Οι θέσεις του ΠΙΣ για το Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ ΟΑΥ και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ)

 • Ζητά διασφάλιση ότι οι ιατροί θα αμείβονται ξεχωριστά από τις όποιες αμοιβές αφορούν τα νοσηλευτήρια
 • Ο μεγάλος κίνδυνος είναι γιατροί – μέτοχοι ή συνεργάτες σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, να μετατραπούν σε γιατρούς υπαλλήλους, ενδεχομένως υπό συνθήκες οι οποίες δεν θα είναι αρεστές για κανένα
 • Αμετακίνητος στόχος μας είναι η διασφάλιση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και της διατήρησης της ακεραιότητας και του κύρους του ιατρικού επαγγέλματος
 • Θα είναι καταστροφική προσπάθεια συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα της υγείας

Αναμένοντας επίσημη ενημέρωση και λεπτομέρειες για την κατ’ αρχή συμφωνία για το Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), η ηγεσία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), αναδεικνύει τα ζητήματα που αφορούν τόσο τη διασφάλιση των επιπέδων των παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών προς τους ασθενείς αλλά και την προστασία των συμφερόντων των μελών του στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ δρ Μιχάλης Αναστασιάδης σε δηλώσεις του στον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ,  αναφέρει ότι από τη στιγμή που δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει τα θέματα της διασφάλισης της ξεχωριστής αμοιβής των ιατρικών πράξεων μέσα από την όποια συμφωνία προκύψει με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, εμείς δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε».

Ωστόσο, επισημαίνει ότι «ο μεγάλος κίνδυνος είναι γιατροί – μέτοχοι ή συνεργάτες σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, να μετατραπούν σε γιατρούς υπαλλήλους, ενδεχομένως υπό συνθήκες οι οποίες δεν θα είναι αρεστές για κανένα». Γι’ αυτό, προσθέτει εκεί που «θα είμαστε και ιδιαίτερα προσεκτικοί είναι στο θέμα της διασφάλισης των συμφερόντων των μελών μας οι οποίοι σαφώς και θα επηρεαστούν έμμεσα ή άμεσα από την όποια συμφωνία των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων».

Για μας, τονίζει, αποτελεί διαχρονική απαίτηση ο διαχωρισμός της αμοιβής των ιατρικών πράξεων και η διασφάλιση του ότι αυτές θα αμείβονται ξεχωριστά από τις όποιες αμοιβές αφορούν τα νοσηλευτήρια.

Όπως ανέφερε, ο ΠΙΣ βρίσκεται σε διαβούλευση με τον ΟΑΥ, ενώ με πρωτοβουλία των Τοπικών Ιατρικών Συλλόγων, προγραμματίζονται συγκεντρώσεις των γιατρών για μελέτη προβλημάτων τους που προκύπτουν με την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Παράλληλα, οι Επιστημονικές  Εταιρείες του ΠΙΣ καταθέτουν πρωτόκολλα τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εξορθολογισμό  της πρακτικής που ακολουθείται μέσα από το Γενικό Σύστημα Υγείας

Σε άλλα σημεία της συνέντευξης του ο Δρ Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερωτήσεις μας τονίζει την ανάγκη για αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, εκφράζει τη στήριξη του ΠΙΣ προς τους γιατρούς του δημόσιου τομέα ενώ εκφράζει την εκτίμηση ότι θα είναι καταστροφή τυχόν προσπάθεια συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα υγείας.

Ανεξάρτητα, τονίζει, από τις όποιες σκοπιμότητες κάποιων, εμείς αυτό που απαιτούμε είναι πραγματική αναβάθμιση και στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων για να επιτελέσουν τον νευραλγικό τους ρόλο και έργο στο θέμα της δημόσιας υγείας της Κύπρου.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης:

 • Αγαπητέ Δρ Μιχάλη Αναστασιάδη, με την ευκαιρία του νέου χρόνου θα θέλαμε την αξιολόγηση σας σε σχέση με την κατάσταση πραγμάτων όπως έχει δημιουργηθεί μετά και τη λειτουργία του ΓεΣΥ, στον ευρύτερο ιατρικό τομέα.

Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης: Να μεταφέρω κι εγώ τις ευχές μου σε όλο τον κόσμο, σε όλους τους συναδέλφους και σε όλους τους πολίτες της Κύπρου,  για μια καλή, παραγωγική χρονιά, προπάντων με υγεία και ευόδωση όλων των στόχων που ο καθένας βάζει για τον εαυτό του. Ασφαλώς σαν Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά όλες τις εξελίξεις που αφορούν την εφαρμογή πλέον του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΟΑΥ). Έχουμε όπως  γνωρίζετε κι ένα κύκλο επαφών με την ηγεσία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας τόσο όσον αφορά τα θέματα που ανέκυψαν μέσα από δημοσιεύματα για πιθανές καταχρήσεις του συστήματος και που άπτονται ενδεχομένως πολλών θεμάτων δεοντολογίας αλλά και σε συζήτηση που αφορά εφ’ όλης της ύλης, καθώς αμετακίνητος στόχος μας είναι η διασφάλιση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και της διατήρησης της ακεραιότητας και του κύρους του ιατρικού επαγγέλματος.

Δρ Αναστασιάδη, όπως είναι τώρα το οικοδόμημα του Γενικού Συστήματος Υγείας,  θεωρείτε ότι διασφαλίζονται αυτά;  

Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης: Σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα τα οποία χρήζουν βελτίωσης και ενδεχομένως και αλλαγών. Υπενθυμίζω για ακόμη μια φορά ότι πολλά από τούτα τα ζητήματα είχαν υποδειχθεί από μέρους μας, είχαν προταθεί λύσεις, είχαμε καταθέσει εισηγήσεις τεκμηριωμένα, για τις οποίες κάποιες διαπιστώσαμε διάθεση να γίνουν αποδεκτές, κάποιες έγιναν αποδεκτές ως είχαν και κάποιες δυστυχώς δεν εισακούστηκαν.

Εμείς παρ’ όλα αυτά και με το δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία   του ιατρικού κόσμου μετέχει στο Γενικό Σύστημα Υγείας, χωρίς να ξεχνάμε βέβαια και εκείνη τη μερίδα των συναδέλφων μας οι οποίοι παραμένουν στον ιδιωτικό τομέα και για τους οποίους δεν θα πάψουμε ποτέ να γνοιαζόμαστε, να ενδιαφερόμαστε ούτως ώστε να μπορούν να ασκούν το λειτούργημα τους μέσα σε συνθήκες πραγματικού και υγιούς ανταγωνισμού. Εμείς αυτά που αναδείξαμε είχαν να κάμουν τόσο με την επάρκεια των πόρων, άρα αγγίξαμε πάρα πολλές φορές το θέμα του σφαιρικού προϋπολογισμού το θέμα των ασφαλιστικών δικλείδων που να διασφαλίζουν την ποιότητα στις υπηρεσίες που αφορά είτε φάρμακα είτε αναλώσιμα είτε υπηρεσίες και πως αυτό θα μπορούσε να διασφαλιστεί μέσα από τον υφιστάμενο σφαιρικό προϋπολογισμό.

Εγκύψαμε στο θέμα των πιθανών καταχρήσεων από όλες τις πλευρές είτε αυτό αφορά μέλη μας, είτε αυτό αφορά τους πολίτες οι οποίοι προβαίνουν ενδεχομένως στην απαίτηση αχρείαστων εξετάσεων ή άλλων ωφελημάτων που τους παρέχει το Γενικό Σύστημα Υγείας είτε αυτό αφορά φάρμακα είτε διαγνωστικές εξετάσεις, είτε απεικονιστικές εξετάσεις κλπ.

