• Εκεί που προκύπτει πιθανότητα διάπραξης τέτοιων παραπτωμάτων θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των θεσμικών αυτών φορέων, του ΠΙΣ και του ΟΑΥ  για τη διερεύνηση τους
  • Έφτασαν και σε μας πάρα πολλές καταγγελίες και από πολίτες και από συναδέλφους
  • Το να αναφερόμαστε σε τέτοιες περιπτώσεις χωρίς να τις εξετάζουμε σε βάθος πλήττεται καίρια και το κύρος και το ήθος των γιατρών και του ιατρικού επαγγέλματος
  • Θα σταθούμε δίπλα και από το Υπουργείο Υγείας και από τον ΟΑΥ για βελτίωση των αδυναμιών, οι οποίες διαφάνηκαν μέσα από τη λειτουργία του Γενικού Σχεδίου Υγείας

Την αποφασιστικότητα του για πάταξη φαινομένων που  καταπατούν τον κώδικα Δεοντολογίας του Ιατρικού Επαγγέλματος, εκφράζει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ»  ο Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ.

Ο Δρ Αναστασιάδης ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα πριν από περίπου έξι μήνες και όπως δηλώνει, αισθάνεται τεράστια ευθύνη, όμως είναι πανέτοιμος να ανταποκριθεί έτσι ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα που προκύπτουν και που αναστατώνουν συχνά - πυκνά τον ιατρικό κόσμο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ αναφέρεται και στις διάφορες «ατασθαλίες» και καταχρήσεις μιας μικρής μερίδας ιατρών μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ και εκφράζει τη θέληση του να καταβληθεί κάθε προσπάθεια εξάλειψης αυτών των φαινομένων.

Επίσης, ο Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης παραθέτει την εκτίμηση του για την πορεία και την εξέλιξη των πραγμάτων όσον αφορά το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ).

Παραθέτουμε στη συνέχεια το κείμενο της συνέντευξης του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ:

Ι.Τ: Aγαπητέ Δρ Αναστασιάδη, πριν από περίπου έξι μήνες αναλάβετε ως επικεφαλής, μιας πολύ νευραλγικής Επιτροπής του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, της  Επιτροπής Δεοντολογίας. Ποιους στόχους έχετε θέσει με την ανάληψη των καθηκόντων σας;

Δρ. Μιχάλης Αναστασιάδης:  Είναι μια δύσκολη αποστολή με ψηλό βαθμό ευθύνης και απαιτεί ιδιαίτερη σοβαρότητα και διάθεση για ενασχόληση με ένα θέμα το οποίο άπτεται ουσιαστικά του κύρους του ιατρικού επαγγέλματος.

Ήμουν μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας τα τελευταία χρόνια και από τον περασμένο Ιούνιο ανέλαβα, μετά από εισήγηση μελών του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος, τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας ουσιαστικά είναι η μόνη, μαζί με την Εκτελεστική Επιτροπή του Συμβουλίου του Ιατρικού Σώματος, η οποία προνοείται από την ίδια τη νομοθεσία κι έχει ως ρόλο και αποστολή, την τήρηση των κανονισμών περί ιατρικής επαγγελματικής δεοντολογίας και ουσιαστικά χειρίζεται όλες τις υποθέσεις οι οποίες πιθανόν να εμπίπτουν μέσα στο φάσμα των κανονισμών της  Δεοντολογίας και του νόμου που εμπίπτει στο φάσμα του ιατρικού επαγγέλματος.

Όπως αντιλαμβάνεστε μιλάμε για υποθέσεις οι οποίες άπτονται πειθαρχικών παραπτωμάτων τα οποία προκύπτουν μέσα από τις διατάξεις αυτών των κανονισμών και για τις οποίες καλό θα ήταν να ενημερώνονται τακτικά και οι γιατροί αλλά και το ευρύ κοινό.

Πολλές φορές διαπιστώνουμε να υπάρχει ένας μύθος για το τι αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα για τους γιατρούς και καθορίζεται ουσιαστικά μέσα από τον ίδιο τον κώδικα. Σίγουρα υποθέσεις που άπτονται ποινικών υποθέσεων και αφορούν ιατρικά λάθη ή αμέλεια είναι δύσκολες περιπτώσεις για τις οποίες κατά κύριο λόγο αρμόδια είναι η ίδια η Δικαιοσύνη.

Εμείς σε στενή συνεργασία και με το Πειθαρχικό Συμβούλιο, μελετούμε υποθέσεις οι οποίες ακριβώς έχουν να κάνουν με παραβάσεις του κώδικα ιατρικής επαγγελματικής  δεοντολογίας παραπέμποντας εκεί και όπου πρέπει τις υποθέσεις αυτές ενώπιον του Συμβουλίου του Ιατρικού Σώματος για να αποφασίσει για τον περαιτέρω χειρισμό.

