Κραυγή αγωνίας για τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δεν λύνονται ήταν η δίωρη στάση εργασίας στις 13 Δεκεμβρίου των μελών της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ) σε όλα τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) των Γενικών Νοσοκομείων, είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ Θεόδωρος Πετέλης.

Αυτό, είπε, που μας είχε υποσχεθεί το κράτος με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την εφαρμογή της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, τον εκσυγχρονισμό, την αυτονόμηση, την επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων ,δεν βλέπουμε μέχρι στιγμής να λαμβάνει σάρκα και οστά. Αντίθετα βλέπουμε τα προβλήματα να διογκώνονται και να διαιωνίζονται»,

Όπως αναφέρει η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ., «η κατάσταση έφτασε στα όριά της. Οι νοσηλευτές και οι άλλοι επαγγελματίες υγείας ζούμε πάλι τριτοκοσμικές καταστάσεις. Παρόλο που έχει εισαχθεί το ΓΕΣΥ και τα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν αυτονομηθεί, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να καταφέρουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση, κινδυνεύουν ζωές, ασθενείς και εργαζόμενοι».

Η  συντεχνία έχει πραγματοποιήσει επαφές, έχει υποβάλει υπομνήματα, και έχει προβεί σε διαβήματα για διευθέτηση της κατάστασης έγκαιρα, ξέροντας πως η κατάσταση επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια των εορτών χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, προστίθεται.

Η ΠΑΣΥΔΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΒΙΑΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κλάδου Γ.Ν. Προσωπικού ΠΑΣΥΔΥ σε ανακοίνωση της καταδικάζει απερίφραστα την άσκηση σωματικής βίας για μία ακόμη φορά σε νοσηλευτικό προσωπικό των ΤΑΕΠ. 
 
«Το επεισόδιο στις 09/12/2019 στο ΤΑΕΠ του Γ.Ν. Λεμεσού είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό νοσηλεύτριας», προστίθεται.
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο σε σημερινή του συνεδρία ανάμεσα σε άλλα συζήτησε και τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΑΕΠ και έχει εξουσιοδοτήσει τη Γραμματεία του Κλάδου να χειριστεί το όλο θέμα καθώς επίσης και να εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
 
«Τέλος, ως Κλάδος, καλούμε τον ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο Υγείας όπως εγκύψουν με σοβαρότητα στα κρίσιμα θέματα που εγείρονται με τη λειτουργία των ΤΑΕΠ και όπως ασχοληθούν ιδιαίτερα με την έλλειψη κλινών, η οποία αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης εντάσεων στο χώρο των ΤΑΕΠ» καταλήγει.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΣ

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος(ΠΙΣ), στηρίζει τους κυβερνητικούς ιατρούς μέλη του και το δίκαιο αγώνα τους και καλεί την Πολιτεία να εγκύψει στα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τα κρατικά νοσηλευτήρια. 

Αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του ο ΠΙΣ:

«Ο δρόμος για την πραγματική μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υγείας και την ουσιαστική βελτίωση υποδομών και υπηρεσιών περνά από την επένδυση για την Υγεία σε όλους τους επιμέρους τομείς και λειτουργίες της.

Ο ΠΙΣ αγωνίζεται για τη διασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας, ποιοτικών υπηρεσιών δημόσιας υγείας και ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) με βιώσιμα Κρατικά και Ιδιωτικά νοσηλευτήρια, που θα λειτουργεί προς όφελος των ασθενών.

  • Οι εξουθενωτικές και ως εκ τούτου αντίξοες συνθήκες εργασίας των γιατρών, όχι μόνο αυξάνουν το ιατρονομικό ρίσκο, αλλά πρωτίστως υπονομεύουν την ίδια την ασφάλεια των ασθενών.

Οι μεγάλες αναμονές, η υποστελέχωση και ο ελλιπής εξοπλισμός των κρατικών νοσηλευτηρίων είναι δυστυχώς υπαρκτά προβλήματα.

Παράλληλα, ο ΠΙΣ εκφράζει τη συμπαράσταση του στην Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ), σχετικά με τη διαμαρτυρία της για τη διαχρονική και απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) των Γενικών Νοσοκομείων.

Με αφορμή, δε πρόσφατα περιστατικά, ο ΠΙΣ, καταδικάζει απερίφραστα την όποια μορφή βίας ασκείται σε λειτουργούς υγείας, την ώρα μάλιστα που ασκούν το λειτούργημα τους, προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες τους σε όσους τις έχουν ανάγκη».

 

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top