Και στην προσπάθεια μας ακριβώς αυτή  εμπλέξαμε όπως ήταν αναμενόμενο και τις επιστημονικές μας εταιρείες οι οποίες αυτή τη στιγμή καταθέτουν κάποια πρωτόκολλα τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εξορθολογισμό  της πρακτικής που ακολουθείται μέσα από το Γενικό Σύστημα Υγείας.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΟΙΟΤΙΚΟΤΕΡΗ

 • Για τα πρωτόκολλα ειδικά ίσως είναι καλά να δώσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα στους  αναγνώστες μας; Αυτή τη στιγμή ετοιμάζονται πρωτόκολλα για όλες τις ειδικότητες;

Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης: Ετοιμάζονται για τις πλείστες των ειδικοτήτων, τουλάχιστον για τις κύριες ειδικότητες και για τις κύριες παθολογικές οντότητες οι οποίες αφορούν το σύστημα και την πλειοψηφία των πολιτών. Και οι οποίες απαιτούν την απορρόφηση αρκετού μέρους από το σφαιρικό προϋπολογισμό. Είτε αυτά αφορούν θέματα θεραπευτικά, είτε διαγνωστικά για χρόνιες παθήσεις κλπ. όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ανάλογα με την κάθε ειδικότητα σε τομείς καίριους στους οποίους θα μπορούσαν να συμβάλουν, γιατί μην ξεχνάτε ότι η ιατρική δεν μπορεί να αποτελέσει μια διαδικασία αλγοριθμική που θα κινείται μέσω κάποιων πρωτοκόλλων.

Δηλαδή δεν θα διακινδυνεύσουμε τη σωστή διαχείριση ενός περιστατικού που μπορεί να είναι καθαρά εξατομικευμένη γιατί πρέπει να τηρούμε πιστά ένα αυστηρό πρωτόκολλο. Όμως όπως και σε όλο τον κόσμο η εφαρμογή κάποιων σύγχρονων επικαιροποιημένων θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων κρίνεται απαραίτητη και όχι μόνο  ως προς το θέμα εξοικονόμησης πόρων αλλά και ως προς το θέμα της ποιοτικότερης παροχής υπηρεσιών. Όλα αυτά εφόσον επικαιροποιούνται εμπλουτίζονται με νέες γνώσεις, με νέες θεραπείες με νέα όπλα θεραπευτικά στη φαρέτρα μας τα οποία εντάσσονται στα διάφορα πρωτόκολλα προσβλέποντας ακριβώς στην παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας.

 • Δρ Αναστασιάδη, με το Γενικό Σύστημα Υγείας, όπως σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται με ένα «σφιχτό» προϋπλογισμό, διασφαλίζεται η προστασία ενός υψηλού επιπέδου παρεχόμενης ιατρικής περίθαλψης;

Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης: Αυτό αντιλαμβάνεστε για μας αποτελούσε μια διαχρονική ανησυχία κατά πόσο ένας σφιχτός, σφαιρικός προϋπολογισμός θα μπορούσε να το διασφαλίσει.

 • Ο υφιστάμενος το διασφαλίζει;

Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης: Αυτό θα το δείξει η πορεία των πραγμάτων. Αυτή τη στιγμή έχουμε τη δυνατότητα της πρωτοβάθμιας. Ήδη μέσα από κάποια σχεδιαστικά ελλείμματα και κάποιες εγγενείς αδυναμίες του ίδιου του συστήματος διαπιστώθηκε ότι θα μπορούσε να γίνει η όποια κατάχρηση ενδεχομένως και καλόβουλη, δεν λέω για κακοπροαίρετη μόνο κατάχρηση η οποία θα μπορούσε να εκτροχιάσει την πορεία τήρησης, αυτού του σφιχτού προϋπολογισμού.