Με την ευκαιρία που μου δίνεται θα ήθελα να εκφράσω την βαθιά εκτίμηση, ευγνωμοσύνη και αναγνώριση για το έργο του τέως Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας, του συνάδελφου Δρ Βάσου Θ. Οικονόμου, ο οποίος με το έργο και την προσφορά του έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη  και έχει κάμει το δικό μου έργο ακόμη πιο βαρύ ως προς τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που μου ανατέθηκαν.

ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΣ

ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Ι.Τ: Δρ Αναστασιάδη, με την εφαρμογή του ΓεΣΥ φημολογούνται πολλά και διάφορα για «ατασθαλίες» και καταχρήσεις του νέου Συστήματος Υγείας από  μια μικρή μερίδα συναδέλφων σας. Ως Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΙΣ, πώς  αντιμετωπίζετε αυτά τα φαινόμενα;

Δρ. Μιχάλης Αναστασιάδης: Σε πρόσφατες συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε  με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), όσο και με τον Υπουργό Υγείας, συζητήσαμε ιδιαίτερα τα θέματα τα οποία προέκυψαν μέσα από τη λειτουργία του ΓεΣΥ, και τις διάφορες υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας ή κυκλοφορούν ως φήμες ανάμεσα μας για καταχρήσεις από πλευράς γιατρών.

Αυτό που καταστήσαμε σαφές τόσο ενώπιον του Υπουργού όσο και του ΟΑΥ είναι ότι ο ΠΙΣ  θα δείξει ουσιαστικά μηδενική ανοχή σε περιπτώσεις οι οποίες ενδεχομένως να αφορούν και παραβάσεις του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας από μέρους γιατρών μέσω της ούτω καλούμενης κατάχρησης του συστήματος η οποία παρατηρήθηκε και η οποία έχει βεβαίως πάρα πολλές αιτίες.

Εκεί βεβαίως που  προκύπτει πιθανότητα διάπραξης τέτοιων παραπτωμάτων θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των θεσμικών αυτών φορέων, του ΠΙΣ και του ΟΑΥ  για την διερεύνηση τέτοιων περιπτώσεων.

Γιατί και σε μας έφτασαν πάρα πολλές καταγγελίες και από πολίτες και από συναδέλφους και για τις οποίες σίγουρα χρειαζόμαστε τη συνεργασία γιατί ακριβώς το να αναφερόμαστε σε τέτοιες περιπτώσεις χωρίς να τις εξετάζουμε σε βάθος, αισθανόμαστε ότι πλήττει καίρια και το κύρος και το ήθος των γιατρών και του ιατρικού επαγγέλματος και οφείλουμε επειγόντως να σταθούμε ιδιαίτερα αυστηροί και αμείλικτοι απέναντι στην πιθανότητα διάπραξης τέτοιων παραπτωμάτων.

ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Ι.Τ: Κλείνοντας θα θέλαμε να μας πείτε πως βλέπετε τα πράγματα όσον αφορά την πορεία και την εξέλιξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ. Ήδη μπαίνουμε σε πορεία σχεδιασμού και εφαρμογής της Β’ Φάσης. Θεωρείτε ότι μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή την στιγμή;

Δρ. Μιχάλης Αναστασιάδης: Το ΓεΣΥ είναι σε λειτουργία εδώ και έξι μήνες κι  έχουν αναδειχθεί διάφορα προβλήματα αλλά και εγγενείς αδυναμίες του συστήματος τις οποίες θεωρούμε ότι εγκαίρως είχαμε υποδείξει.

Παρ’ όλα αυτά, ως  γιατροί μάθαμε να προσαρμόζουμε ακριβώς τη στάση και την τακτική μας ενώπιον των όποιων προβλημάτων μπορεί να προκύψουν και το δηλώσαμε ξεκάθαρα και με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι θα σταθούμε δίπλα και από το Υπουργείο Υγείας και από τον ΟΑΥ  σε μια προσπάθεια βελτίωσης όλων εκείνων των αδυναμιών οι οποίες διαφάνηκαν μέσα από τη λειτουργία αυτού του συστήματος.

Είτε αυτές αφορούν εποπτικούς ελέγχους, είτε την καθιέρωση πρωτοπόρων διαγνωστικών θεραπευτικών με τη συνεργασία των επιστημονικών μας εταιρειών, οι οποίες είναι πρόθυμες και έτοιμες να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια.

Μια ειλικρινής ακριβώς προσπάθεια εμβολιασμού του συστήματος με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που να το καταστήσουν και βιώσιμο και λειτουργικό και πραγματικά χρήσιμο για τον Κύπριο ασθενή.

________________________________

  • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.Healthtodaylife.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.

 

 

 

 

 

 

 

 

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top