Προσωπικούς Ιατρούς για ενήλικες (447 – 20/11) και παιδιά (168 – 20/11) και των 1,160 και πλέον Ειδικών Ιατρών (20/11), τόσο το Υπουργείο Υγείας αλλά πρωτίστως ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας είμαστε έτοιμοι να ενσκήψουμε στα προβλήματα που υπάρχουν και να εργαστούμε ακόμα πιο εντατικά για τη βελτίωση και τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του ΓεΣΥ, το οποίο να εξυπηρετεί τόσο τους ασθενείς όσο και τους παρόχους», συμπλήρωσε.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ Θ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ  

ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓεΣΥ

Ο πρόεδρος του ΟΑΥ κ. Θωμάς  Αντωνίου σημείωσε ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ σήμανε και την έναρξη της ηλεκτρονικής υγείας στην Κύπρο, εφόσον όλες οι διεργασίες στα πλαίσια του ΓεΣΥ, τόσο από τους δικαιούχους όσο και από τους παροχείς, γίνονται πια ηλεκτρονικά. Από αυτή την άποψη, η Κύπρος γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκής Ένωσής που εφαρμόζει, εξ αρχής, ολοκληρωμένα μηχανογραφημένο Σύστημα Υγείας.

Ο κ. Θωμάς Αντωνίου διαβεβαίωσε ότι έξι μήνες μετά τη λειτουργία της Πρώτης φάσης του, το ΓεΣΥ λειτουργεί κανονικά, με την συντριπτική πλειοψηφία  των δικαιούχων και παροχέων να εκφράζουν ικανοποίηση από τη μέχρι τώρα πορεία του. Ο ΟΑΥ είναι προσηλωμένος στην αποστολή του που είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της Β΄ Φάσης, ενώ ταυτόχρονά και επί καθημερινής βάσης, εργάζεται εντατικά για τον εντοπισμό και την επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην λειτουργία της πρώτης φάσης, πάντα σε συνεργασία με τους δικαιούχους, τους παροχείς, και όλα τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη.

Ενδεικτικό του βαθμού στον οποίο, οι πολίτες άλλα και οι παροχείς υπηρεσιών υγείας του τόπου, έχουν αποδεχτεί και αγκαλιάσει την ιδέα του ΓεΣΥ, αποτελούν οι αριθμοί που έχουμε στη διάθεση μας για τη συμμετοχή στο Σύστημα. 

Μέχρι σήμερα, οι εγγραφές στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ έχουν ξεπεράσει τις 720.000. Στο Σύστημα συμμετέχουν 447 ΠΙ για ενήλικες και 168 ΠΙ για παιδία, ενώ υπάρχει συνεχής ροή εγγραφής ειδικών ιατρών στο ΓεΣΥ. Χαρακτηριστικά, το ΓεΣΥ ξεκίνησε με 50 ειδικούς ιατρούς τον Ιούνιο ενώ σήμερα αριθμούν πέραν των 1150.  

Ο κατάλογος φαρμακευτικών προϊόντων που καλύπτονται από το ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου περιελάβανε 1.050 φάρμακα και μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί άλλα περίπου 230 για σταδιακή ένταξη στον κατάλογο. 

Αξιοσημείωτα, ο κύκλος εργασιών του ΓεΣΥ, από την έναρξη του μέχρι σήμερα, περιλαμβάνει περί τις 969,000 επισκέψεις σε ΠΙ, 1,070,000 παραπεμπτικά για εργαστηριακές εξετάσεις, 690,000 επισκέψεις σε ειδικούς ιατρούς και 807,000 συνταγές για φάρμακα. Ο ΟΑΥ δέχεται πέραν των 20,000 απαιτήσεων (claims) ανα ημέρα.Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top