Εάν αυτό το διαπιστώσαμε στην πρωτοβάθμια αντιλαμβάνεστε ότι με την εφαρμογή της δευτεροβάθμιας και την είσοδο των ακόμη πιο ακριβών θεραπειών που αφορούν είτε χειρουργικές επεμβάσεις είτε τη χορήγηση κάποιων άλλων δυνατοτήτων που παρέχονται μέσα από τη δευτεροβάθμια, θεραπευτικών δυνατοτήτων, ο κίνδυνος αυτός μεγεθύνεται. Και από κει και πέρα μπαίνει φυσικά και το ζήτημα της βιωσιμότητας αφενός των ίδιων των νοσηλευτηρίων του ιδιωτικού τομέα τα οποία θα ενταχθούν στο Γενικό Σύστημα Υγείας και επομένως της ίδιας της βιωσιμότητας του ίδιου του συστήματος.

 ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ

Με την κατ’ αρχήν αποδοχή από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια του Μνημονίου Συναντίληψης του ΟΑΥ, δεν υπάρχει ο κίνδυνος εκτροπής από τον σφαιρικό προϋπολογισμό;

Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης: Προφανώς αυτό το μνημόνιο έχει ως προϋπόθεση την τήρηση του σφαιρικού προϋπολογισμού και αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι το βασικό αίτημα από μέρους των νοσηλευτηρίων είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας των υποδομών για να μπορούν ακριβώς να ανταπεξέλθουν στην πορεία εφαρμογής του συστήματος.

Όπως έχω αντιληφθεί φυσικά μέσα από διάφορα δημοσιεύματα,  οι διασφαλίσεις οι οποίες έτυχαν τα πρώην δημόσια νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ ενδεχομένως να είναι δύσκολο να παραχωρηθούν στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Αυτό είναι κάτι που θα το δούμε κι εμείς σε συνάντηση που θα έχουμε με την ηγεσία του ΠΑΣΙΝ για να τύχουμε περαιτέρω ενημέρωσης αναφορικά με όλες αυτές τις διεργασίες. Γιατί όπως αντιλαμβάνεστε ο ΠΑΣΙΝ αποτελεί ένα εντελώς ξεχωριστό θεσμικό φορέα ο οποίος επιλαμβάνεται των θεμάτων αυτών καθ’ εαυτών των νοσηλευτηρίων.

Από κει και πέρα εκεί που εμείς έχουμε άμεσα λόγο και ρόλο και ασφαλώς θα είμαστε και ιδιαίτερα προσεκτικοί είναι στο θέμα της διασφάλισης των συμφερόντων των μελών μας οι οποίοι σαφώς και θα επηρεαστούν έμμεσα ή άμεσα από την όποια συμφωνία των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Για μας αποτελεί διαχρονική απαίτηση ο διαχωρισμός της αμοιβής των ιατρικών πράξεων και η διασφάλιση του ότι αυτές θα αμείβονται ξεχωριστά από τις όποιες αμοιβές αφορούν τα νοσηλευτήρια.

 • Υπό αυτή την έννοια όπως το θέτετε, εφόσον μια παράμετρος της αξιοποίησης των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων από το ΓεΣΥ, είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες ή οι ιατρικές πράξεις που εσείς τις βλέπετε να αμείβονται ξεχωριστά από τον ΟΑΥ, δεν έπρεπε σε αυτή τη διαβούλευση να υπάρχει και η παράμετρος της συμμετοχής των ιατρών μέσω του φορέα τους που είναι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος;

 

Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης: Είναι πολύ λογική η τοποθέτηση σας και κάποιος θα ανέμενε ότι αυτό θα ήταν το πλάνο, ουσιαστικά της όλης διαδικασίας της παρούσας διαβούλευσης. Και η ενεργός συμμετοχή του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

Και το ρωτώ γιατί στις αρχές της εφαρμογής του ΓεΣΥ, όταν κάνατε τις συνελεύσεις και πήρατε τις αποφάσεις σας, στη συνέχεια εμφανιστήκατε μαζί με τον ΠΑΣΙΝ να θέτετε κάποια κοινά ζητήματα που αφορούσαν το ΓεΣΥ. Θα ανέμενε κανείς ότι αυτό θα είχε τη συνέχεια.  

Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης: Δεν έχουμε αποσυρθεί καθόλου από τις διακηρυγμένες θέσεις και αποφάσεις μας οι οποίες ούτως ή άλλως αφορούν το σύνολο του ιατρικού κόσμου. Μην ξεχνάμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του συνόλου που απαρτίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΣΙΝ είναι μέλη του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, είναι γιατροί με τους οποίους έχουμε καθημερινή επαφή και συνεργασία.

Από κει και πέρα όμως είναι ένας ξεχωριστός θεσμικός φορέας ο οποίος εξυπηρετεί και καλώς πράττει, τα συμφέροντα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων τα οποία όπως πολύ καλά γνωρίζετε εξαρτώνται και από το ιδιαίτερο καθεστώς λειτουργίας του κάθε νοσηλευτηρίου. Για παράδειγμα υπάρχουν νοσηλευτήρια μικρότερης δυναμικότητας, μεγαλύτερης δυναμικότητας που παρέχουν ένα μεγάλο σύνολο ιατρικών υπηρεσιών, άλλα που παρέχουν περιορισμένο αριθμό ιατρικών υπηρεσιών, για παράδειγμα μικρές μαιευτικές κλινικές, υπάρχουν νοσηλευτήρια τα οποία  ουσιαστικά διοικούνται από μια ομάδα μεγαλομετόχων και όπου προσδοκούν να μπουν και κάποια άλλα ιδιωτικά κεφάλαια. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι ενιαίο το τοπίο.

Και εκεί που είμαστε κάθετοι και δεν πρόκειται να μετακινηθούμε ούτε κατ’ ελάχιστο είναι τη διασφάλιση των συμφερόντων των μελών μας όσον αφορά τις ιατρικές πράξεις που θα παρέχουν μέσω των νοσηλευτηρίων στα οποία θα είναι συμβεβλημένα, για να αποφευχθεί ο μεγάλος κίνδυνος οι γιατροί – μέτοχοι ή συνεργάτες σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, να μετατραπούν σε γιατρούς υπαλλήλους, ενδεχομένως υπό συνθήκες οι οποίες δεν θα είναι αρεστές για κανένα. Η υπαλληλοποίηση είναι προφανής. Και νομίζω αντιλαμβάνεστε πλήρως το τι εννοώ. Είναι απλά τα πράγματα.

Εάν το κόστος λειτουργίας ενός νοσηλευτηρίου δεν θα το καθιστά βιώσιμο σε περιβάλλον του συγκεκριμένου συστήματος το οποίο ήδη  εφαρμόζεται αντιλαμβάνεστε ότι και το ίδιο το νοσηλευτήριο θα προβεί σε κάποιες κινήσεις οι οποίες ενδεχομένως θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μελών μας.

Εμείς καθηκόντως πέραν της παρακολούθησης και της απαίτησης για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών είμαστε ταγμένοι στο να εξυπηρετούμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των μελών μας που δεν αφορούν μόνο το θέμα των αμοιβών τους αλλά και του εργασιακού τους περιβάλλοντος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΙΑΤΡΩΝ

 • Με το Μνημόνιο Συναντίληψης, όπως συνομολογήθηκε χωρίς τη συμμετοχή του ΠΙΣ, και κατά συνέπεια δεν σας δόθηκε η ευκαιρία να καταθέσετε τις απόψεις σας, διασφαλίζονται τα συμφέροντα των μελών σας που απασχολούνται στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια;

Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης: Προγραμματίζουμε ούτως ή άλλως τη διενέργεια κατά τόπους, με την πρωτοβουλία των Τοπικών Ιατρικών Συλλόγων συγκεντρώσεων των μελών μας με τις οποίες θα γίνει εφ’ όλης της ύλης φυσικά συζήτηση ή απαρίθμηση των όποιων ζητημάτων προκύπτουν με την όποια εφαρμογή του συστήματος και ενόψει φυσικά της εφαρμογής της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ που αφορά μεγάλο αριθμό συναδέλφων μας και την ένταξη πλέον των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Μέσα από όλο αυτό το διάλογο θα καταλήξουμε σε όλες εκείνες τις θέσεις. τις απόψεις τις οποίες θα μοιραστούμε σίγουρα και με τον ΠΑΣΙΝ με τον οποίο φυσικά είμαστε συνεχώς σε επαφή αλλά δεν είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ακόμα επίσημα το ζήτημα του Μνημονίου.

 • Δηλαδή να αντιληφθούμε ότι για να υλοποιηθεί το Μνημόνιο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων με τον ΟΑΥ, στη συνομολόγηση του οποίου δεν είχε οποιαδήποτε εμπλοκή ο ΠΙΣ, πρέπει να λυθούν με ένα δεύτερο ίσως Μνημόνιο ή συμφωνία και τα ζητήματα που αφορούν τη διασφάλιση των συμφερόντων των μελών σας;

Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης: Εμείς ούτως ή άλλως όπως σας έχω προείπει έχουμε ήδη αρχίσει ένα κύκλο επαφών με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και μάλιστα συμφωνήσαμε ότι αυτές οι συναντήσεις θα γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, μιλάμε διαστήματα των 2 ή 3 εβδομάδων, με τα οποία θα γίνεται μια ευρεία ανασκόπηση όλων των θεμάτων που αφορούν την εφαρμογή του συστήματος.

Στα πλαίσια αυτά και κατά την τελευταία συνάντηση φυσικά θίχτηκε εν μέρη και το ζήτημα του Μνημονίου αλλά όπως αντιλαμβάνεστε από τη στιγμή που αυτό αποτελεί μια συζήτηση μεταξύ του. Εμείς αυτή τη στιγμή αυτό που θέλουμε είναι την επίσημη ενημέρωση και από τον ΠΑΣΙΝ και από τον ΟΑΥ όλων των λεπτομερειών που άπτονται αυτού του μνημονίου και από κει και πέρα δεν θα διστάσουμε να καταθέσουμε απόψεις.

Ήδη προ δύο ημερών στάληκε μια πρώτη ενημερωτική επιστολή προς τα μέλη μας με την οποία ουσιαστικά τους υποδεικνύεται ότι από τη στιγμή που δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει τα θέματα της διασφάλισης της ξεχωριστής αμοιβής των ιατρικών πράξεων μέσα από την όποια συμφωνία προκύψει με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, εμείς δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ

ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΩΝ

 • Δρ Αναστασιάδη, αν θέλετε να περάσουμε και στα δημόσια νοσηλευτήρια. Σαν Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος θέτατε σαν βασική προϋπόθεση για την έναρξη λειτουργίας του συστήματος υγείας, την αναβάθμιση και αυτονόμηση τους. Όπως λειτουργούν σήμερα, πώς βλέπετε την κατάσταση, ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις σε περιβάλλον ΓεΣΥ;

Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης: Όπως ίσως γνωρίζετε είμαστε σε πολύ στενή επαφή και συνεργασία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των συναδέλφων μας που εργάζονται στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ στηρίζοντας και υιοθετώντας ουσιαστικά τις πολύ σωστές θέσεις και αιτήματα τα οποία προτάσσουν κατά καιρούς.

 • Και προφανώς, αναφέρεστε στην ΠΑΣΥΚΙ και στον κλάδο ιατρών της ΠΑΣΥΔΙ;

Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης: Κατά κύριο λόγο έχουμε πολύ στενή επαφή με την ΠΑΣΥΚΙ χωρίς να έχουμε οποιαδήποτε φυσικά διαφορά και με την οποιαδήποτε συνδικαλιστική οργάνωση. Απλά επειδή προτάσσεται και προβάλλεται περισσότερο η ΠΑΣΥΚΙ.

Από κει και πέρα σαφώς  και δεν βλέπουμε η πορεία επίλυσης των προβλημάτων και των αιτημάτων να ακολουθεί την προσδοκώμενη πορεία που θα έπρεπε να είχε λάβει και μάλιστα ενδεχομένως και προ της εφαρμογής του συστήματος υγείας. Γιατί είναι πάγια θέση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια αποτελούσαν αποτελούν και θα πρέπει να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του όποιου συστήματος υγείας θα εφαρμοζόταν στον τόπο μας. Επομένως  και το θέμα αναβάθμισης μέσα από τη διαδικασία φυσικά και της αυτονόμησης. Γιατί σ’ ένα καθεστώς πλέον όπου ο τομέας της υγείας θα ήτανε κοινός στην ουσία δεν θα έπρεπε να επιτρέψουμε να μετατεθεί το βάρος των δημόσιων νοσηλευτηρίων στον ιδιωτικό τομέα και αντίθετα. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να υπάρχει αυτή η εικόνα, της εγκατάλειψης ουσιαστικά των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Εμάς δεν θα πάψει ποτέ να μας απασχολεί το θέμα, δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε σε συνεργασία με τους συναδέλφους μας όπως αυτοί εκφράζονται μέσα από τα συλλογικά τους όργανα.

ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ…

 • Ποιο είναι το κύριο εμπόδιο στην αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων; Είναι θέμα οικονομικό νομίζετε; Δηλαδή δεν διαθέτει η Πολιτεία τα ανάλογα κονδύλια;

Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης: Εγώ θεωρώ ότι δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα γιατί λύσεις θα μπορούσαν να βρεθούν στα πλαίσια ενός εξορθολογισμού ας το πούμε των δαπανών. Πιστεύω ότι ίσως κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται πραγματικά τη σημασία που έχουν για τον τομέα της υγείας τα δημόσια νοσηλευτήρια.

 • Μήπως είναι και θέμα στοχευμένης πολιτικής συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, τα αφήνουν στο έλεος τους;

Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης: Αυτό θα είναι η καταστροφή του Τομέα της Υγείας της Κύπρου. Δεν διστάζω να το πω αυτό. Όπως άνθισε ο ιδιωτικός τομέας τα τελευταία τριάντα χρόνια στην Κύπρο σε σχέση με τον τομέα της υγείας εννοώ με πρωτοβουλίες που έλαβαν κάποιοι είτε γιατροί είτε επιχειρηματίες προσδίδοντας σ’ αυτό τον κλάδο μια πραγματική ακμή και άνθιση που είχε αντίκτυπο φυσικά στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να γίνει και ορθότερη διαχείριση κατά καιρούς των δημοσίων νοσηλευτηρίων τα οποία ούτως ή άλλως έχουν και τις υποδομές, έχουν και το κατάλληλο έμψυχο δυναμικό για να προσφέρουν εξίσου εφάμιλλες υπηρεσίες. Και πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχουν και παρείχαν τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Προφανώς όμως επειδή αυτό άπτεται του κρατικού προϋπολογισμού πιθανότατα κάποιοι να το ενέταξαν σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους που εγώ θεωρώ ότι ειδικά για τα θέματα υγείας και παιδείας δεν θα έπρεπε να γίνονται οποιεσδήποτε εκπτώσεις. Δεν μπορώ να εντοπίσω πλήρως το θέμα των σκοπιμοτήτων που κρύβονται πίσω από τις σκέψεις του οποιουδήποτε αλλά για μας οι όποιες σκοπιμότητες δηλαδή οι όποιοι σχεδιασμοί του οποιουδήποτε δεν μας αφορούν. Εμείς αυτό που απαιτούμε είναι πραγματική αναβάθμιση και στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων για να επιτελέσουν τον νευραλγικό τους ρόλο και έργο στο θέμα της δημόσιας υγείας της Κύπρου.

ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ

 • Στα θέματα δεοντολογίας που είναι και η ειδικότητα σας εννοείται, ως πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου: Είχαμε τελευταία τα θέματα με τις καταγγελίες για καταχρήσεις στο σύστημα υγείας. Ποιά μηνύματα θα θέλατε να στείλετε στους συναδέλφους σας;

Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης: Εμείς ως Επιτροπή Δεοντολογίας με την ευκαιρία αυτή αυτό που θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους συναδέλφους είναι ότι το ιατρικό λειτούργημα διέπεται από κάποιους αυστηρούς κανόνες λειτουργίας και εφαρμογής του στους οποίους είμαστε αποφασισμένοι να επιδείξουμε μηδενική ενοχή ως προς τη τήρηση τους. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας θα κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι του κάθε συναδέλφου.

Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας επιτελούν το καθήκον τους με απόλυτη συναίσθηση ευθύνης και επιδεικνύοντας υψηλή επαγγελματική ευθύνη και σοβαρότητα αλλά από την άλλη είμαστε αποφασισμένοι να επιδείξουμε μηδενική ανοχή σε ότι αφορά πιθανές παραβάσεις του κώδικα δεοντολογίας ο οποίος δεν σας κρύβω ότι είναι και ο στόχος της παρούσας επιτροπής όπως πολύ σύντομα εκσυγχρονιστεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και απαιτήσεις.

 • Για το διαχρονικό, όπως έχει καταντήσει θέμα του τσαρλατανισμού, πως ενεργείτε;

Δρ Μιχάλης Αναστασιάδης: Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο απασχολεί την Επιτροπή Δεοντολογίας από της ιδρύσεως της ουσιαστικά. Στο θέμα αυτό και με την προηγούμενη σύνθεση της η Επιτροπή Δεοντολογίας έδωσε πραγματική μάχη και αγώνα και δεν θα πάψει να δίνει αυτή τη μάχη προκειμένου να μειωθεί ή να εξαλειφθεί το πολύ επικίνδυνο αυτό φαινόμενο, γιατί αυτό ουσιαστικά σχετίζεται με την παροχή λανθασμένων υπηρεσιών προς πολίτες οι οποίοι πιθανόν να αντιμετωπίζουν και σοβαρά προβλήματα υγείας. Και φυσικά και μιας κερδοσκοπίας εις βάρος των πολιτών η οποία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή κατ’ ουδένα λόγο. Έχουμε πολύ στενή επαφή με την Αστυνομία Κύπρου στο θέμα της καταπολέμησης του φαινομένου του τσα ρλατανισμού και όπως σας έχω πει και προηγουμένως η πρόθεση και η θέληση μας, η βούληση μας είναι να επιδείξουμε μηδενική ανοχή σε οτιδήποτε πλήττει το κύρος και την αξιοπρέπεια του ιατρικού λειτουργήματος.

­­­­­­­­­­­­­­______________________________________

 • Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην εταιρία ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΛΤΔ. * Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια της εταιρείας που εκδίδει τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΥΠΟ * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π. με αναφορά στην πηγή: www.iatrikostypos.com.cy / www.Healthtodaylife.com * Επιτρέπεται η κοινοποίηση μέσω Facebook, Twitter κ.λ.π.

 

Επικοινωνία

ΤΗΛ: 00357 22315786

FAX: 00357 22316793

Email: epikerignosi@cytanet.com.cy

Λουτρακίου 3Β,2027, Στρόβολος – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Πληροφορίες

 Κύρια αποστολή του εξειδικευμένου ιατρικού  ειδησεογραφικού portal  healthtodaylife.com είναι η ενημέρωση των επισκεπτών του για τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας στον Τομέα της Υγείας.

Ο διαδικτυακός χώρος απευθύνεται στους ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με θεματολογία που ενδιαφέρει επίσης το ευρύτερο κοινό.

Επιπρόσθετα, οι επισκέπτες της σελίδας έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία και αρθρογραφία τριών έγκυρων ιατρικών εντύπων, της εφημερίδας «ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ», του επιστημονικού, ιατρικού περιοδικού CMR (Cyprus Medical Review) καθώς επίσης του περιοδικού «ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ».

Top